Borháló
Background Image

Mit jelent a komplex bor?


" A pincészet csúcsbora lenyűgöző komplexitással bír." Mit jelent ez pontosan?

Borleírásokban, palackok hátcímkéin vagy blogok hasábjain rendszeresen belefuthatunk meghökkentő boros szakkifejezésekbe. Egyesek nevetségesen túlzónak tűnhetnek, némelyik ki sem látszik a barokkos költői eszközökből, és vannak, amiknek a jelentése földi halandóként megfejthetetlennek tűnik.

 

Ilyen az is, amikor valaki "komplex" borról beszél. Például: " A pincészet csúcsbora lenyűgöző komplexitással bír."

Mit jelent ez pontosan?

Amikor egy bort jellemzünk, az illatában és az ízében megfigyelhető jegyeket csoportokba sorolhatjuk. Vannak például a gyümölcsös jegyek: citrusok, alma, bogyós gyümölcsök, stb. Fűszeres jegyekkel is sokszor találkozhatunk: a Cserszegi Fűszeres gyömbérillatú, a Tramini fahéjra, a Cabernet Sauvignon feketeborsra emlékeztet. Virágillatokat is érezhetünk a borban. A zöldségekre, zöldfűszerekre, gyógynövényekre hasonlító illatokat és ízeket vegetális jegyeknek hívjuk. Vannak még az ásványos (minerális) ízek is, az érleléstől jelentkező animális (állati szagokra hasonlító) jegyek és a késői szüretből eredő mézes, mazsolás, aszalt gyümölcsös ízek is. Van még pár egyéb aromatípus is, de ezek a leggyakoribbak.

Minél több típusból tud egy bor ízeket felmutatni, annál komplexebbnek számít. Ha egy bor a gyümölcsös ízek közül hatféle gyümölcsét is felsorakoztatja, az biztosan finom, de nem komplex. Ha egy-egy gyümölcsre, virágra, fűszerre, gyógynövényre, ásványi anyagra és valamiféle állati dologra is asszociálhatunk egyazon kortyot ízlelgetve, az bizony már igazán kivételes, összetett, vagyis komplex élmény!

Olvass bele Bor Tudástár sorozatunk többi bejegyzésébe is:








Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre