Borháló
Background Image

Ember a bor mögött: villáminterjú Günzer Tamással


Tudj meg többet az elmúlt két év Év Bortermelője jelölt borászunkról, Günzer Tamásról!

Előző interjúnkban bemutattuk történetét és borait, villáminterjúnkban pedig a bor mögötti embert ismerheted meg kicsit közelebbről.

Kezdjük először is egy kiemelten fontos kérdéssel: hogy ejtik a nevedet, németesen “güncernek”, vagy a magyaros “günzert” használod?

Ó, igen, ezt sokan nem szokták tudni. Magyarosan ejtem, “günzer”, ahogy írjuk. Ha kint járok Németországban, én is “güncert” szoktam mondani, de egyébként “günzer” az.

Milyen élmény volt, amikor először kóstoltál bort?

Úgy 10 éves lehettem, Palkonyán állítottunk májusfát öcsémmel, ahol bizony egy kis borral is megkínáltak minket. Nem emlékszem már, mit szóltam az ízéhez, csak arra, hogy némileg fel is öntöttünk a garatra, és édesanyám hideg vízzel fürdetett minket a kádban, majd lefektettek minket aludni.

Mi a legviccesebb borhoz köthető emléked?

Kaposváron volt egy klub, főiskolai éveim alatt oda adtuk el édesapám borát, és hát le is jártunk csoporttársakkal bulizni, sokszor heti kétszer is. Ennek aztán meg is lett az eredménye, amikor az egyik ilyen buli után másnap reggel lett volna vállalatgazdaságtan vizsgám… maradjunk annyiban, hogy inkább rögtön tovább is küldtek utóvizsgára. Akkor persze annyira nem volt nevethetnékem, de azóta is emlegetjük.

Milyen bort iszol szívesen?

Nagyon szeretem a szekszárdi borokat, közel állnak a szívemhez. Míg korábban több rosét ittam, meg azért vöröseket is, az utóbbi időkben egyre inkább fehérboros lettem, mindennapi fogyasztásra főleg inkább azt választok. Különleges eseményeken persze én is inkább vöröset iszom, de családdal, barátokkal inkább fehérborozni szoktam, most egy Mont Blanc cuvée a kedvencem.

Fröccsözni mennyire szeretsz?

Az utóbbi időben egyre inkább tisztán iszom a bort és utána/mellé mentes vizet. De ha néha mégis fröccsre esik a választásom, akkor az is elsősorban fehérből. Kivéve, amikor még új, nagyon friss a rosé, olyankor nagyon sok rosét fogyasztok.

Mennyi bort tudsz általában “büntetlenül” meginni?

Ha barátokkal/szomszédokkal alkalomadtán leülünk kóstolgatni, lecsúszik azért akár fejenként 2-3 palack is. De az általános inkább az, hogy ha hazaértem munkából, iszom egy-egy pohár mont blanc-t, és annyi. Ennél többet a hétköznapokban nem nagyon szoktam inni. 

Mi a legkülönlegesebb bor, amit valaha kóstoltál?

Montepulcianoban kóstoltam egyszer egy nagyon jó vörösbort, valamint Matua ausztrál Sauvignon Blanc-jáért odavagyok. De Németh Janótól is ittam már olyan kadarkát, hogy azt hittem megőrülök. 

Mivel töltöd szívesen az időd, amikor elszabadulsz kicsit a borászattól?

Nagyon nagy pecás vagyok, van egy saját stégem a Pécsi Horgász Egyesületnél. Tengeren is nagyon szeretek, de a Balatonon is sokat horgászom. 2009-ben fogtam egy 56 kilós harcsát Franciaországban! Fiam is örökölte tőlem a horgász vért, sokat járunk együtt is horgászni és imádjuk a halat. Sokszor még aznap, hogy kifogtuk, már készítjük is a halászlét este. 

Mindennap képes lennék halászlevet enni, imádom a halat. A pincészetnél tartunk is halnapokat, ilyenkor halfőzőmesterek érkeznek, nyílt tűzön főnek bográcsban a halászlevek, sülnek a halak, minden évben az egyik kedvenc eseményünk.

A sört szereted, vagy csakis a bor, semmi más?

Nagyon szeretem a sört, horgászni is azt viszek általában, de Brüsszelbe is ki szoktunk járni sört kóstolni. A nyári nagy melegben is nagyon szeretem, de remélem, azért a bor mindig vezetni fog a sörrel szemben.

Van otthon házikedvencetek, vagy állatok a birtokon?

Most csak egy akváriumunk van, más állatra nincs időnk. Volt régen egy nagy Berni pásztorunk, de sokat szökött. Ha kicsit több időm lesz majd, szeretnék viszont egy kis gazdaságot/farmot is a birtokra, mégiscsak állattenyésztő az eredeti szakmám. De az még a jövő zenéje.

 

Ha többet megtudnál Günzer Tamás Pincészetéről és boraikról, olvasd el interjúnkat itt:
30 éve Villányban – Günzer Tamás Pincészetének története

Kínálatunkban elérhető borait itt találod:


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre