Borháló
Background Image

Évértékelő interjú borászainkkal 2.




2022 évvégi interjúsorozatunk 2. cikkében a Twickel Pincészettől Gódor Attila borászt, a Gere Tamás és Zsolt pincészettől Gere Zsoltot és a Gróf Degenfeld szőlőbirtok borászát, Sulyok Balázst kérdeztük 2022-es tapasztalataikról, év végi szokásaikról és jövő évi várakozásaikról.

Hogyan értékeled a 2022-es évet?

Gódor Attila (Twickel - Szekszárd)Mint ahogy mindenkinek, nekünk is nagyon nehéz volt a 2022-es év. A pandémia, a háború, és az energiaválság sajnos a borászatokat is keményen sújtotta. Viszont az új, 2022-es boraink nagyon jó visszajelzéseket kaptak, ezért is vagyunk bizakodóak, ami a jövőt illeti.

Gere Zsolt (Gere Tamás és Zsolt - Villány)Összességében nincs okunk panaszra, jól sikerült évet tudhatunk magunk mögött. Munkás év volt – az aszály, a nagy infláció, a nehézkes árubeszerzések adták a feladatokat, de mindent megoldottunk. Szépen alakulnak a borok a hosszúra nyúlt szüret után.

Sulyok Balázs (Gróf Degenfeld - Tokaj)Az aszály ellenére szép mennyiségű és minőségű termést szüreteltünk. A forró nyár és erős UV hatására az aromaintenzitás elmarad 2021-hez képest, az erjedések végére viszont egész szép egyensúlyok alakultak ki.

 

Mit vársz a 2023-as évtől?

Gódor Attila (Twickel - Szekszárd)Ebben a gyorsan változó világban nehéz jósolni. Rengeteg megvalósítandó tervünk, és célunk van itt a Szőlőbirtoknál. Izgatottan várjuk az új boraink sikerét, értékelését a piacon.

Gere Zsolt (Gere Tamás és Zsolt - Villány)Reméljük ismét egy kiemelkedő évjárat köszönt majd ránk 2023-ban. Izgalommal tekintünk előre.

Sulyok Balázs (Gróf Degenfeld - Tokaj)Nem vagyunk nagyravágyóak, csak egy átlag évet szeretnénk, végre.

 

Milyen fejlesztési terveitek vannak a jövő évre?

Gódor Attila (Twickel - Szekszárd)A szőlő ültetvény nagy részét 2016-tól elkezdtük újra telepíteni. Mivel a borászatban sosem állhat meg az élet, ezért is rendeltünk új berrique hordókat, a palackozó gépsorhoz pedig fejlettebb palack öblítő gépet.

Gere Zsolt (Gere Tamás és Zsolt - Villány)Sokféle tervünk, álmunk van, de a megvalósításukat a gazdasági helyzethez igazítjuk majd. Mind a pincében, mind a vendéglátásban tervezünk fejlesztéseket.

Sulyok Balázs (Gróf Degenfeld - Tokaj): A pezsgő technológiát szeretnénk fejleszteni.

 

Mivel koccintotok karácsonykor?

Gódor Attila (Twickel - Szekszárd)Én a karácsonyt Édesanyámmal ünneplem. Ez is egy kiváló lehetőség, hogy megmutassam neki munkám gyümölcsét. Természetesen Twickel borokkal koccintunk, ez lehet vörös vagy rosé. A választást a háziasszonyra bízom.

Gere Zsolt (Gere Tamás és Zsolt - Villány)Természetesen pezsgővel és champagne-áll koccintunk először és utána sokféle borral folytatjuk. Természetesen először pezsgő és champagne kerül a pohárba, majd a trezor mélyéről is kerül elő jónéhány féltve őrzőt bor.

Sulyok Balázs (Gróf Degenfeld - Tokaj)Degenfeld aszúval, kísérni pedig aszalt sárgabarackkal szoktuk.

 

Mi a kedvenc karácsonyi ételed és mit iszol hozzá?

Gódor Attila (Twickel - Szekszárd)A kedvencem a megunhatatlan halászlé és a hozzá illő Kadarka.

Gere Zsolt (Gere Tamás és Zsolt - Villány)Nagyon szeretem a halászlét. Ilyenkor rosé és a könnyebb gyümölcsös vörösborok pl. Kadarka és Portugieser kerül a pohárba.

Sulyok Balázs (Gróf Degenfeld - Tokaj)Halászlé Kadarkával, Pisztáciás bárányborda répapürével és Degenfeld birtok Hárslevelűt iszunk hozzá.

 

Szoktatok-e a pincében ünnepelni és ha igen, kötődik-e hozzá valamilyen hagyomány/szokás?

Gódor Attila (Twickel - Szekszárd)Igen, közös karácsonyi ebéddel búcsúztatjuk az évet. Hagyomány nálunk, hogy egy munkatárs által választott bort fogyasztunk ilyenkor.

Gere Zsolt (Gere Tamás és Zsolt - Villány)A karácsonyt mindig otthon ünnepeljük, családi körben, de sok éves hagyomány, hogy december 27-én, a János napi borszentelést követően valamelyik villányi pincében találkozunk borászokkal, ahol vacsorázunk és szebbnél szebb borokat kóstolunk.

Sulyok Balázs (Gróf Degenfeld - Tokaj): Hagyomány nálunk, hogy közös törkölybúcsúztatót tartunk.


Iratkozz fel hírlevelünkre