Borháló
Background Image

Mit jelent a korty hossza?


" Gazdag test, bársonyos tanninok és komplex ízek jellemzik, a korty hossza azonban csak közepes." Mit jelent ez a kifejezés?

Borleírásokban, palackok hátcímkéin vagy blogok hasábjain rendszeresen belefuthatunk meghökkentő boros szakkifejezésekbe. Egyesek nevetségesen túlzónak tűnhetnek, némelyik ki sem látszik a barokkos költői eszközökből, és vannak, amiknek a jelentése földi halandóként megfejthetetlennek tűnik.

Ilyen az is, amikor "a korty hosszáról" beszél valaki. Például: " Gazdag test, bársonyos tanninok és komplex ízek jellemzik, a korty hossza azonban csak közepes." 

Mit jelent ez a kifejezés?

Amikor megkóstolunk egy bort, sok paramétert figyelhetünk benne. A színének árnyalatától és mélységétől kezdve az illat- és ízjegyein át a sav-cukor, vagy éppen sav-tannin arányig, és így tovább. Ilyen apró szempont az is, hogy miután lenyeltük a kortyot, milyen hosszú ideig érezzük a szánkban az ízét. Eszerint megkülönböztetünk rövid, közepes és hosszú lecsengésű borokat. A legközelebbi borozás alkalmával figyeld meg, meddig tart ki az íz! Ha még fél, esetleg egy perc múlva is érzed, az már komoly borról árulkodik. Fontos, hogy az édesség, savasság, tannin által okozott érzeteket ne tévesszük össze a valódi ízekkel.
 

Olvass bele Bor Tudástár sorozatunk többi bejegyzésébe is:








Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre