Borháló
Background Image

"Filozófiánk: tökéletes és területhű borokat készíteni a lehető legkevesebb beavatkozással." – Interjú az egri Gróf Buttler Borászat birtokigazgatójával


A Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították Egerben. Azóta is töretlenül dolgoznak azon, hogy a nagyszerű egri termőterületre jellemző karaktert prémium boraik a lehető legkedvezőbben adják vissza. Filozófiájuk: tökéletes és területhű borokat készíteni a lehető legkevesebb beavatkozással. Rózsavölgyi Dénes birtokigazgatóval beszélgettünk.

Hány évesen találkozott először borral és milyen élmény volt?

Ha kifejezetten borról beszélünk, akkor körülbelül 15 éves lehettem. Nem volt nagy élmény. Tudatosan csak harmincöt évesen kezdtem el kóstolni. Viszont megemlíteném nagyapám „mókustejét, vagy murciját”. Tulajdonképpen már forrásban lévő, de még teljesen ki nem erjedt mustról beszélünk. Volt ám mosolygás! Ezt az élményt volt szerencsém ismételten átélni borászatunknál szüreti időszak derekán. Hatalmas élmény úgy kóstolni, hogy szinte napról napra változik az „anyag”. Ajánlom mindenkinek!!!  

Hogyan változtak a borivási, borkedvelői szokásai az évek folyamán?

Teljesen átlagos az én „ivós karrierem”. Kezdtem sörrel, de manapság csak nyáron fogyasztom, sajnos nagyon felfúj. Aztán az édes tételek következtek, fontos állomás volt a boroskóla. Édes pezsgő, félédes, félszáraz, száraz, brut. Most 40 felett már csak száraz tételek jöhetnek számításba és szívesebben nyúlok a fehér borok irányába. Pálinkát viszont hosszú hosszú évek óta egyáltalán nem iszom.

(Küldök egy képet, ahol éppen egy pohár hideg sörrel osonok a borászat teraszán.)

Szereti a fröccsöt?

Természetesen. A száraz fehéret: olaszrizlinget, egri csillagot, esetleg chardonnay-t – bár ami nekünk van az superior tétel, így abból szentségtörés lenne.

Mennyire iszik nem saját bort? Van esetleg kedvenc borásza? 

Nincs kedvencem. Csak akkor fogyasztok, vagy kóstolok, ha elmegyek más borvidékre vagy külföldre. Tudom, hogy ez szakmailag aggályos, de engedtessék meg nekem, hogy legyek ennyire lokálpatrióta. Tökéletes borok vannak Egerben is. 

Van olyan külföldi boros élménye, mely nagy hatással volt Önre?

A bakancslistámon szerepelt, illetve szerepel a mai napig számos hazai és külföldi borral kapcsolatos desztináció. Volt szerencsém Portóban borozgatni a Duró folyó partján, de a Barcelona körüli Cava túrák is feledhetetlen élményt nyújtottak. Természetesen ilyekor a helyi ételeket is előszeretettel részesítem előnyben. Csak, hogy teljes legyen a kép. 

Nem csak közvetlenül borral kapcsolatos úticélok érdekelnek, mindenképpen el fogok a közeljövőben látogatni Dublin-ba is egy kis „gyárlátogatásra”. Kíváncsi vagyok a Guinnessre és a Jameson whiskey gyárra is. Egy-egy ilyen túrán sok apró szakmai trükköt el lehet lesni, de leginkább a vevőkhöz való hozzáállásuk az ami profi. El tudják adni magukat.

Melyik a legkülönlegesebb bor, amit eddig kóstolt?

Nincs ilyen nekem. Ami viszont megvan az Szicília, napsütés, tenger, oliva, tengeri ételek, egy-két zeneszám, amit akkor hallgattunk, és természetesen a bor. Nekem így tökéletes az emlékkép. Nem biztos, hogy a világ, vagy életem legjobb borát fogyasztottam éppen akkor, de az élmény feledhetetlen. What a feeling!

Tud hírességről, aki vásárlója?

Nem tudok róla, de biztosan volt, van, hiszen számos Michelin csillagos étteremben kaphatóak boraink. 

Miben egyediek a boraik?

Ebben a léptékben, amiben mi készítünk borokat nincs titok, vagy meglepetés. Amit viszont fontosnak tartok az a pince higiénia és az a gondoskodás, amivel készítjük a tételeket – azért is, hogy hitelesen kidomborítsuk a borvidékre jellemző stílust.

Melyik a legjobb bora?

„Apám bora”. Viccet félretéve, jómagam az egri borvidéken szocializálódtam. Bármerre is jártam és bármit is kóstoltam, a tudatalattimban mindig is a borvidékre jellemző ízeket, illatokat, aromákat kerestem. Sokszor azt tapasztaltam, hogy a kóstolt nagy nevű borászatok tételei mintha „le lennének butítva”, vagy szándékosan visszafogják őket. Nehéz ezt megfogalmazni, de szerintem sok lelkes borrajongó érti, hogy miről beszélek.

Vannak nagy céljai, tervei a jövőre nézve?

Mindenképpen az a cél, hogy a nyitás pillanatában rendelkezésre álljanak a boraink és természetesen mi magunk is. Azt gondolom, hogy a bezártság miatt az emberek ki vannak éhezve az emberi kapcsolatokra, a találkozásokra. Mint rendezvényhelyszín folyamatos fejlesztés alatt állunk, mindig egy kicsit jobbak és szebbek szeretnénk lenni. Számos boros szakmai rendezvényen túlmenően szeretnénk zenés, táncos, gasztro-színházi eseményeket rendezni. Ötletekből hála Istennek jól állunk ???? 

Ki segíti legtöbbet a borkészítésben?

Lóska Zoltán főborász és Szabó Péter pincemester

Lesz, aki tovább vigye az örökséget?

Borászatunk magyar tulajdonban lévő részvénytársaság. Azt gondolom, hogy pincészetünk biztos szakmai tudással és kapacitással rendelkezik, hogy a jövőben is a borvidékre leginkább jellemző klasszikus és limitált kiadású prémium borokat készítsünk remélhetőleg mindenki örömére. Azt gondolom, hogy rendelkezünk olyan széles kínálattal, hogy minden korosztály, hölgyek, urak megtalálják, amit keresnek.

 

Kóstold meg te is az egri borászat kiváló borait!


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre