Borháló
Background Image

Ember a BOR mögött – Interjú Maul Zsolttal


Maul Zsolt Villányi borásszal beszélgettünk. Ahelyett, hogy mi írnánk le a saját gondolatainkat a borászról és a borairól, most rendhagyó módon őt magát kértük meg, meséljen nekünk egy kicsit magáról és borairól. Itt olvashatjátok a vele és feleségével készült interjút.

Maul Zsolt Villányi borásszal beszélgettünk. Ahelyett, hogy mi írnánk le a saját gondolatainkat a borászról és a borairól, most rendhagyó módon őt magát kértük meg, meséljen nekünk egy kicsit magáról és borairól. Itt olvashatjátok a vele és feleségével készült interjút.

Ki írja a borok hátcímkéjét? Aki egyet is olvasott már közülük, biztosan tudja, miért kérdezem.

Zsolt: Berkovics Lilla, a feleségem írja a hátcímkéket

Lilla: Múzsáim a férjem és az általa készített borok. A szövegek ihletői a közös élményeink, az életünk, a különböző impulzusok amik érnek engem általa, a borai és a munkája által.

Hogy születnek ezek a különleges bor nevek, melyek nem kötődnek szorosan a borfajtákhoz, szőlőfajtákhoz?

Zsolt: Ennek a kérdésnek szintén Lilla a főszereplője, Ő a névadója minden egyes borunknak. A Dávid és a Dániel volt az melyet a két gyermekünkről neveztünk el, ez a két csúcsbor ahol szerettem volna, hogy a fiaink nevei megjelenjenek a boros címkéken. 2006-ban döntöttük el hogy brandet építünk abból, hogy egyedi neveket adunk a borainknak, hogy ne csak Cabernet Franc vagy Merlot néven kerüljenek forgalomba. Egy borkóstolón döntöttük el, hogy a Cabernet Francnak adjunk egy fantázianevet. Akkor ez még teljesen egyedi volt az országban. Inkább csak a cuvéeknek voltak neveik. 2006-ban megkóstoltuk a Francot, ez egy nagyon jó bor volt, szinte túl jó. Akkor találtuk ki, hogy ennek valami nagyon sötét nevet kellene adnunk, így lett Lator.

Lator

Zsolt: Többféle értelmezése létezik a Latornak. Többek között a magyar értelmező szótárban is nem feltétlenül csak a bibliai jelentése szerepel. A keresztény értelmezés szerint annak a két lénynek az egyike, akik meg lettek Krisztus mellett feszítve. A lator szóban találtuk meg azt az attitűdöt, ami jól jellemzi a Cabernet Francot mint fajtát. Ebben benne van az engesztelhetetlenség, a megzabolázhatatlanság, egy csipetnyi agresszió is. A sötét jegyek mellett pedig egy nagyon buja, túlfűtött, szenvedélyes érzés is társul hozzá.

Az üzletekben a novemberi Borhálós akcióban a Latorral együtt 7 Maul bor szerepel. Legyél szíves és mesélj nekünk kicsit a többiről is!

Maul 111 Mindegy

Zsolt: Ezt a bort a Borháló részére állítottuk össze. A bort magnum palackba töltöttük, és a Borháló kizárólagos tételeként kerül forgalomba. Ez egy elegáns, testes, de mégis könnyed, gyümölcsös bor. Egymagában mindent tud. Egy jó beszélgetős bor. Az alkoholtartalma 13,5-15 között van, nem túl erős, viszont egy jó vacsoránál oda lehet tenni vörös húsok mellé. A hátcímkén a bor ars poétikája, a jellemvonásai pontosan le vannak írva. Tulajdonképpen mindegy hogy hol vagy kivel és mikor isszuk, ez a bor mindenhol és mindig jól fog szerepelni.

Servus Rosé

Zsolt: Egyenlőre a 2018-as cuvéeről tudunk beszélni, de a 2019-es fajta összetétele is hasonló lesz. Mi nem törekszünk arra, hogy a rozét azonnal, minél hamarabb és mindenki előtt forgalomba hozzuk. Nálunk a rozé azért van, mert neki köszönhetjük, hogy vannak testes, komoly vörösboraink. Több szőlőt ugyanis leszüretelünk már szeptember elején augusztus végén, leszelektálunk 30-40%-ot a szőlőinkből. Ezekből készítünk egy friss, könnyebb, ropogós, magasabb savtartalmú rozét, ami nem kerül forgalomba. Félrerakjuk, és miután beérkeznek azok a szőlők, amik vörös bornak vannak tervezve, azokból is kb. 15-25% mustot leengedünk. Ezáltal még koncentráltabbá, még sűrűbbé téve a vörösbort. Ezekből a mustokból készülnek a rozék, magasabb alkoholtartalommal. Gyümölcs illatok ezekben is vannak, méghozzá nagyon érdekes intenzív gyümölcs illatok, ami teljesen más irányúak mint egy nagyon frissen készült ropogós, déli gyümölcsös rozé. Ettől az eljárástól lesz feketébb, sötétebb, intenzívebb, dúsabb a vörösbor, ami így már szinte egy étel. Ezért áldozatot kellett hozni, amit viszont ajándékba megkapott a Servus Rosénk.

Blonde

Zsolt: 2 éve egy beszélgetés alkalmával találtuk ki, hogy legyen egy fehér borunk kék szőlőből. Ilyet többen is készítenek az országban, egyszerűbb fajtákból, Kadarkából, Portugieserből, nem túl erős színezőanyaggal. Mi úgy döntöttünk, hogy Franc-ból készítünk fehérbort, ehhez a fajtához jobban kötődünk. Az első kísérletek után 2018-ban új technológiával erjesztettük a bort mint 2017-ben. A 2018-as bor nem került hordóba így sokkal intenzívebben gyümölcsös és magas az alkoholtartalma (14,5-15). Ez egy nagyon hosszú távú bor lett, ami a palackban is nagyon jól érik, még 2-3 évig is nagyon szépen felfelé ível. A neve pedig azért lett Blonde, mert szőke.

Vízió

Zsolt: A Vízió az egyik alap couvée borunk. Kékfrankos, Merlot és Cabernet Sauvignon is került a 2017-es tételbe. Ez egy egyszerűbb, könnyebb vörösbor. Kapott hordós érlelés is, az idősebb hordókat használjuk fel a készítésénél. Azoknak a boroknak a nagy része van benne, amik kicsit könnyedebbek, lezserebbek.

Lilla: Álmodozós bornak hívjuk. Mert ebből az ember szívesen megiszik egymaga is egy pohárral. Ez egy belsőséges bor a neve is azért lett Vízió. Olyan érzéseket hoz ki az emberből, olyan állapotba kerülsz általa, mint a magadba elvonulás, a befelé fordulás.

Seraf

Zsolt: Ez nálunk a prémium kategóriás borok közé tartozik, de nem prémium áron. Magasabb alkoholtartalma van, beltartalmi értékei alapján egy nagy bornak mondanám. Merlot és Cabernet Sauvignon házasítás.

Lilla: A Seraf szó maga azt jelenti, hogy lángolás. A 7 arkangyal között csak 4 Seraf van. Ők azok az arkangyalok, akik legközelebb állnak Isten trónusához, ők azok, akik az úr fülének a legszebb hangon énekelnek. Nálunk a Seraf a Latornak valahol egy ellenpólusa. Amíg a Latornál kicsit a pokol ízeit, illatait kóstolgatjuk, addig a Serafnál a mennyei ízeket érezheted.

Dávid

Zsolt: Dávid egy új, drágább kategóriás bor, ami két éve van nálunk forgalomban. Beltartalmi értékei maximálisan rászolgáltak erre. Dávid az egyik gyermekünk neve, ő most 14 éves. Nyilván az ember a gyermekéről csak prémium minőségű bort nevez el. A másik fiunkról is neveztünk el egy bort, őt Dánielnek hívják. Ez a bor egy még magasabb kategóriájú bor, amit nagyon rövid idő alatt elkapkodtak. Teljesen elfogyott. A Dávidban mindenünk benne van, ami a borászatunkat jellemzi. Mondhatjuk, hogy a borászatunk alfája és omegája. Attól függetlenül, hogy ez egy tipikus nagybordói házasítás, nem az a kicsit „molyirtó szagú”, öreguras stílus, érezni lehet benne a fiatal generáció lendületét. Ez egy új irány, egy új szellő, új vonulat nagyon komoly produkciója.

Szoktál-e, szeretsz-e kóstolókat tartani? Hol találkozhatunk veled személyesen?

Zsolt: A Borhálónak köszönhetően most már nagyon sokat tartok, szerte az országban. Békéscsabától Mosonmagyaróvárig, Szolnokon át Tatabányáig, és persze Budapesten is nagyon sok kóstolót tartok. Nagyon fontos nekünk a Borhálós együttműködés. Így van lehetőségünk az országban közel 50 ponton elérni a vásárlókat. Ez azért is fontos, mert egyébként a boraink 60%-át exportáljuk. Örülök, hogy a Borhálóval dolgozhatunk együtt, mert ahogy járom az országot mindenhol nagyon igényesen, szépen kialakított üzletekkel találkozhatunk, széles és egyre szélesebb a borválaszték és egyre több a prémium bor. Nekünk a Borháló egy ideális partner. Úgy gondolom, hogy a Borhálóval együtt még erősebbé tudjuk tenni a Maul borokat Magyarországon. Boraink fennmaradó részét, amit nem a külföldi piacokon vagy a Borhálón keresztül értékesítjük, azt a saját éttermünkben Villányban adjuk el.

Megemlítetted az éttermet. Ezenkívül ha jól tudom, mással is foglalkoztok.

Zsolt: Az étterem egy szerelem. Évek óta nem tudok tőle szabadulni. Nemrég megnyitottuk Villány szerintünk legszebb éttermét és borozóját Villány központjában, a legszebb és legnagyobb terasszal a környéken. Ez egy bisztró jellegű étterem két kiváló, tiszta szívvel dolgozó szakáccsal. Magasra tettük a lécet. Maximalista vagyok ebben is, csakúgy, mint a borok készítésénél. Emellett van egy kis vendégházunk és tervezünk egy szép kis hotelt is építeni. Nemrég pedig a hegyen felújítottunk egy régi présházat, alatta bortrezorokkal, gyönyörű környezetben.

Van-e kedvenc borod?

Zsolt: Sok kedvencem van, de talán a Chateau Figeac a legkedvesebb a szívemnek a Francia Bordói borvidékről. Emellett nagyon szeretem a chilei, az Argentin vörösborokat, Villányból pedig Bock Józsi bácsi nagyon testes, alkoholos vörösborait, mint a Magnifico, a Capella. Rengeteg kiváló bor van, de talán ezek a nagy kedvenceim.

 

Maul Pincészet borai


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre