Borháló
Background Image

Szőlőfajtáink: Sauvignon Blanc – a vad fehér


A Sauvignon Blanc a világ nyolcadik legelterjedtebb borszőlő fajtája, az egyetlen világfajta, melynek borát az aromatikus fehérborok között tartják számon. Nevének jelentése “vad fehér”. Szülőföldje a franciaországi Loire-völgy régió. Magyarországon 1982-ben minősítették államilag, majd gyorsan el is terjedt – Tokaj-Hegyalja kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Világnapját május első péntekjén ünnepeljük (mely 2022-ben május 5-re esik).

Bora savgazdag, könnyedebb, vagy legfeljebb közepes testű. Leggyakrabban száraz bort készítenek belőle, de feltűnhet akár édes borokban is – gyakran cuvée egyik alapanyagaként. 

Aromavilága
  • Citrusos, zöld gyümölcsös: zöldalma, sárgabarack, citrom, lime, zöld szilva, sárgadinnye, körte, grapefruit, ananász, egres, kiwi, papaya

  • Zöldnövényes, vegetális: vágott fű, zöld kaliforniai paprika, spárga, édeskömény, fűszernövények, citromfű, széna, szalma, vadvirágok, bodza, csalán

  • Ásványos: nedves homok, nedves kő, folyópart, ózon, friss eső, esetleg krémes-tölgyes ízek

  • Kémiai/vegyi: ammónia (szokták említeni macskapisi néven is – kis mértékben elfogadható borokban, ha azonban túlsúlyba kerül, akkor viszont már borhibáról beszélünk)

Mit szeret?

Meszes, lazább, valamint homokos, löszös területeken érzi jól magát. A hűvös, esetleg mérsékelten meleg klímát és a korai szüretet szereti – túlságosan beérve elveszti karakteres savait és friss gyümölcsös jellegét. Fajtakarakterét leginkább reduktív, acéltartályos erjesztés esetén őrzi meg, a hosszas (3-4 éves) fahordós érlelés nem tesz jót neki. Néhányan rövidebb, tölgyfahordós érlelésével kísérleteznek, de leginkább reduktív erjesztést követően kerül a polcokra. 

Milyen bort ad?

Itthon leggyakrabban fajtaborként találkozhatunk vele, míg más országokban előszeretettel házasítják Semillonnal – kifejezetten jellemző például a Bordeaux-i Sauvignon Blanc-okra. Míg magában egy gyümölcsös, érlelésre nem igazán alkalmas fajta, sémillon hozzáadásával gyümölcsössége megőrzése mellett egy komplexebb bort kapni. A sémillon ad némi testet is a borhoz, bár fiatalon elég lapos és semleges lehet. A két fajta cuveéje mindkettő jobbik oldalát tudja mutatni, megmarad a gyümölcsösség és a savak is. 

Hol található meg?

Bár a fajta szülőhazája Franciaország, Új-Zéland hívta fel újra a világ figyelmét rá. Az új-zélandi borok nem kevesebb, mint 70-80%-a Sauvignon Blanc, javarészt Marlborough területéről. Jelentős újításuk, hogy több körös szüretet vezettek be: az első körben szüretelt termés adja a boraik élénk savait és herbális aromáit, a második körre meghagyott, érettebb szemek pedig a bor gyümölcsösségét biztosítják. 

Franciaország és Új-Zéland mellett jelentős sauvignon blanc területeket és kiváló borokat találni többek közt Chilében, Dél-Afrikában, Kaliforniában, Ausztráliában, Olaszországban, Spanyolországban és Erdélyben is – valójában a világ szinte összes bortermelő országban megtalálható. 

Fogyasztása

Ajánlott fogyasztási hőmérséklete:  7-11 °C. Számos étellel kiválóan párosítható, ezek közé tartozik például:

  • tenger gyümölcsei

  • grillezett halak

  • csirke ételek

  • kecskesajt

  • spárga

  • saláták

  • zöldfűszeres ételek

  • akár krémes, tejszínes szószok

  • citromtorta


A kínálatunkban elérhető Sauvignon Blanc fajtaborokat és cuvée-ket itt találod:


Sauvignon Blanc kínálatunk

Iratkozz fel hírlevelünkre