Borháló
Background Image

Évértékelő interjú borászainkkal 3.




2022 évvégi interjúsorozatunk 3. cikkében a Szőke Mátyás borászt, a Kovács Gábor pálinkafőző mestert a Spiritus Primus pálinkaháztól és a Homola Szabolcsot a Homola Pincészet tulajdonosát kérdeztük 2022-es tapasztalataikról, év végi szokásaikról és jövő évi várakozásaikról.

Hogyan értékeled a 2022-es évet?

Ifj.Szőke Mátyás (Szőke Mátyás és Zoltán pincészet - Gyöngöstarján): Érdekes egy évjárat volt szó se róla. Nem lesz a kedvencem az biztos. Nagyon sok új problémát kellett megoldani hogy szép borokat tudjunk készíteni a fogyasztóknak. Az aszály elég nagy hatással volt a termés mennyiségre és minőségre, ezért komolyan kellett korlátozni a szőlők termését hogy a minőségen véletlenül se essen csorba. Végeredményül azért csak sikerült amit elterveztünk, de azért hiányzott nekem az igazi szüret életérzés, kicsit nyűgösen ment minden.

Kovács Gábor (Spiritus Primus): 2022-ben fejlesztéseink folytatása igényelt fokozott kitartást és tempót, emellett rugalmasságot a környezetünk napi változásaihoz való alkalmazkodásban. Ebben nyújtott sok segítséget az, hogy nem éreztük egyedül magunkat: beszállítóink, vevőink, a minket körülvevő szervezeti háló adta azt a megtartó erőt, ami nélkül nehéz lenne most csak a szépre emlékezni. Különösen fontos azoknak a pálinkafőzőknek a szerepét megemlíteni, akikkel közös terveket tudtunk kovácsolni: így lehet a jövőben a lehetőséget látni, nemcsak a veszélyeket.

Homola Szabolcs (Homola pincészet - Paloznak): Nagyon küzdelmes év volt, mind az időjárás, mind az idei gazdasági környezet megnehezítette a munkánkat. Végeredményben a 2022-es évjárat minősége nagyon jó lesz és sok esetben a munkánk is beérett.

 

Mit vársz a 2023-as évtől?

Ifj.Szőke Mátyás (Szőke Mátyás és Zoltán pincészet - Gyöngöstarján):  Esőt :-))) Szerencsére nagyon jó érzéssel és sok pozitív energiával tölt el az hogy a fogyasztóknak tetszik a kicsit módosított új irány. Év közben mindig jönnek új ötletek, új kísérletek amiket először kicsiben próbálok ki majd egyre nagyobb tétekben. Elsőkörben csapadékot várok, utána csak egy nyugodt évet ami arról szólhat amit mi akarunk. Fesztiválok, borkóstolók és mindent ami a borról szól.

Kovács Gábor (Spiritus Primus): 2023-ban aktívak és eredményesek szeretnénk lenni a nemzetközi színtéren, és több figyelmet fordítani a közösségeinkre, amik biztatást és biztonságot adnak. Megőrizzük azt a rugalmasságot és együttműködési képességet, amik eddig átsegítettek a nehézségeken. Azoknak az örömöknek az élvezetére való képesség megőrzését, amit egy zamatos gyümölcs nyújt a fáról frissen szedve szezonban, és amivel bármely időszakban egy jó pálinka illata, íze megajándékoz.

Homola Szabolcs (Homola pincészet - Paloznak): Az idei munkánk folytatásaként várjuk, hogy a márka ismeretsége és kitettsége növekedni fog.

 

Milyen fejlesztési terveitek vannak a jövő évre?

Ifj.Szőke Mátyás (Szőke Mátyás és Zoltán pincészet - Gyöngöstarján): Tervek szerencsére mindig vannak. Tavaszon bővítjük az Irsai és Szürkebarát ültetvényeket amik nagy sikernek örvendenek. Nagy reményeim vannak a Szürkebaráttal kapcsolatban, mindenkinek nagyon tetszik az új reduktív de testes világ amit sikerült megalkotni. Nem megszokott köntösben tündökölni látszó csodát sikerült akotni és több ilyen tételt szeretnék a palettánkba.

Kovács Gábor (Spiritus Primus): 2023-ra tervezzük üzemünk átállását megújuló energiára, a tartályok hűtését és az üstök fűtését oldjuk meg napelemmel termelt elektromos árammal. A fejlesztési terveink határozott irányvonala az is, hogy az infrastruktúra fejlesztését követően több időt fordíthatunk kiváló kollégáink képességeinek kibontakoztatására, amit képzéssekkel már meg is kezdtünk, ennek gyakorlatra váltásával számolunk 2023-ban.

 

Mivel koccintotok karácsonykor?

Ifj.Szőke Mátyás (Szőke Mátyás és Zoltán pincészet - Gyöngöstarján):  A család nagy bor és pezsgő szerető. Elég hosszú borsorokat szoktunk összeállítani főleg a magyar kínálatból és ezeket szoktuk lekóstolni és leginkább élvezni, elvégre pihenni is kell. Természetesen minden ételhez dukál legalább egy, de inkább két fajta bor.

Kovács Gábor (Spiritus Primus): Ha elfáradunk a karácsonyi hajrában, akkor rendhagyó módon a Pannon gin gyógynövényeinek erejéből merítünk erőt és citrusosságából további lendületet. Ha sütni fog a nap, akkor a nap színéről a birs fog eszünkbe jutni, és a várva-várt fény örömére egy könnyed, citrusos alma-birs 07 ESKÜVŐ házasítással koccintunk. Ha ropog a hó a lábunk alatt, akkor a tűz borostyánját idéző 07 Érlelt almapálinkát töltjük a poharunkba. Ha étcsokis szaloncukrot kóstolunk, annak kesernyés krémességét a meggypálinka marcipános zamatával kísérjük vagy egy jó törköllyel kerekítjük le.

Homola Szabolcs (Homola pincészet - Paloznak):  Homola Brut Nature 2019 pezsgő és Homola Kékfrankos Selection 2017

 

Mi a kedvenc karácsonyi ételed és mit iszol hozzá?

Ifj.Szőke Mátyás (Szőke Mátyás és Zoltán pincészet - Gyöngöstarján):  Töltött káposzta minden mennyiségben, persze a nagymama féle. Idén az új Barrique Olaszrizlingünk fog hozzá csapódni. Szerintem nagyon fog hozzá passzolni de majd a család eldönti :-))

Kovács Gábor (Spiritus Primus): A kedvenc karácsonyi ételem a halászlé, egy kicsit olyan, mint a pálinka: lágy vízzel készítve a legjobb. Idén –rendhagyó módon – nem teszek bele csípős paprikát, hanem Capsicummal, - chilin ágyazott cseresznyepálinkával - kísérem.

Homola Szabolcs (Homola pincészet - Paloznak):  Wellington bélszín és hozzá Homola Syrah 2015 

 

Szoktatok-e a pincében ünnepelni és ha igen, kötődik-e hozzá valamilyen hagyomány/szokás?

Ifj.Szőke Mátyás (Szőke Mátyás és Zoltán pincészet - Gyöngöstarján):  Az utolsó munkanap szokott a pincei ünnep lenni a kollégákkal. Együtt főzünk egy marha vagy vad pörköltet nokedlivel. Reggel pogácsa készül. Ilyenkor végig kóstoljuk az új borokat, sztorizgatunk. Lezártunk megint egy évet és relizáljuk hogy mindjárt itt a következő szüret. Ilyenkorra már a fehér borok a helyükön vannak és azt tervezgetjük hogy a vörösek milyen hordóba kerüljenek.

Kovács Gábor (Spiritus Primus): Pálinkafőzde lévén mi leginkább a pálinkafőzők védőszentjének napján, Miklós napon ünnepelünk a lepárlóüstök mellett: idén egy új hagyomány indításával a Pálinkafőzők Estéjének megszervezésével. Az eseményen a résztvevők három pálinkafőzdébe nyernek bebocsátást és kóstolhatják legjobb és legújabb termékeinket amellett, hogy személyesen ismerkedhetnek meg a főzőmesterekkel, akik a pálinkák minőségéért felelnek, és megismerhetik a párlatkészítés általános és csak az adott cégre jellemző sajátosságait.

Homola Szabolcs (Homola pincészet - Paloznak): Minden évben Karácsony előtt a csapat a pincében koccint, elbúcsúztatjuk az óévet és koccintunk az új évre.

 


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre