Borháló
Background Image

Szőlőfajtáink: Chardonnay - a “fehérborok vörösbora”


A Chardonnay a világ legnépszerűbb fehérbor-fajtája, az elismert amerikai borász, David Ramey szerint a “fehérborok vörösbora”, mivel ez egyetlen fehérbor, amely meghálálja az újhordós érlelést és az ezzel járó almasavbontást. Május 23-án ünnepeljük világnapját.

Szülőhazája a franciaországi Burgundia vidéke, onnan indulva hódította meg az egész világot. Ami nem is csoda, hiszen könnyen termeszthető, jól alkalmazkodik az eltérő éghajlati viszonylatokhoz is, így hűvösebb vidékeken is megterem, mint például Chablis területén, de Kalifornia is tele van vele – éppen ezért a Chardonnay egy igen változatos, sokoldalú borfajta. Ehhez még inkább hozzátesz, hogy – például a Sauvignon Blanc-al szemben – a Chardonnay a hordós érlelést is meghálálja, akár több évtizedes potenciál is lehet benne, így igazán komoly beltartalmú, erősen hordóhangsúlyos ízvilágú borok is készülhetnek belőle. 

A Chardonnay-k aromavilága

A Chardonnay borok általában testesek, krémes textúrájúak. A hűvös területen termesztett chardonnay-k zöld gyümölcsös, citrusos, esetleg némileg vegetális aromájú borokat eredményeznek. Mérsékeltebb éghajlaton előtérbe kerülnek a csonthéjas gyümölcsök ízei (például barack), némi citrusossággal és édesebb, akár mézdinnyés jegyekkel. Melegebb vidékeken boraiban a barack mellett trópusi gyömölcsök – ananász, mangó, banán, füge – ízeit fedezni fel. 

Különféle előállítási technikák alkalmazásától függően megjelenhetnek benne akár vajas, tejszínes, pirítós, vanília, fahéj, szerecsendió, kókusz ízek is. A Chardonnay-hoz köthető a batonnage technológia is, melynek lényege, hogy a hordóban vagy tartályban érlelt bor alján összegyűlő seprőt időről-időre felkeverik, hogy még krémesebb, gazdagabb ízű bort kapjanak.

De nem csak kiváló száraz fehérborok készülnek belőle: a chardonnay a pezsgőkészítéshez használt három leggyakoribb szőlőfajta egyike. 

A világ legjobbként számontartott chardonnay termőhelyei közé tartozik természetesen a fajta hazája, Burgundia, azon belül is Chablis, Cote d’Or és Maconnais, valamint ausztrália egyes vidékei, ez Kalifornia egyik kedvenc fajtája, és Chilében, Argentinában, Dél-Afrikában is kiváló Chardonnay-kat találni. Magyarországon az egri, móri és Balaton környéki Chardonnay-k a legkiemelkedőbbek. 

Ajánlott fogyasztási hőmérséklete: 10-14 °C.

Számos étellel kiválóan párosítható, ezek közé tartozik például:

  • kagylók
  • halak
  • fehér húsú szárnyasok
  • kecskesajt, gouda
  • akár krémes, tejszínes ételek
  • karakteresebb, nehezebb változatai a borjúhúsból
    készült ételek mellé is kiválóan illenek

 

 

A kínálatunkban elérhető Chardonnay borokat itt találod:


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre