Borháló
Background Image

Szüreti körkép 2020




Mint minden évben, most is kíváncsian várjuk, milyen is az idei szüret, mit várhatunk a 2020-as évjárattól.

Nem bírtunk tovább magunkkal, és tudván, hogy sok helyen már augusztusban elkezdték a szőlő betakarítását, megkérdeztünk borászaink közül párat, hogy látják, milyen az idei termés, hogy zajlik a szüret.

A borászok meg is írták nekünk eddigi tapasztalataikat, ki hosszabban, ki rövidebben. Válaszaikból állítottuk össze a következő 2020-as szüreti körképünket, melyet most veled is örömmel megosztunk.

 

„Én első kézből tapasztalom, hogy változik a klíma - hol vannak már azok az évek amikor a cukortartalom volt a kérdés a szőlő érési minőségében? Egyre jellemzőbb, hogy inkább a szőlő savtartalmára figyelünk, mely a cukortartalommal ellentétesen, az érés előrehaladtával csökken, így a borász dolga a jó szüreti időpont megválasztásában a megfelelő sav/cukor arány, vagyis el kell csípni azt a pillanatot, amikor a két ellentétesen mozgó görbe a mi céljainkat legjobban megközelíti.   

Az idei évjárat szerencsére nem "rúgta ránk a pinceajtót", az eddig látottak alapján egy nyugodt, a tankönyvi érési képet mutatnak a szőlők. Ez a mi esetünkben annyit jelent, hogy a hagyományosan is első fajtánk a Rizlingszilváni augusztus 28-án lett szüretelve, vagyis normális érési időben. A második fajtánkkal, a Zenittel szeptember első hétvégéjét célozzuk meg, remélhetőleg a mustfok ott sem lesz túl magas, hiszen mindkét bor a Parfym házasítás alapbora, ahová könnyedebb, légiesebb borokra van szükségünk. 

A nagy fajtákat, azaz a Chardonnayt a Farkastető dűlőn és az Olaszrizlingeket nézve pedig nagyon rózsás a kép! Sikerült megvédenünk a szőlőt a betegségektől, bár az időjárás nem volt éppen a legkiszámíthatóbb és nemcsak egészséges, de kifejezetten fotogén fürtök lógnak a vesszőkön. Mennyiségileg átlagos évnek látom az ideit, de ez mindig akkor biztos, ha a must már a hordóban van, néhány évjáratot nézve is meglepően nagy különbségek vannak abban, hogy egy fürt mennyi mustot ad, vagyis gyönyörűen csengő kifejezésünkkel milyen lesz a "lékihozatal".

És ami számomra a legbiztatóbb, de semmiféle országos vagy borvidéki relevanciával nem bír - az idei évben a többi gazdával összefogva és együttműködve sikerült kiépíteni egy komolyabb vadvédelmet a Farkastetőn így bízhatok abban, hogy a szüreti időpontot idén már nem az őzek és vaddisznók határozzák meg, így a cél hogy 2015 után újra egy gyönyörű késői szüreteléssel is megpróbálkozhassunk!”   

Istvándi Tamás borász, tulajdonos, Szentbékkálla 2020.08.30.

 
 
 

„A 2020-as hűvös évnek köszönhetően a szüretet csak augusztus végén kezdtük el, a bio Muscat Blanc szedésével. Jellemzően ilyenkor ennek a tételnek már legalább a fele a tartályban erjed. Az előző évjáratokhoz képest az augusztus végi cukortartalom még elmarad, azonban gyönyörű savak rejlenek a szőlőben. Szeptember második hetében már a Furmintot kezdjük szüretelni, továbbá egy-egy területen már a Hárslevelű is beérett.

A természet –ha csak rövid időre is – de visszaállt a régi kerékvágásba. Alig várjuk, hogy együtt kóstoljuk a ’20-as borokat!”

Sulyok Balázs borász, Tarcal 2020.09.01.

 
 
 

„Az idei szüretet a megszokottól eltérően egy héttel korábban, augusztus 14-én kellett kezdenünk a nagy meleg miatt. Ebben az időjárásban ugyanis könnyen elégnek a savak.

Az idei szezonban még csak az Irsai Olivért szedtük le, az igazi szőlő betakarítás szeptember második hetében kezdődik, amikor elkezdünk minden mást is szüretelni. Szerencsére a 2020-as évjáratról elmondható, hogy mennyiségileg magasabb, mint egy átlagos évjáratban, ami azonban még ennél is fontosabb, hogy úgy tűnik minőségben is kimagasló évről beszélhetünk majd.

A késői fajtákhoz és a nagyobb testű borokhoz szüretelt szőlőt szeretnénk még egy hónapig kint tartani, amennyiben az időjárás megengedi. Az előrejelzések szerint szép, napos ősz várható, ami a borászatunknak igazán jó hír.”

Dunai Bernadett tulajdonos, Gyöngyös 2020.09.01.

 

 

„Jelen pillanatban még csak az Irsait szüreteltük le ahol jobb cukor és sav összetétellel találkoztunk mint a tavalyinál, a mennyiség is a tavalyinál több volt. A többi fajtánál még csak próbaszüreteket végeztünk, de a tavalyihoz képest a szőlők 90%-nál elmondható, hogy az idei alapanyag még jobb lesz mint a tavalyi.

A töppedt Generosaval idén is megpróbálkozunk, reméljük elindul a töppedés. A következő hét folyamán fognak beérkezni a Zenit és Cserszegi fajták.”

Diós Máté cégvezető, Mór 2020.09.03.

 

 

 „Megszokott időben kezdődött a szüret Kiskőrösön. Terméskorlátozás miatt a Néro, az Irsai Olivér és a Cserszegi fűszeres már erjed igen jó és tartalmas formában. Az augusztus kiváló időjárást produkált. A család szőlőinek beltartalma, harmóniája magasan optimális volt a kézi szüret időpontjában. 

A Kunság legjobb dűlőin termesztjük szőlőinket. Zászlós borunk a Néró, melyből idén is készítünk rozét, sillert és beaujolais típusú vörös bort. Reméljük, hogy a kedves borszeretők, a Borhálón keresztül élvezhetik e remek évjárat kiváló ízeit."

Szentpéteri Attila borász, tulajdonos, Kiskőrös 2020.09.03.

 
 
 

„Bár a klíma fokozatosan változik, a felmelegedés általánosan tapasztalható, az idei szüret kezdete mégis a korábbi évtizedekre emlékeztet.

Valamelyest már a virágzás is elhúzódott, később kezdődött és tovább tartott a szokásosnál, a közbeeső hűvösebb periódusok fékezték a folyamatokat. Ez a jelenség a termés minőségét nem rontja, sőt bizonyos szempontból még javítja is. A lassúbb érés felerősíti a talajíz hatást, többrétegű borokat adhat.

A jó csapadék ellátottság is hozzájárult, hogy a megkötött fürtök száma jóval magasabb volt az átlagosnál, amit a kívánatos szintre, válogatással állítottunk be.

Összességében, kiváló lehetőség mutatkozik arra, hogy a borász elképzeléseinek megfelelő termésből készítse borait.”

Malatinszky Csaba borász, tulajdonos, Siklós 2020.09.03.

 


„Egész Pécsre jellemző, hogy talán egyedül itt nem volt se jég-, se fagykár és virágzáskori csapadékhiány sem, de a száraz forró nyárnak köszönhetően mégis valahogy lassabban indult az érés, annyira, hogy a nagyon korai fajták, mint például a primőr Roséba kerülő Néró, amit máskor augusztus elején szüretelünk, 1-2 hetes csúszásban augusztus közepén lett szüretelve gyönyörű, egészséges és teljesen érett állapotban.

A szüreti mennyiség változó lesz, a korai fajtáknál nagyon kevés lett a termés, viszont a középérésű és kései fajtáknál bőséges és minőségi szüret várható. A száraz forró augusztusi időjárás miatt felgyorsult az érés és úgy néz ki, hogy végül sikeresen utoléri magát a szőlő. A Cserszegi Fűszeres, Sauvignon Blanc, a rosénak való Kékfrankos és alapvetően a szeptemberi érésű fajták a sokéves átlaghoz képest pár nappal előbb lesznek szüretelve.

Büszkeségünk, a középérésű Cirfandli már pirosodik, amit mi több lépcsőben szüretelünk, a savra szüretelés várható már szeptember közepén elindul.

A kései vörös fajták, mint a Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon is már be vannak kékülve, gyakorlatilag összeértek. Ezeket a fajtákat, addig hagyjuk majd kint amíg tudjuk, mert a savval nem szokott gond lenni.”

Lisicza Sándor borász, tulajdonos, Pécs 2020.09.03.

 
 
 

 

„Augusztus 24-én az Irsai Olivér szüretelésével kezdtünk. A várt mennyiségnél sajnos 15-20 százalékkal kevesebb lett a termés. Ezután a Tramini szüretelése következett. Azt vettük észre, hogy a tavalyi évhez képest magasabbak a savak ugyanazon mustfoknál, viszont szép, egészséges a szőlő.

Jövő héten a Sauvignon blanc szüretelésével folytatjuk. A prémium tételeket kézzel szüreteljük, a többit géppel (kombájn), ami segít abban, hogy a szőlő minél hamarabb feldolgozásra kerüljön.

Augusztus végén a 33 mm csapadék nem volt túl jó a szőlő érésére. Ez mutatja azt is, hogy a további események is időjárásfüggők.”

Babarczi Zsuzsanna borász, tulajdonos, Győrújbarát 2020.09.04.

 

Nos, így látják borászaink a 2020-as szüretet és termést napjainkig.

Azt viszont, hogy az idei szőlőből milyen borok készülnek, csak a kóstolás mutatja majd meg. A jó hír, hogy az első idei tételekre nem kell sokat várni. Jövő héttől folyamatosan érkeznek az új borok a Borhálóba. 

Addig is várunk szeretettel és finom borokkal Borháló üzletinkben és webáruházunkban!

2020.09.07.


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre