Borháló
Background Image

Mit jelent a szárítós tannin?


"Jó testes bor, de tannintartalma erősen szárít." Várjunk! Mi az és mit csinál?

Borleírásokban, palackok hátcímkéin vagy blogok hasábjain rendszeresen belefuthatunk meghökkentő boros szakkifejezésekbe. Egyesek nevetségesen túlzónak tűnhetnek, némelyik ki sem látszik a barokkos költői eszközökből, és vannak, amiknek a jelentése földi halandóként megfejthetetlennek tűnik.
 
Ilyen az is, amikor valaki "szárítós tanninról" beszél. Például: "Jó testes bor, de tannintartalma erősen szárít." 
 
Várjunk! Mi az és mit csinál?
 

Kezdjük azzal, hogy mi az a tannin! A tannin, magyarul csersav egy növények által termelt anyag. Ez az a vörösborban, túláztatott teában, kakaóporban, kökényben vagy a szétrágott szőlőmagban, amitől olyan érzésünk lesz, mintha a nyelvünk hozzá akarna tapadni a szájpadlásunkhoz. A tannin kémiai reakcióba lép a fehérjékkel, így a szájnyálkahártyánk anyagával is, melynek következtében úgy érezzük, mintha kiszáradt volna a szánk.

Egy bizonyos mértékig ez kellemes érzés. Ha kevés, és megfelelő minőségű tannin van egy vörösborban, az jót tesz az összhatásnak. Ha viszont túl sok, vagy nem elég érett szőlőből származik, azt már a legtöbben kellemetlennek érezzük. A magyar borfogyasztók egyébként jobban szeretik a tannint, mint más nemzetbéli sporttársaik.

Fontos tudni a tanninról, hogy az idő múlásával szerkezetileg átalakul, aminek következtében finomabbá válik. Ha tehát van egy bor, ami finom, csak "szárítós", érdemes eltenni belőle pár palackot, és hónapok, évek múltán felbontani. A tanninjai ekkor már kellemesen bársonyosak lesznek.


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre