Borháló
Background Image

Boros tévhitek: Az alkoholfok mutatja a minőséget?


Miről lehet megállapítani egy bor minőségét vásárlás előtt? Sokan az alkoholfokot nézik, hiszen ez az egyetlen egzakt adat a címkén. Nincs igazuk.

A bor minőségét meghatározó tényezők között számon tartjuk a szőlőfajtát, a termőhelyet, az évjáratot, a borkészítés technológiáját és még pár hasonló dolgot. Az alkoholfok éppenséggel nincs közöttük. Az alkoholtartalom ezek szerint mit se számít? Valami jelentősége azért csak van…
 
A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint az 1992 és 2009 közötti évjáratok esetében a világban termelt borok átlagos szesztartalma 13,56 térfogatszázalék volt, Magyarországon ez a szám az éghajlati, fajta- és technológiai adottságok miatt valamivel kisebb, az átlag valahol 12-13 százalék között van. Ehhez képest beszélünk tehát alacsony vagy magas alkoholtartalomról.
 
Ha alacsony…
 
A minőséginek tekintett borok természetes alkoholtartalmának alsó határa 9 százalék, de azért Te sem bíznál különösebben egy 9 százalékos alkoholtartalmú borban, ugye? 
 
Az ízélményhez elvileg nem szükséges magas alkoholfok. Ha viszont egy bornak kicsi az alkoholtartalma, könnyen eredhet abból, hogy az alapanyagául szolgáló szőlő nem volt elég érett. Ilyenkor nemcsak a cukor a kevés a termésben, az ízanyagok sem fejlődtek ki megfelelően. Nemcsak a mámor marad el, hanem az ízélmény is.
 
Kivételek persze akadnak. Bizonyos szőlőfajták genetikailag úgy vannak programozva, hogy teljesen érett termésük sem lesz túl édes. Ne lepődjünk meg, ha alacsony alkoholtartalmú Irsai Olivért, kövidinkát, rizlingszilvánit vagy kadarkát látunk. Ezeknél a fajtáknál ez normális.

Ha magas…
 
A múlt század végén sorra jelentek meg a magyar pincészetek kínálatában is a magasabb, akár 15-16 százalékos szeszfokú tételek. A lelkesedés nem volt egyöntetű: ha a magasabb alkoholtartalom nem párosul nagyobb testtel, erősebb savakkal, vörösek esetében hangsúlyos tanninokkal, borul a bor, az alkohol tolakodóvá válik.
 
Kulcsszó az egyensúly
 
Nyilván nem véletlen, hogy a borok zöme 11–14 százalék alkoholt tartalmaz. Legtöbbször ebben a tartományban teremthető meg az alkohol és a többi meghatározó komponens – elsősorban a savak és tanninok – harmóniája.

 
Egy biztos: pusztán az alkoholfok nem árulja el, hogy egy bor finom lesz, vagy sem. De megmutatja, mit várhatsz tőle: könnyed harmóniát vagy komoly íztartalmat, nagy testet: a szép egyensúly itt is, ott is létrejöhet. Ha szakkereskedésben vásárolsz, kérd a kereskedő tanácsát.

Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre