Borháló
Background Image

Borászaink saját forraltbor receptjei




Milyen a jó forralt bor recept?

Minden borhoz van olyan fűszer, ami jól áll neki és van, ami nem. Az édességről itt nem beszélünk, hiszen ez ízlés függő, de azt bizton állíthatjuk, hogy egy vörösborhoz vagy egy fehérborhoz nem lehet ugyanazokat a fűszereket és recepteket ajánlani.

Általánosságban elmondható, hogy az adott bort a borásza ismeri a legjobban. Ezért a legjobb, ha a borász ajánl a saját borához forralt bor receptet.

Megkértük a borászokat, hogy küldjék el nekünk a saját, titkos forralt bor receptjeiket. 

Naár Ferenc borász forraltbor recept Borháló

Naár Ferenc borász - Naár Családi Pince és Szőlőbirtok (Tokaj-hegyalja)

Naár Tokaji Furmint száraz borból így készíti a borász a forralt bort:

Elkészítés: Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba és kezdjük el melegíteni a bort. A cukrot vagy mézet annak megfelelően tegyük bele, hogy mennyire szeretjük édesen a forralt borunkat. Ha már gyöngyözik a bor vegyük kisebb lángra, nem akarjuk ugyanis, hogy kimenjen belőle az alkohol. Tegyük rá a fedőt, és kb. 15 percig kis lángon főzzük, hogy összeérjenek az ízek. Tálalásnál vegyük ki a darabos fűszereket, gyümölcsöt a borból, de a hangulat kedvéért az se baj, ha 1-2 benne marad dekorációnak. Elkészítés után egyből fogyasztatható.
Egészségedre!

___________________________________

Naár Tokaji Sárgamuskotály félédes borból így készíti a borász a forralt bort:

Elkészítés: Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba, kivéve az almát, és kezdjük el melegíteni a bort. A cukrot vagy mézet annak megfelelően tegyük bele, hogy mennyire szeretjük édesen a forralt borunkat. Ha már gyöngyözik a bor, vegyük kisebb lángra, nem akarjuk ugyanis, hogy kimenjen belőle az alkohol. Tegyük rá a fedőt, és kb. 15 percig kis lángon főzzük, hogy összeérjenek az ízek. A 10. perc körül tegyük bele az almát is és főzzük együtt tovább. Tálalásnál vegyük ki a darabos fűszereket, gyümölcsöt a borból, de a hangulat kedvéért az se baj, ha benne marad 1-2 dekorációnak (az almát mindenképpen vegyük ki, nem jó ha szétázik). Elkészítés után egyből fogyasztatható. Egészségedre!


Szeredi Zsolt borász forraltbor recept Borháló

Szeredi Zsolt borász - Szeredi Pincészet (Egri borvidék)

Szeredi Kékfrankos borból vagy Merlot Portugieser borból így készíti a Borász a forralt bort, az Egri Csillagok védőitalát:

  • 2L Szeredi Kékfrankos vagy Merlot Portugieser
  • 14 darab szegfűszeg
  • 3 darab egész fahéj
  • 1 darab narancs 
  • 5-8 evőkanál cukor
  • opcionális 1,5-2 dl gyümölcslé (narancs vagy multivitamin) vagy víz

Elkészítés:

Karikázzuk fel a narancsot. Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba, és kezdjük el melegíteni a bort. A cukrot annak megfelelően tegyük bele, hogy mennyire szeretjük édesnek. Ha már gyöngyözik a bor, vegyük kisebb lángra, nem akarjuk ugyanis, hogy kimenjen belőle az alkohol. Tegyük rá a fedőt, és kb. 10 percig kis lángon főzzük, hogy összeérjenek az ízek. Tálalásnál vegyük ki a darabos fűszereket, gyümölcsöt a borból, de a hangulat kedvéért az se baj, ha benne marad 1-2 dekorációnak. Elkészítés után egyből fogyasztatható.
Egészségedre!


Dubicz borászat Dunai Bernadett, Dunai Ágnes forraltbor recept Borháló

Dunai Ágnes és Dunai Bernadett borászok - Dubicz Borászat és Szőlőbirtok (Mátrai borvidék)

Dubicz Kékfrankos-Cabernet Franc cuvée borból így készíti a Borász a forralt bort

Fűszerek: Fahéj, csillagánizs, gyömbér, szegfűbors, szegfűszeg, hibiszkusz virág, citromhéj, feketebors, narancsvirág

Ajánlott még hozzá: narancs

Elkészítés: Karikázzuk fel a narancsot. Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba, és kezdjük el melegíteni a bort. A cukrot vagy mézet annak megfelelően tegyük bele, hogy mennyire szeretjük édesen a forralt borunkat. Ha már gyöngyözik a bor, vegyük kisebb lángra, nem akarjuk ugyanis, hogy kimenjen belőle az alkohol. Tegyük rá a fedőt, és kb. 15 percig kis lángon főzzük, hogy összeérjenek az ízek. Tálalásnál kivehetjük a fahéj-, ánizs-, szegfűszegdarabokat a borból, de a hangulat kedvéért az se baj, ha benne marad 1-2 dekorációnak. Ha még szeretnénk, szeleteljünk pluszban narancsszeleteket, és arra öntsük a forralt borunkat. Elkészítés után egyből fogyasztatható.
Egészségedre!


Borháló tippjeink a finom forralt készítéséhez.

A jó forrralt bornak 3 titka van:

  • a megfelelő bor,
  • a borhoz illő fűszerek és recept,
  • a kíméletes főzés.

Milyen a megfelelő bor?

A fűszerezés miatt nem érdemes különleges, túl karakteres vagy túl drága bort választani (azt inkább igyátok meg egy finom vacsora mellé). A 0,75 literes kiszerelések helyett érdemes a nagyobb kiszereléseket választani, hiszen a nagyobb mennyiséggel könnyebb dolgozni és úgyis elfogy, hiszen a forralt borból nagyobb mennyiséget iszik mindenki, (már csak az alacsonyabb alkoholtartalom miatt is).

Hogyan készítsük el helyesen a forralt bort?

Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba, és kezdjük el melegíteni a bort. A cukrot vagy mézet annak megfelelően tegyük bele, hogy mennyire szeretjük édesen a forralt borunkat. Ha már gyöngyözik a bor, vegyük kisebb lángra, nem akarjuk ugyanis, hogy elillanjon belőle az alkohol. Semmiképpen se forraljuk erősen!!! Tegyük rá a fedőt, és kb. 15 percig kis lángon főzzük, hogy összeérjenek az ízek. Ha kész, vegyük ki a fűszereket és gyümölcsöket. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy benne hagyják a gyümölcsöket, viszont ezek ha szétáznak, megkeserítik a borunkat. Ha díszíteni szeretnénk, akkor szeleteljünk pár szelet friss gyümölcsöt és arra öntsük a forralt borunkat.

Ha szeretnél biztosra menni, akkor használj kész forraltbor fűszereket! A Fűszerész forraltbor fűszerekből 3 félét is megtalálsz üzleteinkben és webáruházunkban. A csomagolásán pontos leírást találsz a tökéletes forralt borhoz.

Jó forralt borozást kívánunk!

Borháló


Iratkozz fel hírlevelünkre