Borháló
Background Image

FORRALT BOR A TÉLI SZEZON SLÁGERE


Igazi téli napok következnek a héten. Ilyenkor jól esik a meleg szobában forralt bort kortyolgatni. Milyen is jó forralt bor?

Nos, ez az a kérdés amire a válasz: ahány ház annyi szokás. Van, aki édesebben szereti, van, aki sok fűszerrel van, aki kevesebbel is beéri.

Néhány jó tanács a készítéshez.
 
A nevével ellentétben nem forraljuk a bort, csak melegítjük, mert a forralásnál az alkohol elillan a borból. Persze nem biztos, hogy a cél a magas alkohol tartalom, hiszen a forralt bor itatja magát és a harmadik negyedik pohár igencsak a fejükbe szállhat. Ennek elkerülésére ez az az eset, de csak is ez, amikor legálisan lehet vizezni a bort. Tanácsos az egyharmad vagy egynegyed  víz, kétharmad vagy háromnegyed  bor pl. nagy társaság, egész napos program esetén.

Milyen borból készítsük a forralt bort?

Eredetileg a  forralt bor úgy született, hogy forralással kívántak megmenteni pimpósodásnak induló tételeket. Tehát a forralt bor múltja kevéssé dicső. Manapság is kevéssé jellemző, hogy csúcsborokat pancsoljon szét valaki a fazékban, a rossz minőségű borok felhasználása esetén viszont garantált másnap szaggató fejfájás. Hibátlan fehér- vagy vörösbor egyaránt felhasználható. Nem kell édest bort venni, hiszen úgyis cukrot vagy mézet teszünk a borba.

A fűszerezés egyéni, ki mit szeret. Az alap fűszerek a szegfűszeg, fahéj.  Használható még: frissen őrölt szerecsendió, vanília rúd, csillagánizs, gyömbér, kardamom, citromfű, feldarabolt mandarin, citrom.

Sokan kérdezik tőlünk, mi hogyan készítjük el a forralt bort, ezért most leírom, bízom benne hogy ízleni fog: 1 liter borhoz 2,5 dl vizet teszek felteszem melegedni, beleteszek 20 dkg cukrot kavargatom míg el nem olvad. Nem forralom fel. Egy kis lábasba fél csomag szegfűszeget, egy 3 cm fajéj darabot főzök 2 dl vízben kb. 15 percig. Ezzel a fűszer eszenciával ízesítem a bor. Ennek két előnye is van. Szabályozni tudom a mennyiséggel, hogy mennyire legyen fűszeres és az alkotó elemek ne úszkálnak a pohárba. Végén beleteszek még valamit, de ez titok. Mindenki kitalálhatja, mi legyen az ő titka, amitől egyéni, csak rájellemző lesz a forralt bor.

Forralt bor készítés 4 íz receptúrája

Klasszikus változatok:

1 - Hozzávalók: 750 ml száraz vörös bor, 6 evőkanál cukor, 6 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 narancs héja.
2 - Hozzávalók: 1 liter vörös vagy fehér bor, 8 dkg cukor, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 2 szegfűbors, ½ citrom karikára vágva.


Fehérbor alappal:
Hozzávalók: 750 ml száraz fehér bor, 7 evőkanál méz, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 citrom héja, 1 ek. citrom lé, 1 ek. gyömbér, reszelve.


Vörösborból plusz alkohollal:
Hozzávalók: 750 ml testes, száraz vörösbor, 10 ek. barna cukor, 2 dl víz, 2 dl brandy, 8 szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 babérlevél, 1 tk. őrölt szerecsendió, 3 db szemes bors, 1 db narancs leve és héja.

Pikáns ízesítéssel:
Hozzávalók: 1 liter vörösbor, 8 dkg cukorral megegyező mennyiségű méz, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, tetszés szerint: vagy 1 db cseresznye paprika (kettévágva), vagy chili, vagy 1 tk. Erős Pista.

Iratkozz fel hírlevelünkre