Borháló
Background Image

Mit jelent a szétesett bor?




Borleírásokban, palackok hátcímkéin vagy blogok hasábjain rendszeresen belefuthatunk meghökkentő boros szakkifejezésekbe. Egyesek nevetségesen túlzónak tűnhetnek, némelyik ki sem látszik a barokkos költői eszközökből, és vannak, amiknek a jelentése földi halandóként megfejthetetlennek tűnik.

Ilyen az is, amikor "szétesett" borról beszél valaki. Például: "Korábban még jó volt, de mostanra érezhetően kezd szétesni."

Hogy néz az ki, amikor szétesik egy bor?

Csúnyán, de ne aggódj! Annak ellenére, hogy kritikus véleményalkotók rendszeresen riogatnak a szétesett bor képével, kevés a valószínűsége, hogy valaha egyáltalán találkozol ilyennel. Minden bornak van egy fejlődési görbéje. Ahhoz, hogy minden erényét élvezhessük, szüksége van arra, hogy tartályban, hordóban vagy palackban eltöltsön valamennyi időt. Amikor elérte a legjobb formáját, egy ideig úgy marad, majd öregedni kezd. Ilyenkor már veszít az ízeiből. Végül fizikailag elemeire esik: szétválik a víz, a színanyag, a tannin, kiválik a borkő, a palack teljes tartalma zavarossá és visszataszítóvá válik. Ilyenkor mondhatjuk el a borról, hogy "szétesett".

Ugye te sem kóstoltál ilyen bort soha? Miért is tennéd? Valójában ezt a kifejezést nagyon sokan használják indokolatlan esetekben. Azt értik alatta, hogy a bor már érezhetően öregszik, veszített régi fényéből.
 

Olvass bele Bor Tudástár sorozatunk többi bejegyzésébe is:








Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre