Borháló
Background Image

Chili és bor? – Izgalmas párosítás!


Ma, amikor a minden a kulinaritásról szól, minden hétre esik legalább egy gasztro program, izgalmasabbnál izgalmasabb ízkombinációk kipróbálására csábítanak, már nem is olyan meglepő a chili és a bor párosításáról beszélni. Néhány egyszerű szempontot betartva igazán kellemes élményekben lehet részünk a chilis ételek és a borok összekóstolása által.

A chili a bors mellett a világ egyik legnépszerűbb fűszere, Dél-Amerikában már 5000 éve termesztik. Sikerét a variációk végtelen számának és a benne rejtőző erőnek köszönheti. Ezt az erőt van, aki bírja és van, aki nem. Van, aki csuklik tőle, van, aki csupán szélütés előtti színt kap. Egy biztos, a csípős és erős paprikák manapság egyre nagyobb divatnak örvendenek. Itthon is virágzik a chili kultúra, egyre többen próbálják ki a méreg erős ízeket, emiatt több étterem is felvett az étlapjára jó néhány csípős fogást. Itt pedig már nem lehet nem figyelembe venni, milyen borok illenek ezekhez az ételekhez.
 

A chilivel óvatosan kell bánni, hisz rá is igaz a mondás, hogy kis mértékben orvosság, nagy mértékben méreg. Bár a csípőst mindig is íznek tartottuk, így is nevezzük, valójában mégsem az, hanem fájdalomérzet. Ám a csípős érzet jóval több, mint fájdalmas, égető érzés. A kialakuló helyi gyulladás eredményeként a nyelv és a szájüreg érzékenyebb lesz egyéb érzetekre, mint a hőmérséklet, a nyomás, a szénsavas italok buborékjai, a só, a sav és az alkohol.

Így a túl tanninos, túl magas alkoholtartalmú vagy túl száraz borokkal ellenkező hatást érünk el, és csípős ételünket még csípősebbnek érezzük majd. Hogy elkerüljük a kellemetlenül égető érzést, érdemes alacsony alkohol tartalmú, kevésbé tanninos, inkább édeskés, mint csontszáraz borokkal kísérni a csípős fogásokat.

A csípős íz az édes ízt fokozza, ami rendkívül izgalmassá teszi a desszert borok, valamint a klasszikus enyhén csípős borételek kapcsolatát. A borhoz fogyasztott kevés chili, a borkorcsolya enyhe csípőssége az édes vagy savanyú ízek egydimenziós világában is képes egyensúlyt teremteni.

Pezsgő és habzó borok esetén a chili-szósz bátran előkerülhet. A chiliben található kapszaicin és a szájüregben szétrobbanó széndioxid buborékok egymást erősítő hatásai igazán izgalmas találkozás élményét biztosítják.

A vörösborokhoz készített ételeknél a házsártos tannintartalommal is kalkulálnunk kell. A magas tannintartalom hajlamos összeveszni a túl erős fűszerekkel, így a chili mennyiségét illetően itt is igaz a kevesebb több elv.

 

A chili termesztésének és feldolgozásának, – akár csak a szőlő és bor esetében-, minden körülménye meghatározó: a talaj ásványianyag-tartalma, a napfény, az öntözés. Ilyen értelemben minden paprika egyedi. Magyarország nagy része pedig kiválóan alkalmas terület.  Sok kiváló kistermelő található itthon, akik nemzetközi szinten is számos eredménnyel büszkélkedhetnek.

Az idei év is jól kezdődött a magyar chiliszószoknak.  A Dunakanyarban lévő GaBko Chili nevétől hangos a szakma, ugyanis a nagymarosi vállalkozás két termékével is első helyezést ért el a legrangosabb világversenyen.

A manufaktúra tulajdonosának, Nagy Gábornak a megszállottsága 2011 nyarán egy Habanero paprika elfogyasztásával kezdődött. Ekkor döntötte el, hogy szüksége van egy olyan termékre, amit fűszerként lehet használni, amivel nem sózza el az ételt, hanem kis mennyiségtől is eléri a kívánt hatást, megőrizve a chili valódi ízét és erejét, kizárólag természetesen, hozzáadott capsaicin kivonat és egyéb fölösleges adalék anyagok nélkül.

Ahogy a kétszeres világbajnok termékek készítője fogalmaz:

„Saját magamnak szerettem volna olyan terméket készíteni, amihez hasonlót sem lehetett idehaza akkor még találni. Az első termékeim a Hot Pepper szósz és krém volt, amik idehaza valóban hiánypótlónak bizonyultak, hamar híre ment az ismerősi körömön kívül is. Ma már nem csak a legerősebb paprikáiból készült termékek találhatóak meg a termék palettán, hanem igyekszem a lágyabb ízek kedvelőinek igényeit is kielégíteni.”

Gábornak két terméke is díjnyertes lett a New York-i Hot Pepper Awardson, a Magyarországi Hunhot2016 versenyen az év chiliszószának megválasztott Hot Pepper szósza és az egyik legérdekesebbnek mondható terméke, a Jalapeno Tequila.

A GaBko Chili termékek már a Borháló üzleteiben is elérhetőek, amelyhez remekül illenek a magyar borok. Ha a barátainkkal vagy a családunkkal megkóstolhatunk egy kiváló szószt, és közben jókat eszünk és remek borokat kóstolunk hozzá, megfűszerezve a szürke hétköznapokat, már megérte.

Kóstold meg te is az év chiliszószait, amihez most 2 izgalmas receptet is ajánlunk neked hozzá illő kitűnő borokkal.
 
Mexikói darált húsos tortilla

80 dkg marhahúst lassú tűzön megpirítunk, majd sóval, borssal és GaBko Jalapeno Tequila szósszal ízesítünk. Ezután egy piros és egy sárga kaliforniai paprikát hosszú csíkokra vágunk és két kis fej hagymán, pár gerezd fokhagymán összepirítjuk.

A tortillát (6-8 darabos kiszerelés) forró serpenyőben átmelegítjük, mindössze 1-1 perc mindkét oldalán és megtöltjük először a paprikával, majd a darált hússal, összehajtjuk. A tetejét sajttal és tejföllel díszítjük.

Remek választás hozzá a Twickel Pincészet Napkitörés bora. Ez a szekszárdi cuvée jól kíséri a mexikói, extrém fűszeres ételeket. Kellemesen fűszeres, gazdag aromájú, bársonyosan telt vörösbor, hosszú lecsengéssel. Telt, mély rubin színnel, intenzív gyümölcsillatokkal rendelkező bor. Kékfrankos-Kadarka-Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc-Merlot házasítás. Carramba!
 
 
BBQ oldalas

Egy szép, húsos oldalast (2-3 kg) dörzsöljünk be egy nagyon kevés olajjal, épphogy csak egy vékony kéreg legyen rajta. Most jön a fűszerezés, a barbecue fűszerkeveréket (barna cukor, pirospaprika, őrölt bors, só, fokhagyma, cayenne bors) jól dörzsöljük bele a húsba. Ezután 180 fokos sütőbe tesszük és letakarjuk alufóliával. Hús méretétől függően 2,5-3,5 óra alatt omlós, szaftos lesz az oldalasunk. Hagyjuk kihűlni, majd a csontok mellett vágjuk kisebb darabokra.

Gabko Hot pepper Chiliszószt összekeverünk egy kis barna cukorral vagy mézzel és jó vastagon bekenjük vele a húsokat, majd 220 fokon ropogósra sütjük.Steak burgonyát vagy friss házi kenyeret ajánlunk hozzá.

Szépen élményt ad, ha Lisicza Sándor Ravasz Cuvée-vel kísérjük. Szilaj, buja, lágy, kedves... Vigyázz, mert Nagyon Ravasz!
 

Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre