Borháló
Background Image

Borbély Tamás borász interjú




Mióta foglalkozol borokkal, borkészítéssel? Honnan a borok szeretete?

Szüleim 1981-ben, születésem tavaszán ültették el az első saját, fél hektáros ültetvényüket, ez volt az én játszóterem, itt nőttem fel (ez a mai birtok központ). Mindig közel állt hozzám a szőlő-és borkultúra. Belülről jött az indíttatás és a természet szeretete, láttam, hogy hivatásként tekint családom a szőlőre, és alázattal művelik azt – Számomra nem is volt kérdés ezek után, hogy az itthon szerzett tapasztalataimat a családi vállalkozás előnyére fordítva bontakoztassam ki.


Emlékszel milyen élmény volt, amikor először kóstoltál bort?

Egész kisgyerek voltam, amikor a szüleim hagyták, hogy bort kóstoljak. Tudták, ha nem tiltják, a bor tiszteletére nevelnek. Tudatos kóstolásaim apával 15-16 éves koromban indultak, tanított és kíváncsi volt a véleményemre már ekkor is, ha saját, ha más bort kóstoltunk.


Mi a hitvallásod a borkészítés során?

A badacsonyi táj, a szőlő- és borkultúra tisztelete, szeretete határozza meg családunk életét generációk óta. Pincészetünk életében a kezdetektől fogva fontos szerepet kap a tradicionális borkészítés. Hiszünk a borvidékre jellemző fehér fajtákban (Olasz rizling, Kéknyelű, Rózsakő, Szürkebarát, Furmint, Zeus), melyek segítségével megismerhetjük és bemutathatjuk a borvidék termőhelyeinek egyediségét, sokszínűségét. 21 hektáros birtokunk ültetvényei a Badacsonyi borvidék 8 kiváló adottságú dűlőiben találhatók. A modern és tradícionális technológiák segítségével törekszünk a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú borok készítésére. Válogatás borainkban a nagyfahordós erjesztést és érlelést követően a családunk mottójává vált: „Tüzes borok, vulkáni ízek” karakterei teljesednek ki a palackos érlelést követően. Ezt az egyedi világot mutatjuk be Kéknyelű, Bács-hegy Olasz rizling, Rózsakő borainkkal.

Fontos számomra, hogy a család által művelt 21 ha területet kellően megismerjem, megtaláljam az adott dűlő és fajta harmóniáját, hogy fajta- és terület domináns borokat készíthessünk. Hisszük, hogy hosszú távú értékeket, helyi fajtákból, nagy fehér borokkal tudunk alkotni.


Milyen bort iszol legszívesebben itthon ill. ha külföldön vagy?

Hazai kínálatból elsősorban az Olasz rizlingeket és egyéb hazai fajtákat kóstolok szívesen, nemzetközi kitekintésben Rajnai rizlingeket és különböző tradicionális pezsgőket (Champagne, Cava, Crémant).


Mi a legkülönlegesebb bor, amit valaha kóstoltál?

Nagyon sok különleges, meghatározó kóstolási élményem volt, de nem tudnék kiemelni egyet sem, mert mind más érdem, egyediség miatt adtak iránymutatást számomra.


Milyen trendeket, változásokat látsz az utóbbi időkben a borfogyasztási szokásokban?

A borfogyasztási trendek, szokások mindig változnak. Öröm látni, hogy egyre szélesebb körben tudatos borfogyasztókkal lehet találkozni. Úgy érezzük, hogy egyre többen érdeklődnek, részesítik előnyben a fehér borokat. Fontosak a friss, reduktív mindennapok borai, mint a „fröccsnekisjó” Olasz rizling vagy Gabriella Muscat Ottonel boraink, de szélesedik a piaci részesedése a hordós érlelésű, nagy fehérboroknak egyaránt.


Hatással van-e a borfogyasztási trendek változása az ültetvény-szerkezetetekre ill. a borválasztékotokra?

Ez egy nehéz kérdés, nyílván hatással van. Szerencsére a fogyasztási trendek is évek alatt alakulnak ki, alakulnak át, mert az ültetvények újra telepítése sem tud egyik napról a másikra megtörténni, 4 év mire az új fajta tud termést adni. Ezért mi kisebb mértékben koncentrálunk a trendi borokra, elsődleges cél a helyi fajtákon keresztül bemutatni a Borvidékünk sokszínűségét, egyediségét.


Mire és milyen elismerésekre vagy a legbüszkébb?

Büszkeség számomra mind a 2018-as Év agrárembere díj- Fiatal gazda kategóriában, mind Az Év Bortermelője 2020 díj. Nagy megtiszteltetés, hogy a Badacsonyi borvidékről elsőként érdemelhettem ki ezt a díjat, egy fontos elismerés ez az ágazattól és azt gondolom, hogy már a jelöltség önmagában is az volt. Annak a jele, hogy az út melyen az elmúlt 40 évben elindult a család, az jó irányba tart és van becsülete az alázatos munkának. Mert hiszem, és tudom, hogy a díj nem tisztán az én érdemem – hiszen a szülők által megalapozott családi márkának köszönhető, hogy egyáltalán én itt tevékenykedhetem, és az elejétől fogva közösen megyünk előre. A borvidéket a borainkon keresztül visszük közelebb a fogyasztóhoz, a csapatmunkánk gyümölcse ez a díj.


Mit mondanál, melyik a legjobb borod?

Nehéz egy bort kiemelni. Nagy kedvencem a Bács hegy Olasz rizling selection 2019 borunk, mely az egyik legjobb adottságú dűlőnkből egy 50 éves ültetvényről születik minden évben. De kiváló bor, és büszke vagyok a Badacsonyi Kéknyelű selection 2019 borunkra, nagyságát, egyediségét bizonyítja a nemrég kiérdemelt Vince díj.


Milyen személyes céljaid vannak 2023-ra?

Az útnak, melyen járunk sosincs vége, mindig van előrébb. Keressük a területeink és a fajtáink harmóniáját évről évre és tudatosul bennünk, hogy mennyi mindent nem tudunk még, mennyi mindenre tanít a természet. Minden elismerés, siker, díj előrébb visz és visszaigazolás, hogy jól tesszük a dolgunkat. Mégis a legnagyobb öröm lenne, ha kisfiúnk lenne a következő generáció aki beleszeret a szőlő-bor világába. A legfontosabb, amit próbálunk átadni, az a természetközeliség, a természet szeretete és tisztelete. Azt látom, hogy ez a rajongás és vonzalom abszolút ragadós. A szikra a következő generációban már izzik, de a kisfiunkon fog múlni, hogy mennyire ivódik bele ez a légkör. Ahogyan nálam sem volt kényszer, magam sem szeretnék erőltetni semmit. Akkor tud ez belülről fakadóan a jóra törekvés lenni, ha ő választja magának az utat.


Miből, milyen borászaton kívüli tevékenységből merítesz erőt ebben a gyorsan változó világban?

Szeretek úszni, biciklizni a családdal, kirándulni, a természetben lenni. Kikapcsol, ha a birtok körül kertészkedhetek, fákat, bokrokat dédelgetni.


Hogyan kerültetek a Borhálóhoz?

2018-ban keresett meg a Borháló minket, hogy dolgozzunk együtt. Első sorban a selection borainkon keresztül kínálkozott a lehetőség, mivel akkor a BHpolcokon fehér borokból szinte csak friss, reduktív borok voltak és hordós érlelésű, nagy fehérborokkal igyekeztetek bővíteni a kínálatot.


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre