Borháló
Background Image

Boros tévhitek: Jó bort csak üvegpalackban kapni?


A minőségi borok kereskedelmében szinte mindenhol a 0,75 literes üvegpalackokat látjuk. Aki viszont okosan szeret bort vásárolni, tudja, hogy korántsem ez a legcélravezetőbb módja annak, hogy jó vásárt csináljunk.

A 0,75-ös kiszerelés elterjedt és általános, ebből van a legnagyobb választék. Élelmiszerboltban, trafikban, vendéglőben, szórakozóhelyeken, úton-útfélen ezt találod. Olyan helyen, ahol a bor csak egy a többi termék között, az üvegpalack képviseli a minőséget. Nem csoda, ha a legtöbben ezt ismerik, ebben bíznak.
 

 

A 0,75-ös palack is rejthet rossz minőségű bort, még ha aranyszegélyes címkével van is ellátva. A borosüveg sajnos nem garancia a minőségre, különösen nem, ha olcsó, hiszen a palack maga is drága, mi lehet akkor benne? Ráadásul a palacknak mély az ökológiai lábnyoma, nehéz, törékeny, és ha nagyobb mennyiségű borra van szükségünk, egyáltalán nem praktikus. Vannak más, észszerű kiszerelések, láttukon nem kell megijedni. Nézzük sorban!

Magnum üvegpalack
 
A magnumpalack dupla méretű, vagyis másfél literes üvegpalack. Nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a 0,75 literes, csak a költség kétszer annyi boron oszlik el, úgyhogy a vevő máris beljebb van kb. 300 forinttal. Külön előnye, hogy a bor optimálisan érik benne, szebben, mint a sima 0,75-ös palackban. A legnevesebb pincészetek legjobb boraikat ezért töltik magnumpalackba a gyűjtők számára.
 

 
Bag-in-box
 
A zsákos-dobozos csomagolás egyre elterjedtebb. Közkeletű tévhit, hogy dobozba az egyszerűbb asztali borokat töltik. Töltik persze azokat is, de maga a csomagolás teljes mértékben alkalmas a minőségi borok értékeinek megőrzésére, sőt! 

A papírdoboz óvja a bort a fénytől, amire az üvegpalack nem képes száz százalékig. Emellett a hullámkarton a hőmérséklet-ingadozásokat is csillapítja. A dobozban lévő többrétegű zsák sterilen érkezik a borászatba, és légmentesen záródik felbontás és csapolás után is. Biztonságos, strapabíró. A Geisenheimi Egyetem kutatásai tudományosan is igazolták, hogy a bag-in-box valójában még jobb is a dugóval zárt üvegpalacknál – jobban bírja benne a bor. Meglepő, ugye?


Pillepalack
 
A műanyag palackoknak van a legrosszabb hírük. De miért ne tölthetnének a borászok ezekbe is jó bort? Töltenek is: sok friss, gyümölcsös fehéret, rozét és könnyebb vöröseket. Testes, komoly borokat már ritkán. Ez sem azért van, mert a pillepalack káros hatással volna a borra. Érdekes tény, hogy míg az ásványvíznek mellékíze lesz a műanyagtól, a bornak nem. Nem oldódik bele semmiféle vegyület a csomagolásból. A komolyabb borokat pusztán azért nem töltik pillepalackba, mert lassabban fogynak, a műanyag palack pedig legfeljebb 6–8 hónapos távon alkalmas a borok tárolására.


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre