Borháló
Background Image

Bioborászat alapfogalmai


Biobor, natúrbor, organikus bor, biodinamikus gazdálkodás… fogalmak, melyekkel egyre gyakrabban találkozhatunk, de tudjuk-e mit is jelentenek? Ezeknek jártunk most utána és készítettünk egy rövid összefoglalót,  hogy a jövőben már te is tudd, melyik címke mit jelent a gyakorlatban. A könnyebb érthetőség kedvéért bejegyzésünkben részletekbe nem megyünk, célunk a legfőbb fogalmak alap jelentésének bemutatása.

A legtöbb bioval kapcsolatos jelző használatának már komoly feltételrendszere van, melyek teljesítését különböző védjegyek megléte igazolja. Amikor ezekről beszélünk, fontos különbséget tenni aközt, hogy egyes jelzők a szőlőtermesztésre, vagy a borra magára vonatkoznak-e. Mert bár a bio bornak feltétele a biogazdálkodás, a biogazdálkodás nem minden esetben jelenti azt, hogy az adott borász minden bora bio is. 

Szőlőtermesztés esetén

Bio/öko/organikus gazdálkodás

Szintetikus növényvédőszerek, vegyszerek, műtrágya helyett a szőlőtermesztéshez természetes növényvédőszerek, szerves trágya használata. Lényege az élő szervezetek és természeti folyamatok tiszteletben tartása.

Európai Uniós organikus/bio védjegy →


Biodinamikus gazdálkodás

A szőlőtermesztés holisztikus ökológiai és etikai megközelítése, mely a szőlőművelést, a művelt területeket, lényegében a teljes birtokot és annak tágabb környezetét is egységében és összefüggéseiben kezeli. Figyelembe veszi a természet ciklikusságát, a hold és csillagok hatását a természetre, a szőlőben élő és azt körülvevő élőlények szimbiózisát és egymásra gyakorolt hatását. 

A Demeter védjegy igazolja meglétét →


Fenntartható gazdálkodás

Nem védjegyzett kategória. Közel áll a bio termesztéshez, a környezet megóvására és a hosszú távú fenntarthatóságra koncentrál.


Borokra használt jelzők

A szőlőtermesztés és a borkészítés során betartott szabályoktól függően. 

Bio/öko/organikus bor

  • Szőlő: kizárólag bio gazdálkodás, az átállás minimum 3. évében
  • Pince: nem használhatók GMO anyagok, a felhasznált kén mennyisége fehérborok esetén legfeljebb 150 mg/liter, vörösborok esetén 100 mg/liter.

Natúr bor

2020 óta létezik rá csak egységes szabályozás. Szigorú szabályok vonatkoznak a szőlőtermesztésre és a borkészítésre is.

  • Szőlő: 
    • biogazdálkodás, az átállás minimum 2. évében
    • kézi szüret
  • Pince: 
    • nem használhatók adalékanyagok
    • kizárólag őshonos élesztőtörzzsel erjesztve
    • tilos a szőlő összetételének módosítása (sav, alkoholnövelés)
    • erjedés előtt és közben nem adható hozzá kén
    • a végső borban legfeljebb 30 mg/l kén lehet (vagy semennyi – különböző címkék jelölik)
    • tilosak a „durvának” minősített beavatkozások (pl. szűrés, villám-pasztörizálás, hőkezelés, fordított ozmózis…).

Vegán bor

Nem használ állati trágyát, illetve olyan kezelőanyagot vagy segédanyagot, mely közvetve vagy közvetlenül állati eredetű anyagokat tartalmaz – például kazeint, tojásfehérjét, zselatint, birkafaggyút, halhólyagot…   Védjegye →

 

Három borászunkat meg is kérdeztük a bioborászat előnyeiről, hátrányairól, hogy miért választották ezt az utat és mik a tapasztalataik. Olvasd el velük készült interjúnkat is itt:


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre