Borháló
Background Image

Syrah vs. Shiraz




Syrah vagy Shiraz? Mi a különbség?

„Én azt mondom Syrah, te azt mondod Shiraz” – ez a Dél-Afrikai Shiraz Szövetség hivatalos szlogenje. Akár így, akár úgy nevezed, igazad van. Akkor mégis mi a különbség?

Úgy tűnik, van egy kis zűrzavar a borkedvelők körében az elnevezések között, ezért most megpróbáljuk kicsit rendbe tenni ezt a sokat vitatott témát.

A Syrah és a Shiraz tulajdonképpen két különböző neve ugyanannak a szőlőfajtának és ugyanazon fajtabornak. (Fontos, hogy a Petit Syrah nem azt jelenti, hogy „kis Syrah”. A Petite Sirah - más néven Durif - egy másik szőlőfajta, a Syrah és a ritkább Peloursin genetikai utódja.)

„Syrah”-nak hívják a francia Rhône-völgyében, ahol Észak-Rhône fő vörösborszőlője és Dél-Rhône fontos házasítás szőlője. 

„Shiraz”-nak nevezik a borászok Ausztráliában, Dél-Afrikában és a legtöbb újvilági országában.

A bor világában nem egyedi eset, hogy ugyanazt a dolgot más-más elnevezéssel látjuk el, ahogyan pl. a Pinot Gris és a Pinot Grigio is két elnevezése ugyanannak a szőlőnek. 

A Syrah-nak egyébként rengeteg szinonimája létezik, mint pl. a Shiraz, Schiras, Sirac, Syra, Sirah, Syrac, Hignin Noir, Candive, Entournerein, Antourenein Noir, Sereine, Serine, Séräne, Marsanne Noir (Franciaország) és Balsamina (Argentína) stb.

Syrah szőlő

A szőlő eredete

Eredete egészen a múlt század végéig homályos volt.

Sokan úgy vélték, hogy a Shiraz Perzsiából, más néven Iránból származik, mert Shiraz, Fársz tartomány fővárosának a neve is. (Shiraz város Irán délnyugati részében, Teherántól 942 km-re fekszik. Fársz tartomány székhelye, Siráz megye székhelye, 2006-os becslés szerint 1,279 millió lakosával ez Irán hatodik legnépesebb városa.)

Voltak olyanok is, akik szerint a Syrah szót „Syracruse” (Szirakúza) - Szicília egyik városának - nevéből származtatták. Syracruse hatalmas város volt az ókori görög uralom idején, Kr. E. 400-ban.

Az 1999-ben elvégzett DNS-vizsgálatok azonban egyértelműen bebizonyították, hogy a Syrah egy Franciaországban őshonos szőlőfajta, mely két dél-francia fajtától, a Durezától és a Mondeuse Blanche-tól származik.

Általánosságban elmondható, hogy ha egy borász „Shiraz”-nak nevezi a borát, azzal azt akarja érzékeltetni, hogy egy gazdag, buja, érettebb, gyümölcsösebb bort készít, újvilági szellemben és általában magasabb alkoholtartalommal.

Ha pedig „Syrah”-nak hívja, akkor inkább „óvilágibb” stílusú, elegánsabb a bor amit készít.

Oz Clarke egészen sajátos megközelítéssel fogalmazta meg a különbséget: ”Egy szőlőfajtáról beszélünk: Syrah Franciaországban; Shiraz Ausztráliában. Ami a világ többi részét illeti, Syrah-nak hívják, ha azt akarják a borászok, hogy a borkritikusok komolyan vegyék és tapsolják őket, amiért a visszafogottabb francia ízmodellt követik. Vagy hívhatják Shiraznak, hogy kifejezzék, a boruk dús és lágy, érett karamellás és csokoládé ízekkel, ausztrál stílusban készült, kifejezetten fogyasztásra, nem pedig mutogatásra.”

Összességében elmondható, hogy a Shiraz és Syrah kifejezések használata következetlen, és nincsenek szigorú szabályok a nevek használatára vonatkozóan.

A Syrah termőterülete

Az, hogy e fajta mára a világ különböző adottságú országaiban széleskörűen elterjedt, jól mutatja, hogy a Syrah/Shiraz jól alkalmazkodik a különféle éghajlati viszonyokhoz, jól érzi magát mind a melegebb régiókban, mind a hűvösebb területeken, közel a tengerhez vagy akár magasabban fekvő területeken is.

A szőlőtermesztők gyakran mondják, hogy „a Syrah szereti a kilátást”, mert a legjobb szőlőültetvények általában a dombok tetején találhatóak, ahol kevesebb a talaj, így a szőlő kevesebb (de tömörebb) szőlőt terem.

Syrah és Shiraz – A BOR

A Syrah - habár csak nemrég indult világkörüli útjára - mára az egyik leghíresebb vörös fajta a világon.

A Syrah/Shiraz borok magas savtartalmúak, lendületesek, testesek, nagy mennyiségű tannint és színezőanyagot tartalmaznak, aromáik virágosak, gyümölcsösek, enyhe füstös beütéssel. Száraz, testes, átlátszatlan, rubintlilás színűek, élénk savassággal, közepestől magasig terjedő alkoholtartalommal (13-15,5%). Kellemes és hosszú íz-emléket hagy a szájban.

Amikor egy Syrah fiatal, nagyon sötét és intenzív színeket mutat, piros ribizli, málna és intenzív lilás-pirosas szín jellemzi. A kor előrehaladtával pedig sötétbarnás-vöröses színűre változik.

                                    

Milyen a Syrah illata?

A Syrah elsődleges aromái közül a bőr, a szarvasgomba és az ibolya a legmarkánsabbak. A fiatal Syrah-k nagyon kellemes ibolya, feketeribizli, kókusz, füge, szárított gyümölcs, grafit, vanília, ibolya, szilvalekvár és szeder illatokat mutatnak. A tölgyfahordóban érlelt Syrah-k pedig általában enyhe füstös beütések, kókusz, szárított füge, fekete olajbogyó, szarvasgomba, szegfűszeg és fűszeres aromák fejlődnek ki érlelésük során. A Shiraz-okra jellemző a koncentrált, lekváros illat.

Milyen íze van a Syrah-nak?

A füsttől, szalonnától, fűszernövényektől, piros és fekete gyümölcsöktől, fehér és fekete borstól a virágos ibolya jegyekig sokféle íze van. Amikor tölgyfahordóban érlelik, a Syrah vanília és fűszer ízét veszi fel. Általában véve a Syrah elegánsabb, karcsúbb és ízletesebb, mint erőteljes, gyümölcstől vezérelt rokona, a Shiraz.

Milyen íze van Shiraz-nak?

A merész, testes borokat kereső borfogyasztóknak ajánljuk a Shiraz-t. A Shiraz-ok áfonya és szeder ízeket, valamint nagy, érett tanninokat mutatnak. Jellemzőek rá a füstölt hús jegyei, mint a marhahús és a bacon, valamint a fekete bors fűszeressége. 

A Syrah érlelése

A Syrah sikerének egyik titka egyben a bor különlegessége, hogy már fiatalon is fogyasztható, ekkor friss jegyeket és nagyon kellemes aromákat mutat. Mivel a fajta lendületes, szilárd, tanninokban gazdag és hosszú eltarthatóságú borokat ad, ezért nagyon jól áll neki a hordóban és a palackban való érlelés is. Öregedési folyamata nagyon gyors, de mivel kiváló minőségű és kifejezetten oxidációálló, hosszú érlelési idővel is elfogyasztható. Az idő múlásával szépen fejlődik, és pár év után a „nagy test” jeles képviselőjévé érik.

A Syrah szervírozása

A Syrah ideális szervírozási hőmérséklete – melyen a bor igazán kitárulkozik előttünk és megmutatja legszebb aromáit és rétegeit -, egy fiatal bornál 16 °C-tól 19°C-ig terjed, egy érlelt, idősebb bornál pedig 18°C -20°C között ajánlott. A bor élvezeti értékének fokozása érdekében érdemes a fogyasztás előtt 1 órával dekantálni.

Syrah bor-étel párosítások

Vadhúsok (szarvas, vaddisznó, vadnyúl);
vörös húsok;
fűszeres ételek;
kemény és kékpenészes sajtok; 


Iratkozz fel hírlevelünkre