Borháló
Background Image

Winelife Borászat - interjú Hajdú Tamással




Mióta foglalkozol borokkal, borkészítéssel? Honnan a borok szeretete?

2 évvel ezelőtt vásároltuk a borászatot, azóta foglalkozom a borokkal. Előtte 10 éve kezdődött a szőlészeti vállalkozás, ami 1,5 HK-ról 85 HK-ra nőtte ki napjainkra magát.

Emlékszel milyen élmény volt, amikor először kóstoltad a saját borodat?

Igen emlékszem, csodálatos érzés volt hisz tudtam, hogy a szőlő metszésétől a szüretig a bor alapanyagát nyomon tudtam kísérni és irányítani, majd utána megízlelhettem a belőle készült bort, ez egy igazán nagy élmény volt.

Mi a hitvallásod a borkészítés során?

Jó alapanyagból jó bort lehet csinálni. Csinálj olyan bort, amit a mostani borfogyasztó társadalom kíván és szeret. Legyen könnyű, illatos, jól fogyasztható.

Milyen bort iszol legszívesebben itthon ill. ha külföldön vagy?

Alapvetően a saját boraink közül a száraz Zöldveltelinit vagyis ZÖ-t vagy pedig vörösben a Zweigeltet. Külföldi tartózkodásom alatt is (ami alatt elsősorban Ausztriát értem) ezeket a fajtákat próbálom összehasonlítani és próbaként fogyasztani.

Milyen trendeket, változásokat látsz az utóbbi időkben a borfogyasztási szokásokban?

Úgy látom, hogy a borokban a könnyed, illatos, harmónikus, alacsonyabb alkohol tartalmú száraz borok a közkedveltek. Egy komoly tendencia indult el a félédes és édes borok irányába, amit ha visszavetítünk a saját borfajtáinkra, ez a tendencia különösen látszik a Supernova - S *, az Új élet- U*, az édes fehérek és a Édes Élet-É* vörös felkapottságában. Fontos vonása ezeknek a borainknak, hogy a cukor tartalma maradék cukorból adódik és ehhez a maradék cukorhoz egy alacsony alkohol és a harmónikus sav csatlakozik, ezáltal lesznek közkedveltek ezek a boraink.

Hatással van-e a borfogyasztási trendek változása az ültetvény-szerkezetetekre ill. a borválasztékotokra?

Igénynek megfelelően növeljük a Borválasztékot.

Mire és milyen elismerésekre vagy a legbüszkébb? 

Természetesen büszke vagyok azokra az eredményeinkre, amiket a szakmától kaptunk különböző megmérettetéseken, de valójában a legbüszkébb arra vagyok amikor fogyasztóink visszajelzése pozitív, elismerő és örömteli, hisz ezek határozzák meg, hogy milyen irányba menjünk és milyen irányban kell változtatni.

Mit mondanál, melyik a legjobb borod?

A legjobban fogyó borunk a Zöldveltelini a ZÖ de Sopron város legkedveltebb bora a Supernova S* amely harmóniájában, illatában és könnyedségében elnyerte a soproni borfogyasztók kegyeit.

Milyen személyes céljaid vannak 2023-ra?

Célom az, hogy cégem növelje az eladásokat és olyan hálózatok segítségével, mint a Borháló, minél szélesebb körben és az ország minden táján ismerjék meg Borainkat.

Miből, milyen borászaton kívüli tevékenységből merítesz erőt ebben a gyorsan változó világban?

Cégünk egyik része a borászati ágazatot öregbíti. A másik ágazat pedig olyan szolgáltatást nyújt külföldi TOP borászatoknak, mint szőlőművelés. Hatalmas erőt ad számomra, hogy munkáinkat mindig megbecsülés és tisztelet övezi.

Hogyan kerültetek a Borhálóhoz, miért szeretsz velünk dolgozni?

A Borhálóhoz a mosonmagyaróvári üzlet tulajdonosán keresztül jutottunk el. Úgy gondolom, hogy így bekerültünk egy nagyon jól működő hálózathoz.


Iratkozz fel hírlevelünkre