Borháló
Background Image

Február? Akkor furmint!




Pár évtizede a magyar fajta históriájában új fejezetet nyitottak a hazai borászok: a Furmintok önállóan, száraz borként, édes borként, szamorodniként sőt pezsgőként is itt van velünk a borlapokon, üzletekben. De mit is kell tudnunk a furmintról? Bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Németországban Mosler, Franciaországban Tokay néven ismerik. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Badacsony, Somló, Mecsekalja és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található.

Egyre többen lelkesednek, értik és szeretik a Furmintot, ezt a különleges szőlő- és borfajtát.

Mitől alakult ki külön rajongótábora és miért nő évről évre a népszerűsége? Minket is érdekelt, így megpróbáltuk összeszedni a kérdésre a válaszokat.

  • Mert szerethető és határozottan jellegzetes illata leginkább körtére, barackra, birsre, citrusokra és szegfűszegre emlékeztet.
  • Mert egyre többen értékelik ízének tisztaságát, a bor eleganciáját.
  • Mert a vulkáni mineralitása mellett gyönyörű savakkal rendelkezik, így azoknak is élményt nyújt fogyasztása, akik a borokban a magasabb szintű élményeket keresik.
  • Mert büszkék lehetünk rá, hiszen magyar fajtaként tartja számon a világ, pl. Franciaországban Tokay néven ismerik.
  • Mert a Furmint a száraz és az édes borok kedvelőit egyaránt képes elvarázsolni, hiszen mind száraz, mind édes bora elegáns, nagy testű és különleges minőségű.
  • Mert ez a legjobban aszúsodó szőlőfajta, így ez az aszúborok alapja. Leginkább ebből készül a világhírű Tokaji aszú.

Furmint aszúsodás

Ismerkedj meg a Furmintokkal közelebbről is! Térj be üzleteinkbe és személyre szabott tanácsadással segítünk kiválasztani, hogy mivel érdemes kezdened az ismerkedést.


 

Még egy kis érdekesség a Furmintokról:

Magyarországon a harmadik legelterjedtebb fehér fajta.

Összesítettben a negyedik helyen áll. Főleg Tokaj-Hegyalján és Somlón játszik fontos szerepet. Aszúsodásra való hajlama predesztinálta egyedi sikerekre, de savat adó fajtaként sokfelé telepítették a filoxéravész előtt. Ezt követően számos borvidékünkről teljesen eltűnt. Ma újra kezd megjelenni több országrészben.

Előfordulása

Összesen nagyjából 4000 ha-on termesztik a világon.

Ennek 97%-a Magyarországon van.

Közel 70%-a pedig Tokaj-Hegyalján.

Neked van már kedvenced? Ha van, akkor gyorsan bonts ki egyet. Ha nincs, akkor találd meg most! 

Térj be hozzánk és keresd a Borhálóban kedvenc furmintjaidat!

 


FURMINT FEBRUÁR

Iratkozz fel hírlevelünkre