Borháló
Background Image

Boros tévhitek: A vörösbor akkor jó, ha sűrű és sötét?


Sok borfogyasztó van úgy vele, hogy a vörösbort annál többre értékeli, minél sötétebb, testesebb, nehezebb. Pedig nem csak attól lehet jó egy vörösbor, ha pohár nélkül is megáll az asztalon.

A bor értékét nem lehet pusztán a szárazanyag-tartalma alapján megítélni. Sokkal inkább számít az, hogy milyen az íze. Hogy gyümölcsös-e, fűszeres, vagy csak olyan semmilyen ízű. Hogy harmonikus-e, vagy éget benne az alkohol, netán bántóan savas. Hogy érdekes és izgalmas, vagy már megint ugyanaz a megszokott íz… Egy könnyed bor is rendelkezhet egyedi és összetett ízvilággal, ami értékessé teszi. Rá mondjuk, hogy „kifinomult”. Nem erővel győz, hanem ésszel.
 
Vörösbor gif
 

Magyar viszonylatban a kadarka a legszebb példa erre. Bora általában világos, könnyű, nincs benne sok csersav. Van viszont egy megismételhetetlen, izgalmas fűszeressége, amihez hasonlót az egész világon nehéz találni.

A zweigeltből jellemzően egyszerű, gyümölcsös, könnyed vörösborok készülnek, télen-nyáron népszerűek. Jó tudni a fajtáról, hogy gyakran kerül házasításokba. Lágyságot, gyümölcsösséget és halványabb, de nagyon szép árnyalatú lila színt ad a cuvée-knek. A végeredmény könnyedebb, de harmonikusabb, barátságosabb bor. 

A pinot noir a műfaj nemzetközi klasszikusa. Kifinomult, mégis ellenállhatatlan. Ünnepekre, ajándékba való elegáns borok. Nem véletlen, hogy magasabb árfekvésük ellenére stabil rajongótáborral bírnak.

A könnyed vörösborok rendkívül népszerűek. A szaküzletekben a hozzáértő kereskedők szívesen ajánlják a vásárlók figyelmébe ezeket a szelídebb, jól fogyasztható borokat. Bátran fogadd meg a tanácsukat, nem fogsz csalódni, sőt te vezetheted új kalandokra társaságodat. A könnyű vörösborok nem gyengébbek vagy alábbvalók a testeseknél.


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre