Borháló
Background Image

"Az a legjobb bor, amiből kérnek még egy pohárral" – interjú Mészáros Péterrel




A Mészáros Borház igazi családi vállalkozás. Mészáros Pál vezeti a céget, túlnyomórészt a szőlészeti szegmenssel és az adminisztrációval foglalkozik, míg fia, Péter elsősorban a borászatot, értékesítést viszi, felesége és lánya pedig a vendéglátást. 2012-ben elnyerték az év pincészete díjat, Péter 2014-ben az év legeredményesebb 35 év alatti borásza, Pál pedig 2016-ban az év bortermelője lett! Szekszárd egyik legnagyobb pincészetévé nőtték ki magukat az évek alatt, és számos díjjal, elismeréssel büszkélkedhetnek.

Mészáros Péterrel beszélgettünk a pincészetről, boraikról, hagyományok öröklődéséről a családban.

Hány évesen ittad meg életed első pohár borát? Milyen élmény volt?

Gyerek voltam még, édesapámmal a pincében dolgoztunk. Éppen két hordó tartalmát kóstolta, és megkérdezett engem is, melyiket érzem savasabbnak?

Az első teljes pohár boromat azonban csak 16 évesen ittam. 

És milyen borokat szeretsz? Fehér, rosé, vörös? Melyik szőlőfajta?

Igazából mind a három fajtát szívesen iszom, és bármelyik szőlőfajtát is. Szekszárdon mindig volt fehérszőlő is, hiszünk a szekszárdi fehérborban – sőt, eredetileg 1974-ben, amikor az első nagyobb szőlőterületünket ültettük be, traminit, rizlingszilvánit és olaszrizlinget telepítettünk, mert nagyobb volt a kereslet a fehérszőlőre. ‘84-ben, amikor újabb nagyobb területettel bővültünk, már kékszőlőt ültettünk, mert kezdett növekedni a vörösbor iránti igény. A környék meghatározó kékszőlői a kadarka és a kékfrankos voltak, melyekből kiváló vörösbor és rosé is készül. Ma ha az emberek Szekszárdra gondolnak, elsősorban a vörösborok jutnak eszükbe. Mi azonban azért mind a három fajtában hiszünk és készítjük is. 

Én egyébként a fröccsöt is szívesen iszom, csak jó szénsavas legyen, sok széndioxiddal, nem ásványvízzel. A nagy fröccs a kedvencem. 

Saját boraink mellett szívesen kóstolom más pincészetek hazai és akár külföldi borait is. Jó látni, milyen borok vannak a piacon a világban, és fontos összehasonlítani a miénkkel. Ösztönöz, hogy mindig jobb borokat készítsünk.

Van személyes hitvallásod, fontos szabályod a borok készítése során?

Törekedni kell a kiváló minőségre,  jó borokat kell készíteni, olyanokat, amiket jó inni.
Az a legjobb bor, amiből kérnek még egy pohárral.

Melyik bort, évjáratot tartod a csúcsborodnak?

Szerintem minden bornak a maga stílusában kell a legjobbnak lennie. Törekszem arra, hogy mindig a legjobb bort készítsem a rendelkezésre álló alapanyagból.

Az elmúlt öt évben Szekszárdon csodálatos borok készültek, nagyon jó évjáratok voltak.

Sok olyan borod van, amik extrém különlegességek. Ott vannak a különleges területeitek, dűlőitek, mint a Hidaspetre, Bodzási… miben rejlik ezeknek a dűlőknek az extremitása? Mitől ilyen különlegesek ezek a területek és boraik?

Ezek mind olyan helyek, ahol a családnak régen voltak szőlőterületei, de államosították őket, és nagyüzemi szőlészetek lettek belőlük. Édesapám még gyerekkorában járt kint ezekben a szőlőkben, majd amikor lehetősége lett rá, a kárpótlási jegyeken ezeket vásárolta vissza, mert tudta, milyen jó területek. Amikor visszakaptuk őket, megtartottuk a hetvenes években telepített tőkéket, így 40-45 éves szőlőink vannak.

A Bodzási dűlő délnyugati fekvésű terület, rendkívül magas vas-oxid tartalmú vörös agyagos talajjal, amit kifejezetten szeret a szőlő, és minden évben nagyon jó minőséget eredményez. A bodzási Kékfrankos többször volt is Szekszárd város bora, Budapest város bora, az ország legjobb kékfrankosa…

A Hidaspetre dűlő délkeleti fekvésű, sárga és fehér agyagos talajjal, hasonlóan magas ásványianyag-tartalommal, az imént említett 40-45 éves tőkékkel. Még egyébként rossz évjáratokkor is kiváló minőségű szőlőt tudunk itt szüretelni.

Mi a különbség a forgalmi illetve a Prémium Kadarkátok közt?

Mindhárom Kadarkánk – a Classic Selection, a Prémium Kadarka és a Szent Grál Kadarka – más-más kadarka klónokból vannak. A klasszikus Kadarka főleg kevésbé erős színanyagú szőlőből készül: nem olyan jó cukorgyűjtők ezek, ezért kifejezetten fűszeresek, nagyon izgalmas borokat lehet belőlük készíteni. A prémium Kadarka több kadarka klónból készül: egyik a nagyapám szőlőjéből származik, van még mellette egy saját választású virághegyi kadarka és egy mészi kadarka. A Szent Grál Kadarka pedig csak mészi kadarka nagyapám szőlőjéből szelektálva. Egy tőkéből lett elszaporítva ez a vérvonalunk, és ebben találtuk meg a mi szent grálunkat.

Mi a Grand Antiqua sorozat nagy borainak a titka?

A Grand Antiqua boraink a legjobb területeink legjobb szőlőjéből készült extra prémium minőségű borok. Ezeken a területeken szigorú terménykorlátozást alkalmazunk (1 kg/tőke), a fürtöket, majd a szőlőszemeket is átválogatjuk. Erjesztés után fahordóban érleljük őket minimum két évig. Ezt követően minden hordót lekóstolunk, és a legjobb hordókból állítjuk össze ezeket a prémium borokat. 

Grand Antiqua Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc cuvée-nkkel rengeteg díjat nyertünk, nagy aranyakat, nemzetközi aranyérmeket és számos más díjat – ahogy a sorozat többi borával is. Itthon csak néhány jó étteremben kapni, főleg külföldön értékesítjük őket. 

És hogy látod, hogyan sikerül átörökíteni a borkészítési hagyományokat, hogyan újul meg generációról generációra a Mészáros család?

“Úgy gondolom minden nemzedéknek kötelessége hozzátenni valami pluszt ahhoz, amit az elődök megalkottak” – fogalmazott egyszer édesapám, Mészáros Pál. A szőlőtermesztés és a borkészítés a Mészáros családban apáról fiúra száll, mégpedig évszázados léptékekben mérve. Én a magam részéről azon munkálkodom, hogy ez a folyamat folytatódjon, a borvidék és család hagyományai fenn maradjanak és én is tovább tudjam adni gyermekeinek az őseim által rám hagyott értékeket.

Egyedi, csak a Borhálónál forgalmazott borotok a Prelude. Hogyan jött az ötlete, mit tudsz mesélni róla?

Egy olyan bort szerettünk volna készíteni, ami nagyon jól fogyasztható, igazán  bársonyos, több élethelyzethez, napszakhoz is tökéletesen illik – lazításhoz, bulihoz, de akár étkezéshez is kiváló. A Szekszárdra jellemző szőlőket tartalmazza: kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon.

A Prelude zenei kifejezés, előjátékot jelent. Ez a bor bevezetés az est, az alkalom misztériumába. És nagyon jó bevezető lehet azoknak, akik a száraz vörösboroktól még félnek, vagy nem értek meg rá. Ezt a bort ha megkóstolják, jó indulás lehet a testesebb vörösborok irányába is. 

Elérhető hagyományos kiszerelésben és 1,5 literes magnum palackban is.

A Borhálóban mit szeretsz? Milyennek ítéled a közös munkát?

Az elsők között voltunk, akik a Borhálóval kezdtünk dolgozni. Nagyon jónak tartom a filozófiátokat, miszerint a nagyobb kiszerelésű boroknak is jó, minőségi bornak kell lennie. Sok fogyasztó keresi ezeket, az évek alatt bebizonyosodott, hogy a vásárlók szeretik ezeket a nagy kiszerelésű borokat. Egyre többekhez jutnak is el a Borhálónak köszönhetően, és egyre inkább megismerik az emberek, megtanulják, hogy nagy kiszerelésben is lehet jó bort kapni.

Végezetül zárásul egy könnyedebb kérdés, ha már “Ember a bor mögött” az interjúsorozat neve: cicások vagy kutyások vagytok inkább?

Egy keverék cicánk van, Bandusnak hívják.

 

Kóstold meg te is Mészáros Pál és Péter kiváló borait!


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre