Borháló
Background Image

"A díjjal az egész családunk, csapatunk munkáját díjazzák" – interjú Borbély Tamással, a 2020-as Év Bortermelőjével




A Badacsonyi borvidék Magyarország csodálatos történelmi borvidéke a Balaton északi partján, több évezredes szőlőművelési és borászati múlttal. Itt kezdte el saját szőlőjét művelni a Borbély házaspár is 1981-ben, egy nászajándékba kapott félhektáros családi területen. Mára ez a Borbély Családi Pincészet 23 hektáros birtokává nőtte ki magát, Tamás fiuk pedig tavaly elnyerte a 2020-as Év Bortermelője címet, mellyel nem csak a borászt, hanem a Borbély család több, mint 40 éves munkásságát értékelték.

Borbély Tamással beszélgettünk családi pincészetükről, hitvallásukról, hagyományőrzésről.

Milyen volt számodra borász család gyermekeként felnőni, milyen volt az élet a birtokon?

A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk szakmaválasztását. 40 éve szüleim épp azon a tavaszon kezdték el badacsonytomaji birtokunk szőlővel betelepíteni, hogy én napvilágot láttam. Együtt nőttem hát fel a birtokkal, a szőlőtőkék közt töltve napjaim java részét, mely akkor még a játszótér volt számomra. Már alig néhány évesen kóstoltam a borokat is, melyből hamar tudatos kóstolás lett, ahogy apámék próbálták elmagyarázni, hogy mit is kell érezni abban az adott pohár borban, és hogy ne csak egy alkoholos italt fogjak a kezemben, hanem a tiszteletét, szeretetét, szakmaiságát is átérezzem. Nagyon meghatározó élmények voltak ezek: 13-14 éves koromban el is döntöttem, hogy apám nyomdokaiba lépve én is borász leszek. 

Amikor a Badacsonyi borrendbe 2001-ben felvettek, még nem volt meg a szakmai papírom (volt még egy fél évem az államvizsgáig). A borrendbe csak végzett szakmabeli kerülhet be, de az akkori nagymester azt mondta a beavató beszédében, hogy megelőlegezi a bizalmat, mert én már anyatej helyett is lopószáron nevelkedtem – azóta is a fülemben cseng ez a kedves kis gondolat.

Hogyan osztjátok ma meg a munkát a Pincészetben?

A család minden tagjának megvan a maga feladata, közösen dolgozunk a sikerért. A szőlészet-borászatot édesapámmal visszük, marketinggel, értékesítéssel és vendéglátással édesanyám és húgom foglalkoznak. A fontosabb kérdésekről, fő fejlődési irányról közösen döntünk, és természetesen mindenben segítjük egymást.

A két éves kicsi fiam is nagyon élvezi a birtokon töltött időt, remélem ő is megszereti majd annyira, mint én, és egyszer majd neki adhatom tovább a stafétát.

Nem véletlenül Borbély Családi Pincészet. Mit lehet tudni a családi birtokról?

Már a kelták és a rómaiak is felismerték, milyen jók ezek a területek szőlőtermesztésre. Mátyás uralkodása idején kezdett el igazán felvirágozni a vidék, a XVIII.- XIX. században pedig számos pincét építettek, melyek közül sok még ma is megvan.

A mi idősebb területeink szőlőtőkéi az 50-es évekből valók, de vannak fiatal, új telepítéseink is. Vegyesen használunk modern fém támrendszereket és hagyományos fát is – vannak ma már ritkának számító bakhátas “karós” szőlőink is. A borvidék talaja nagyon sokszínű, vulkanikus eredetű hegyeinken találni agyagos, homokos, löszös, bazaltos területeket is. Tökéletes földjeink vannak nagy, testes, különleges ízvilágú, minerális, lassan kiteljesedő, kiváló minőségű borok készítéséhez.

A klímánk szubmediterrán jellegű, kifejezetten napos, jót tesz neki a területeink déli fekvése és a Balaton hőkiegyenlítő hatása. Főleg a borvidékre jellemző kiváló szőlőfajtákat termesztünk, melyekből frissebb és testesebb borokat is készítünk. 

Milyen fajták ezek?

Badacsony főleg fehérboros vidék, nagy kedvenc fajtám, az olaszrizling ezek közül a legelterjedtebb, részaránya nagyjából 55%. Minden szőlőhegyen és településen megtalálható a környéken. Kiváló minőségű és megbízható fajta, melyből minden évben tudunk nagy, komoly borokat is készíteni. 

Kiemelkedő fajták még a francia szerzetesek által behozott szürkebarát, és az egyedül itt termesztett ősi magyar fajta, a kéknyelű is, mely mára már hivatalosan is hungarikumnak számít. Egyes információk szerint Mátyás király egyik kedvence is ez volt. A borászatunk, és szerintem a borvidék legfontosabb fajtája. Az utóbbi tíz évben tudatos munkának köszönhetően egyre jobbak a tapasztalatok a termesztésével kapcsolatban. A ‘17-es évjárattól a borvidéken összebeszélve kékeszöld palackban kezdtük el forgalmazni. 

Mellette kísérletezünk még furminttal is, mely szintén egy régi badacsonyi fajta, próbáljuk a balatoni régióban többen újraéleszteni. Ígéretes fajta – még ha nem is tud majd fő fajtaként elterjedni, mint amilyen most az olaszrizling.

Ezekből a szőlőkből készítünk a mindennapokban könnyen iható, frissebb borokat, de termőhely hangsúlyos, testes, hordós tételeket is. Bár használjuk természetesen a modern technológiákat is, mellette ragaszkodunk a hagyományokhoz, és ászokhordós érlelést is alkalmazunk. 

A borok mellett fontos számunkra a gasztronómia is. A kéknyelűt “halbornak” is nevezik, kiváló választás halételek mellé, legyen az könnyedebb halas saláta, vagy jó magyaros harcsapaprikás/halászlé. A kéknyelű kiváló ásványos, sós, minerális karaktere izgalmas párja lehet ezeknek az ételeknek. 

Van személyes hitvallásod/hitvallásotok a borkészítés során?

A helyi, hagyományos fajtákban hiszünk. Nemzetközi tapasztalatok alapján is úgy látom, hogy a helyi értékekkel, egyedi borokkal lehet a leginkább kiemelkedni. Bár kiegészítjük a kínálatunkat néha egy-egy új fajtával is, nem akarjuk az egész piacot lefedni, inkább fókuszálunk a tradicionális badacsonyi fajtáinkra. De nem csak a fajtáink választásánál, hanem a mindennapi munkánk során is a természettel szoros összhangban dolgozunk, alkalmazkodunk ahhoz, hogy mit hoz egy adott évjárat éppen. 

Emellett próbáljuk a fajtáink minél több oldalát kiismerni és bemutatni. Olaszrizlingből is mindig készül reduktív birtokborunk, hordós területválogatásunk, és ha az idő úgy hozza, akár kései szüretelésű tételünk is. 

A legtöbb sikerünket itthon és külföldön is a Bácshegyi Olaszrizlingünk hozta. De nagyon szokták szeretni például a Jégborainkat és a Kéknyelű Selection-ünket is. 

Borászathoz kevésbé szorosan kapcsolódik, de nagyon fontosnak tartom mind a borászok egymás közti, valamint a borászok és a fogyasztók közösségének építését, a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartást. Épp ezért ki is alakítottunk egy 8-10 fő számára kényelmes vendégházat, és idelátogató vendégeink belepillanthatnak a családunk életébe, a birtokon zajló mindennapokba is. 

Tudsz róla, hogy van-e/volt-e híres vásárlótok?

Makk Karcsi bácsi Badacsony szerelmese volt és nagyon sok időt töltött itt. Mécs Károly szintén nagyon szereti Badacsonyt és borainkat. 

Melyik a te kedvenced a boraitok közül?

A 2016-os Bács Hegy Olaszrizling, és a Kőmagas Rajnaink. 

Mit tudsz mondani a csak a Borhálónál elérhető Tündérfi-Tündérleány párosról?

Még a közös együttműködésünk elején érkezett hozzánk egy kérés tőletek, hogy lehetne egy közös magnum palackos termékünk. Ez valamikor az év áprilisának környékén jött, amikor már eléggé lekötöttek voltak a készleteink, de volt még egy kis kéknyelűnk és olaszrizlingünk, amikkel tudtunk kísérletezni. Cél volt, hogy ha már létrehozunk egy házasítást, az olyan legyen, amit más borvidéken nem lehetne elkészíteni. A Tündérleány az eredeti Tündérfi egy kicsit fiatalosabb, gyümölcsösebb párja, olaszrizling-szürkebarát házasítás.

A nevek Badacsony legendáival kapcsolódnak össze, melyekben gyakran jelentek meg a tündérek. Badacsony a nevét magát is innen kapta, a kelta bodach szóból, melynek jelentése tündérfi/tündérlány. Találó nevei lettek ezek borainknak, s a vásárlóknak is nagyon tetszenek. 

Milyen érzés volt 9 évnyi jelölés után végre elnyerni az Év Bortermelője címet?

Határtalan az öröm és óriási megtiszteltetés. Ugyan csak egy személy nevét hirdetik ki, de voltaképpen az egész családunk, csapatunk munkáját díjazzák, sőt, magának a borvidéknek is érdeme, Badacsonynak is szól a díj. 

Borbély Tamás 2020. december 4-én 39 évesen, a valaha volt legfiatalabb díjazottként vehette át az “Év Bortermelője Magyarországon” címet. 2012-ben jelölték először, akkor a valaha volt legfiatalabb jelölt volt, azóta ő lett a valaha legtöbbet jelölt aspiráns, és ő az első a Badacsonyi borvidékről, aki elnyerte a kitüntető címet.  

Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

A mostani szabadidőmet 26 hónapos kisfiamra próbálom javarészt fordítani. Ha lehet, rá próbálok összpontosítani, ő most a legfontosabb az életemben. A legcsodálatosabb érzés, hogy egy kisfiúval ajándékozott meg minket a jó Isten, nagyon nagy az öröm, és nagyon sok szeretetet kapok tőle napról napra. Egy új világ nyílt ki azóta számomra, teljesen másképp látom, és teljes mértékben átértékeltem a mindennapokat. 

Egyébként nagyon szeretek biciklizni. Valamint van a birtokon két házőrző németjuhász kutyusunk, Lupi és Rajna, és két cicánk is, Rizling és Rozé.

 

Borbély Tamás borait itt érheted el – márciusban kedvezményes áron:


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre