Borháló
Background Image

Bag in box - tények és tévhitek a dobozos borról




Bag in Box – Tények és tévhitek a dobozos borról

Régebben a borászok a palackozásra nem alkalmas, alacsonyabb minőségű borokat olcsóbb áron, jellemzően nagyobb űrtartalmú csomagolásokban értékesítették, sokszor a nevüket sem vállalva. Valószínűleg ezért van sokak fejében még mindig egy negatív bélyeg a különböző, palacktól eltérő borcsomagolásokon. Ezt a megbélyegzést sok országban, pl. Skandináviában, Ausztráliában, Új-Zélandon, az USA-ban és Franciaországban már réges-rég leküzdötték és elfelejtették.

Svédország a világ legnagyobb BIB importőre, borértékesítéseik kb. 60%-a ebben a formátumban történik. A világ egyik legnagyobb „boros” országában, Franciaországban is eléri az 50%-ot a BIB-ek piaci részesedése. A sort még sokáig folytathatnánk, de ne csodálkozzunk az előnyükön, hiszen pl. Új-Zélandon és Ausztráliában a BIB-ek már több mint 50 éve jelen vannak a piacon.

A dolgok azonban ahogy a világon, úgy kis hazánkban is gyorsan változnak. A környezettudatos gondolkodás és a fenntartható megoldások iránti növekvő kereslet új csomagolásokat igényel a borászatban is. Ennek a változásnak egyértelmű nyertese a „bag in box” (ezentúl BIB), más néven a „dobozos bor”.

 

Mi is az a „bag in box”?

A BIB egy kartondobozból és egy polietilén zacskóból áll, aminek van egy csapja; ezen keresztül lehet kinyerni a beletöltött italt. A BIB-eket sokféle méretben árulnak, általában 1,5-től 20 literig. Nálunk a 3 és az 5 literes kiszerelések a legelterjedtebbek, ennél nagyobbakat inkább csak a HORECA szektorban használnak. Az ma már nem kérdés, hogy a bor amit BIB-be töltenek, pontosan ugyan olyan minőséget képvisel, mint a borász többi terméke. Az ebbe töltött bornak általában van 0,75-ös párja is.

 

Mi a BIB népszerűségének és gyors térhódításának a titka? Mik az előnyei?

1. Tökéletes körülmények között, felbontás után is hosszan megőrzi a bor minőségét.

A borbarátok számára ez az egyik legfontosabb érv mellette. Ez a csomagolás segít hosszabb ideig frissen tartani a bort, mivel esetében gyakorlatilag "nulla fénybebocsájtásról” beszélhetünk, és tudjuk, hogy a fény a bor ellensége. A másik nagy ellenség az oxigén, aminek a bejutását viszont a csaprendszer és az összehúzódó zsák kombinációja gátolja meg. Ezek együttes következménye, hogy a BIB-ben lévő bor élvezeti értéke és minősége akár 4 héttel a felbontás után is változatlan.

2. Alacsonyabb a logisztikai költsége és könnyen szállítható.

Csaknem 40 %-os a súlymegtakarítás a hagyományos üvegpalackokhoz képest. A BIB lényegesen könnyebb, mint az üvegpalackok, ezáltal alacsonyabb a szállítási és csomagolási költsége, így a szállítás során kevesebb az üzemanyag-fogyasztás és a CO2 kibocsátás. Ez a megtakarítás pedig jelentősen hozzájárul a végtermék kedvezőbb árához.

3. Praktikus.

Formájának köszönhetően helytakarékosan tárolható, könnyedén hordozható, praktikusan nyitható és zárható. Ráadásul nem törékeny, segédeszköz (dugóhúzó) nélkül nyitható, egyszerűen visszazárható és rendkívül higiénikus.

4. Kedvezőbb az ára.

Akár 40 százalékkal olcsóbb, mint az üvegpalackban lévő azonos bor.

5. Környezetbarát

A kartondobozok újrahasznosíthatók és biológiailag lebonthatók, nem beszélve arról a tényről, hogy előállításuk sokkal kevesebb energiát igényel, mint a palackok gyártása. Gondolj bele! Az üvegpalackok előállításához a kvarchomokot először 1650 Celsius fokos hőmérsékleten meg kell olvasztani. Ez a magas energiafogyasztás némileg csökken az üveghulladék újra hasznosításával, de az üveg továbbra is az a csomagolás, amelynek csomagolási térfogategységenként a legnagyobb az energiaigénye.

A BIB az üvegpalack jövőbeli alternatívája, de nem a kiváltója

Összességében tehát úgy tűnik, a környezettudatosság és a gazdasági bizonytalanság a BIB egyre nagyobb térhódítását fogja eredményezni. Persze tudjuk, hogy sosem fogja a BIB az üvegpalackokat teljes egészében kiváltani és nem csak azért, mert a borozásban nagyon sok sznob hagyomány van. A BIB nem alkalmas például a borok éveken keresztül pincében történő érlelésére és tárolására, de a frissebb, érlelést már nem igénylő borok esetében kiváló és sok szempontból takarékos alternatívája az üvegpalackos kiszereléseknek.

A borászat egy olyan iparág, ahol az árat gyakran használják a minőség iránymutatásaként; ezért a logika azt diktálja, hogy ha olcsó, akkor nem lehet olyan jó. Úgy tűnik azonban, ebben az esetben ez a gondolkodás nem helytálló, a BIB-ek ára ugyanis nem a benne levő beltartalom alacsonyabb minősége, hanem az előállítás és a logisztikai folyamatok során megtakarított költségek miatt alacsonyabb.

A változás elkerülhetetlen, a BIB-ek elindultak hazánkban is hódító útjukra és bár a conquistadorok dolga sosem könnyű (emlékezzünk csak milyen hitetlenül néztünk eleinte a csavarzáras palackokra), az ész érvek a nagyobb, gazdaságosabb, praktikusabb, de ugyanolyan jó minőségű és nem utolsó sorban pénztárcakímélőbb dobozos borok mellett szólnak.

Barátkozz meg vele, hűts be egy dobozzal és tedd próbára a barátaiddal vagy tegyél be egyet a csomagtartóba amikor legközelebb piknikezni indulsz! Garantáltan nem fog elgurulni:-)

Borháló üzleteinkben az ország közel 50 pontján és webshopunkban hatalmas nagy kiszerelés választékkal várunk.


Iratkozz fel hírlevelünkre