Borháló
Background Image

Mit jelent a gömbölyded bor?




Borleírásokban, palackok hátcímkéin vagy blogok hasábjain rendszeresen belefuthatunk meghökkentő boros szakkifejezésekbe. Egyesek nevetségesen túlzónak tűnhetnek, némelyik ki sem látszik a barokkos költői eszközökből, és vannak, amiknek a jelentése földi halandóként megfejthetetlennek tűnik.

Ilyen az is, amikor valaki "gömbölyded" borról beszél. Például: "A hordóban szépen lekerekedtek a savai. Harmonikus, gömbölyded bor lett belőle."

Hogyan lehet egy bor gömbölyű?

A mértani formája természetesen minden bornak olyan, mint az edénynek, amibe öntötték. Gömbölyű, kerek borról akkor lehet beszélni, ha tökéletesen harmonikusnak érezzük. Tulajdonképpen van ebben logika.

A bor élvezeti értékét nem csak a gyümölcsös, fűszeres, ásványos, stb. ízjegyei adják, hanem a főbb fizikai összetevői is: savtartalma, alkoholtartalma, testessége, tannintartalma, esetleges cukortartalma. Ezek aránya újborként még nem mindig kellemes. Ha valamelyik túlzottan érezhető, és elnyomja a többit, azt mondjuk, hogy "kilóg" az alkohol vagy a sav. A hordós érlelés során jó esetben kiegyenlítődnek ezek a szélsőségek. Ha a bor ilyen módon összeérett és a korábban külön-külön érzékelhető ízei hibátlan összhangzatot alkotnak, olyan tökéletessé vált, mint egy gömb.
 

Olvass bele Bor Tudástár sorozatunk többi bejegyzésébe is:








Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre