Borháló
Background Image

Évértékelő interjú borászainkkal 1.




2022 évvégi interjúsorozatunk 1. cikkében Káli Balázst, Nyári Ödönt és lányát Emesét, valamint Babarczi Zsuzsát kérdeztük tapasztalataikról, év végi szokásaikról és jövő évi várakozásaikról.

Hogyan értékeled a 2022-es évet?

Káli Balázs: Az idős tőkék bizonyították, hogy az elmúlt évek szárazságai ellenére is az elvárt mennyiséget, és a Tőlük megszokott összetett, sokrétű, ásványos ízvilágot tudják. Rengeteg kihívással kellett szembe néznünk, ezáltal sokat tapasztaltunk, tanultunk, új utakat kerestünk.

Nyári Ödön és Emese: A kevés csapadék ellenére, tulajdonképpen egészséges, jól beérett alapanyagot tudtunk szüretelni. Az ültetvényeink már idősebbek, mélyre nyúlnak a gyökerek. Itt kevésbé látszott meg a szárazság. Kisebb volt a lomb, kevesebb hónaljhajtás fejlődött, így tulajdonképpen a zöldmunkák könnyebbek voltak. Próbáltuk a jó oldalát nézni, kevesebb fűnyírással, kevesebb permetezéssel vittük végig az évet. Egy kisebb területű,fiatalabb olaszrizling ültetvény sínylette csak meg az évet, itt a termés jócskán elmaradt az előző évekhez képest mennyiségileg és minőségileg is. (Emese)

Babarczi Zsuzsa: Az aszály és a szárazság miatt voltak félelmeink, de a többi borvidékhez képest még elég jól kaptunk csapadékot. A termés így is 10-15%-kal lett kevesebb az előző évekhez képest. Azt látjuk, hogy minőségre jó borok születnek, az illatos fajtáknál kimondottan szépek az aromák.

 

Mit vársz a 2023-as évtől?

Káli Balázs: Picivel több esőt! :) A megszerzett tapasztalat és tudás kamatoztatását.

Nyári Ödön: Reménykedünk abban, hogy kellő mennyiségű csapadék és napsütés is lesz És mindez pont akkor amikor a szőlőnek szüksége van rá. Ez persze a Jó Istentől függ, de örülnénk egy kevésbé szélsőséges évjáratnak. (Ödön)

Babarczi Zsuzsa: Most azt látjuk, hogy a boraink szépen fogynak és karácsonyig nem lesz gond. A kérdés, januárban és a februárban (ami egyébként is nyugalmasabb szokott lenni) a válság milyen hatással lesz ránk, ezen belül is nagy kérdés, hogy az éttermekkel mi lesz, ahol a boraink jelentős részét értékesítjük. Van a jövő évben izgalom, bizonytalanság, de mi csináljuk a dolgunkat és bízunk benne, hogy minden jól alakul. Részünkről minden tőlünk telhetőt megteszünk, amire nincs ráhatásunk, azzal pedig próbálunk nem foglalkozni.

 

Milyen fejlesztési terveitek vannak a jövő évre?

Káli Balázs: Sok tervünk van a jövőre nézve. Az olaszrizling további telepítése mellett folytatjuk már meglévő fajtáink újratelepítését, és a Káli medencében nem jellemző fajták telepítését kísérleti jelleggel, hogy mi ezen fajtákból, milyen borokat tudunk készíteni. Új fajta borok forgalomba hozatala a Tőlünk megszokott sűrű, rétegzett, ásványos ízvilággal, kiegészülve a fiatal tőkék gyümölcsösségével. A borok karakteréhez, és szellemiségéhez, jobban köthető, társítható címke és arculat megjelenése.

Nyári Ödön: Idén megtörtént velünk minden borász rémálma... A szüret utolsó napjának utolsó préselése előtt romlott el a prés. Szerencsénkre Szászi Endre kisegített a bajból: nála be tudtuk fejezni a préselést. Ezek után döntöttem el, hogy itt az ideje beszerezni egy új prést a régi mellé. Nem csak az ilyen eseteket tudnánk elkerülni, hanem több lehetőségünk lenne: hosszabb ideig tudnánk áztatni, ill. gyakrabban tudnánk egész fürtös préselést alkalmazni. (Ödön) 

Nagy reménységünk az idei évben vásárolt soralj művelő gép, mivel mindenképpen vegyszermentesen szeretnénk tisztán tartani a sorok alját. Ezen kívül, ugyan nem új bor, de pár éve már nem kapható az Emese Álma bor, ebből mindenképp szeretnék új évjáratot. Ez eddig egy Hárslevelű, Kéknyelű, Rajnai rizling küvé volt, minden évben más arányokkal. Kíváncsian várom, hogy idén is marad-e ez a hármas és melyik bor fogja az alapját adni. Az új évben új partnereket is remélünk. (Emese)

Babarczi Zsuzsa: 2022-ben sokat beruháztunk a szőlészeti gépekbe, új permetezőt vásároltunk, amivel csökkentettük a felhasznált gázolaj mennyiséget és kevesebb a vegyszer felhasználás is. Több szőlészeti gépet is vettünk, ami sok élőmunkát ki tud váltani. Ez azért fontos, mert ugyan stabilan megvan a csapatunk, akikkel a szőlőben dolgozunk, de látjuk, hogy ma már sokkal nehezebb jó/szakértő munkaerőt találni, mint pl. a szüleim idejében.

 

Mivel koccintotok karácsonykor?

Káli Balázs: Közös családi összejövetelekkor mindig ott van az aktuális saját kedvenc, mellette más borászatok kiváló borai is jelen vannak a karácsonyi asztalnál.

Nyári Ödön: Ez mindig a menüsortól függ, amit a feleségem és a lányom állítanak össze. Az Olaszrizling Válogatás minden évben asztalra kerül, kitűnően illik a bejglihez és a többi süteményhez. De egyaránt helyet kapnak az asztalon a friss, még készülő 22-es borok is, a régebbi évjáratok mellett. (Ödön)

Babarczi Zsuzsa: Aperitifként mindig Buborczival koccintunk, az étkezést pedig Édesanyám emlékére mindig Marianummal zárjunk.

 

Mi a kedvenc karácsonyi ételed és mit iszol hozzá?

Káli Balázs: Szeretünk új ételek megkóstolni, kipróbálni. A feleségem mindig valami újjal készül karácsonyra, így az aktuális hangulatunknak megfelelő bort iszunk mellé.

Nyári Ödön: Én leginkább a hal ételeket szeretem, amit Szenteste szoktunk készíteni. Klasszikus pátosítás hozzá a Kéknyelű, szeretjük is, de akár az Olaszrizling is jól illik hozzá (Ödön)

Egyértelműen a minden évben kiharcolt mákos- vagy diósguba, amit igazán csak én szeretek a családból- ehhez tökéletes a 2015-ös Olaszrizling Válogatás (Emese)

Babarczi Zsuzsa: Wellington bélszín és Rajnai Rizlinget vagy Chardonnayt iszom hozzá.

 

Szoktatok-e a pincében ünnepelni és ha igen, kötődik-e hozzá valamilyen hagyomány/szokás?

Káli Balázs: Családi gazdaságként működünk, ezért az ünnepeinket pincétől függetlenül családi körben töltjük.

Nyári Ödön: Az ünnep mindig a családé. Ilyenkor otthon gyűlünk össze,a pince, a szőlő várhat. Most, hogy bővült a család (tavaly megszületett az unokám), új hagyományok vannak kialakulóban. (Ödön)

Babarczi Zsuzsa: A csapattal minden évben elmegyünk év vége felé ebédelni vagy vacsorázni, ahol mindenki elmondja a gondolatait, az érzéseit az adott évről. Ilyen kor tudunk picit nyugalmasabban együtt lenni, de az év vége egyébként mindig hajtós.

 


Iratkozz fel hírlevelünkre