Borháló
Background Image

2021 borász szemmel: borászaink évértékelője


Eseménydús év áll ismét mögöttünk, számos nehézséggel, kihívással, de boldog, csodálatos pillanatokkal is. Megkérdeztük borászainkat, ők hogyan élték meg és miképp értékelik az elmúlt évet.

Babarczi Szőlőbirtok és Pince

Sikeres évet zárunk. Természetesen most is voltak nehézségek, de a mezőgazdaság már csak ilyen. Nehezen érkezett meg a tavasz és az elmúlt évek tapasztalataihoz képest később szüreteltünk. A szüret azonban meglepő mennyiséget produkált, szerencsére jó minőséggel párosulva. Az eladásainkban folyamatos növekedést tapasztalunk. A 2021-es tételekkel december elején jelenünk meg. A jövő évtől hasonló sikereket várunk és bízunk benne, hogy folyamatosan meg tudunk újulni és a tőlünk megszokott minőséget tudjuk adni a vásárlóinknak.

Dobosi Pincészet

Az elmúlt évet nagyon sikeresnek mondhatjuk. Ismét egy szép évjárat került a pincébe, és a szárazság ellenére, sokkal jobb év lett, mint amire számítottunk. Az újonnan megépült birtokot is sikerült belakni, kezd összeállni az is. A család életében ez egy hihetetlen nagy ugrás volt, amiért szintén hálásak vagyunk. 

Gere Tamás és Zsolt Pincészete

Az idei évjárat mennyiségben átlagos, minőségben viszont kiemelkedő. Az ilyen meleg, száraz év mindig a későbbi fajtáknak kedvez, így szép, nagy borokat várhatnak majd ebből az évből a fogyasztók. Gazdaságilag az elmúlt pár év még több kihívás elé állított minket. A nehézségek viszont mindig megújulásra, változásra ösztönöznek minket és igyekszünk ezekre koncentrálni.

Istvándy Jenő Pincészete

BH Istvándy Jenő Pincészete2015 óta nem volt annyira jó minőséget adó és szépen elnyújtható szüretünk, mint idén. A végére még egy késői szürettel is gazdagodhatott a pince, ami ritka kincs számunkra. A száraz év miatt bár sokkal kevesebb bor készülhetett, mint megszoktuk, de azok koncentráltabbak, dinamikusabbak, így az összkép a mennyiségi károk ellenére is pozitív. Ugyanakkor még sosem volt annyira nehéz év a borászatban mint az idei. Ez egyrészt a gazdaság  bizonytalanságból, kiszámíthatatlanságból, másrészt a kifáradásból ered. 

Pont a szüret kétarcúságából eredően arra számítok, hogy gazdaságilag a jövő év is nehéz lehet, hiszen kevesebb a bor, ugyanakkor az annyival jobb, hogy egy ilyen kiemelkedő évjárat a minőségben új távlatokat nyit amiből hosszú távon rengeteget tanul és így profitál egy borászat. 

Kontyos Borház 

Az idei évet is beárnyékolta a pandémia a tavalyihoz hasonlóan... bízunk benne, hogy jövőre már minden visszaáll az eredeti működésre és semmi sem akadályozza meg a sikeres együttműködéseket.

Pannon Tokaj Pincészet 

A közepesnél is gyengébb volt ez az év. Minimális botritisz és aszúszemek. Éves szinten kevés csapadék, hőség nyáron, száraz ősz… Ennek következtében kicsi bogyóméret, magas savtartalom és kesernyés ízek a mustban. A kíméletes préselés és előtte bogyózás (kocsány eltávolítása után), a magok és szőlőhéj 1 bar nyomáson történő préselés után, épségben távoznak el a pneumatikus préselés után.

Polgár Pincészet

Lehet, hogy egy fekete-fehér kép erről: egy vagy több ember és felsőruházatAz idei évben kaptunk hideget, meleget, esőt, de szerencsére a jég elkerülte az ültetvényeinket. Sikerült nagyon szép szőlőt szüretelnünk /XI. 15-én volt az utolsó szüreti napunk/. Ezekből fantasztikus borok készülnek, amelyeket sokat fogunk még emlegetni. Most a sorok végén pedig sok szeretettel kívánunk minden Borhálós dolgozónak és vásárlónak áldott szép karácsonyt és egy boldogabb, szebb, egészségben gazdag újévet a Polgár család és valamennyi Kollégánk nevében.

Sabar Borház

Áprilisban nagyon hideg volt, májusban végig esett és viharos szél fújt (amikor a virágzás volt, így rosszul kötődtek a fürtök). Júniustól pedig 3 hónap hőség csapadék nélkül. Vastag héja lett a bogyóknak, bennük kevés lé... Lényegesen kevesebb lett a termés, a bor, bár a beltartalom jó. Nyár végén a vadállatok is jócskán megdézsmálták a szőlőket... emiatt is csökkent a mennyiség.
Hát ilyen az idei évjarat…

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Erőt próbáló nem egy szokványos évünk volt, sajnos elég nagy veszteség érte a családot ami nem segítette a mindennapokat. Az időjárás viszontagságai se voltak a legkedvezőbbek a szőlőnek, de Papa mindig azt mondta amit a természet elvesz majd visszaadja. Részben így is lett a szüret közbeni minimális csapadék sokat lendített a felborult analitikákon így nagyon jó minőségű szőlőt tudtunk szüretelni, igaz kevesebb mennyiségben de hát ez a mezőgazdaság. Jövőre nézve sok újdonsággal készülünk egy kis átalakulással, tervek vannak bőségesen. Reméljük nem jön még egyszer olyan év mint az előző kettő és egy kiegyensúlyozott borpiacon lehet majd nyugodtan dolgozni és fejlődni.

Vesztergom Pince

Ebben az évben még mindig kevesebbet találkozhattunk, mint amennyit igényeltünk volna, de néhány remek boros rendezvényt már szerencsére megtartottak, amikre most is jó szívvel gondolunk vissza. Sokat jelent nekünk a személyes találkozás Veletek és a visszajelzésetek munkánkkal kapcsolatban. A 2021-es évjárattal kapcsolatban kettős érzések kavarognak bennünk, sokáig nagyon örültünk a rengeteg napsütésnek, aztán sokáig aggódtunk mikor öntözik már meg az égiek a nap érlelte gyümölcsöket. Összességében azonban elégedettek vagyunk az idei évjárattal; szép kerek, komplex tételek kerülnek ki idén a pincéből!

Kívánunk mindenkinek egy könnyebb, szebb, borban és élményekben gazdag, boldog új évet!

 


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre