Borháló
Background Image

Interjú Bóni Lászlóval, a szabadkai prémium DiBonis borok atyjával




Rengeteg kiváló borásszal dolgozunk együtt a Borhálónál, de Bóni László, a szabadkai DiBonis borászat alapítója valahogy mégis más, sok szempontból kiemelkedik a sorból. László borász családjuk 4. nemzedékét képviseli, a hagyomány öröklése azonban nem volt egyértelmű: gyerekkorában sokat kellett dolgoznia a szőlőben, amit igazából nem szeretett, úgyhogy nem is ebbe az irányba indult tovább eredetileg. Villamosmérnökként dolgozott 10 évet, mielőtt visszakanyarodott volna a borászat irányába. Első szőlőtőkéit 2005-ben ültette, míg mai formáját a borászat 2008-ban nyerte el.

 

A borászat történetéről írtunk már részletesen itt: 

A bejegyzésben írunk a borászat kezdeti éveiről, hogy honnan jött a DiBonis név, és hogy hogyan vált László a borkészítés szerelmesévé.

A Szabadkai-Horgosi borvidékre elsősorban a fehér szőlőfajták jellemzőek, de a borászat főként vörös szőlőkkel dolgozik, többek között cabernet franc-nal, merlot-val, shirazzal. Dolgoznak reduktív eljárással is, de a DiBonis borok különlegességét a fahordós érlelés adja: a nagy vörösekre az amerikai és magyar tölgy hordós 5-6 éves érlelés jellemző. A szokatlanul hosszú érlelésnek és a fahordó előnyben részesítésének köszönhetően (csonka-)magyarországi viszonylatban rendkívül egyéni stílusú borokat készítenek.

Egyes boraikról, díjaikról részletesebben itt olvashatsz:

Legújabb interjúnkban Lászlót szerettük volna egy kicsit jobban bemutatni, hogy megismerhessétek, ki is áll a borászat prémium borai mögött. Mesél nekünk első boros élményéről, a legkülönlegesebb borról, melyet valaha kóstolt, és arról is, mivel tölti szívesen a szabadidejét – a boron kívül. 

Mi az első boros élménye? 

Gyerekkoromban nem volt nálunk divat a borozás, ezért 2003-ban volt az első ilyen emlékem. Vettem valahol egy kis hordó mustot és letettem a pincébe, ami el is lett felejtve. Mikor megtaláltam és láttam, hogy milyen szépen leülepedett és ráadásul nagyon finom is volt, akkor döntöttem el, hogy ha ez ilyen „egyszerű”, akkor ezzel fogok foglalkozni.

Mennyire volt nehéz a kezdet? 

Nagyon. Kezdettől fogva magamra voltam utalva úgy a szőlészetben, mint a borászatban, hiszen a mi vidékünkön ez hiányszakmának volt nevezhető abban az időben, de még ma is az. Rengeteg tévelygésem volt, főleg a szőlőben, hiszen három különböző évben is megpróbáltam átállni a biotermelésre, de mind a három év majdnem katasztrófával végződött. Volt, hogy felültem a csodaszereknek, amit felkínáltak a növényvédelemben, vagy a rossz időjárás szólt bele a biotermelésbe.

Miben egyediek, különlegesek a boraik?

Hogy miért különlegesek a boraim? Nem tudom...Talán azért mert szívvel-lélekkel csinálom, és most már kizárólag ezzel a szakmával foglalkozom. Igyekszem kihasználni az itteni természeti adottságokat, a modern technológia előnyeit és rengeteg innovatív eljárást kipróbálok a szőlészetben és a borászatban egyaránt. Az a baj, hogy egy ötletet vagy kísérletet egy évben csak egyszer lehet kipróbálni, hiszen évente csak egy termés van. Kicsit rendhagyó borász vagyok, mert a sablonok nem érdekelnek, hanem az ötleteimet és meglátásaimat szeretem kipróbálni. Szeretem megfigyelni a történéseket, a folyamatokat, és minél egyszerűbb, racionálisabb megoldásokat találni. Az első szakmám a villamosság előnye talán itt érvényesül, hiszen megtanított egy precizitásra, logikus gondolkodásra és a konzekvenciák levonására.

Melyik a legjobb bora? 

Azt hiszem még nem született meg az a bor, amit megálmodtam, mert még kell hozzá néhány év. A cél már ki van jelölve, de az időfaktor még korlátot szab.

Ki segíti legtöbbet a bor készítésében? 

Sajnos a fiaim másik szakmát választottak. Egyelőre… A kisebbik programozó, a nagyobbiknak egy led világítással foglalkozó szaküzlete van. 2015-ben elváltam. Jelenleg az élettársammal élek együtt, aki viszont itt dolgozik a borászatban. Rajta kívül 5-6 kollegám még a segítségem.

Híres vásárlója van/volt-e? 

Persze! A politikai életből is sokan, de erre nem térnék ki, ne keverjük bele a politikát! Ott leginkább a Shiraz a kelendő. Fásy Ádám pl. a Cabernet Sauvignon boromat szereti, ami miatt eljöttek egyszer hozzám személyesen is Pákh Imrével (ő adta el Munkácsy Golgotáját a Magyar Államnak!).

Iszik fröccsöt?

Igen, de leginkább nyáron. A Generosa pl. nagyon finom fröccsnek. (A Borhálónál még nem érhető el, de reméljük hamarosan a Borhálós közönség is megkóstolhatja.)

Szokott más bort inni a sajátján kívül? 

Örökös kedvencem az Ausztrál Shiraz, de a villányi borokat is nagyon kedvelem, Polgár Zoliét, Bock Józsiét.

Melyik a legkülönlegesebb bor, amit eddig kóstolt? 

Provance-ban, egy akkoriban egyedülálló ún. Kosmos Borászat borai. Nagyon egyedi eljárással készülnek a borok, a biodinamikánál fejlettebb technikával. Az ültetvényeken óriási gránit darabok vannak elhelyezve, ami állítólag megváltoztatja a mikrobiológiai tulajdonságát a termőföldnek, ezáltal teljesen más termést tud produkálni. Egészségesebb a föld, tele tápanyaggal és rengeteg gilisztával. Nem használnak hordókat, hanem 4-500 literes amfórákban vannak a borok. A rosékat tartják egyedül acéltartályokban. De a legfontosabb dolog, hogy ezekhez a borokhoz nem használnak ként!!! És tényleg! Bevásároltam belőlük, mert nem hittem el és itthon bemérettem. Sőt, egy 2003-as borukat megnyitottuk 2015-ben a szülinapomkor, és abszolút jó minőségben lehetett elfogyasztani közel 12 év múlva is. Azt is megmérettem és abban sem volt kéntartalom! Különleges élmény volt!

A bor mellett mivel foglalkozik szívesen, milyen hobbijai vannak? 

Tenisz, kenu, kertészkedés. Kenuval meg szoktam tenni nagy Tisza túrákat is. A legutolsóra sajnos a vírus miatt nem tudtam elmenni. A kertészkedést is nagyon szeretem. Fóliaházban kísérletezek különféle déli gyümölcsök termesztésével. A ház körül amúgy mindent vegyszermentesen megtermelünk magunknak.

Mi a legnagyobb büszkesége?

Talán az, hogy Magyarországon háromszor nyertem meg a Világkupát a Dibonis pálinkáimmal. Ezeken kívül legalább 900 díjam van már, de csak külföldön szoktam versenyeztetni a boraimat és a pálinkáimat.

Kóstold meg te is a DiBonis Borászat különleges borait és pálinkáit: 

Korábbi DiBonis cikkeink:


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre