Blog


A nagy spíler - Kékfrankos


Lehet valami közismert és ismeretlen egyszerre? Lehet! Itt van például a jó öreg kékfrankos. Nagy spíler ám: nem is gondolnád, de ott van mindenhol.

"Az Isten is bortermő vidéknek teremtette"


Ha Pécs és borvidéke, akkor elsősorban talán a cirfandli jut az eszünkbe, ez a különleges fajta, amely sehol másutt nincs hazánkban, s a világon is még csak egy helyen, Ausztriában foglalkoznak vele. Kései szüretben kiváló cukorfokkal remek édes borok készülhetnek belőle, de az utóbbi évek kísérletei bebizonyították, hogy száraz borként is megállja a helyét.

Tokaj-hegyaljai borvidék


Tudtad, hogy: - a világon egyedülálló, legalább ezer éves szőlészeti-borászati hagyományt testesít meg, amely változatlan formában maradt fenn? - a vulkanikus lejtők és a vizes élőhelyek együttese segíti elő a szőlőszemek aszúsodását előidéző "Botrytis cinerea" nemespenész megtelepedését? - az ország legmagasabb alkohol-, cukor- és savtartalmú borai születnek Tokaj-Hegyalján?

Mit jelent a "szárítós tannin"?


Ilyen az is, amikor valaki "szárítós tanninról" beszél. Például: "Jó testes bor, de tannintartalma erősen szárít." Várjunk! Mi az és mit csinál?

Mit jelent a "savgerinc"?


Ilyen az is, amikor "savgerincről" beszél valaki. Például: " Friss ízekkel és lendületes savgerinccel rendelkező bor." Hogy értsük ezt?

Mit jelent a "behízelgő" bor?


Ilyen az is, amikor valaki "behízelgő" borról beszél. Például: "Ez a játékosan fűszeres, behízelgő, félédes bor a hölgyek kedvence." Hogy tud egy bor hízelegni?

Mit jelent a "komplex" bor?


Ilyen az is, amikor valaki "komplex" borról beszél. Például: " A pincészet csúcsbora lenyűgöző komplexitással bír." Mit jelent ez pontosan?

Mit jelent a "gömbölyded" bor?


Ilyen az is, amikor valaki "gömbölyded" borról beszél. Például: "A hordóban szépen lekerekedtek a savai. Harmonikus, gömbölyded bor lett belőle." Hogyan lehet egy bor gömbölyű?

Mit jelent a "szétesett bor"?


Ilyen az is, amikor "szétesett" borról beszél valaki. Például: "Karácsonykor még jó volt, de mostanra érezhetően kezd szétesni." Hogy néz az ki, amikor szétesik egy bor?

Mit jelent "a korty hossza"?


Borleírásokban, palackok hátcímkéin vagy blogok hasábjain rendszeresen belefuthatunk meghökkentő boros szakkifejezésekbe. Egyesek nevetségesen túlzónak tűnhetnek, némelyik ki sem látszik a barokkos költői eszközökből, és vannak, amiknek a jelentése földi halandóként megfejthetetlennek tűnik. Ilyen az is, amikor "a korty hosszáról" beszél valaki.

"A bornak elsősorban örömet kell okoznia" - Malatinszky Csabánál jártunk


Malatinszky Csaba, az egykori sommelierből lett borász a nemesi hagyományok folytatójaként 1997-ben alapította újra a birtokot a Villány-Siklósi borvidéken. A széleskörű nemzetközi előtanulmányokat maga mögött tudó alapító személyesen irányítja a 30 hektáros birtok teljes gazdálkodását és szakmai munkáját.

„Jó bort szeretnénk készíteni, ezzel kelünk, ezzel fekszünk!” – Tóth Katalinnal beszélgettünk


Az Egri Borvárat, Tóth Ferenc pincészetét bátran nevezhetjük családi pincészetnek, hiszen a többgenerációs borászcsalád apraja-nagyja mindennap megszállottként dolgozik az egri bor és borászat jó hírének öregbítéséért. Lányával, Katalinnal beszélgettünk Egerben, aki aktívan bekapcsolódik a gazdaság mindennapjaiba, a kereskedelem, a borturizmus, a marketing az ő területe.

Igazi őszi hangulat: Sütőtök illat és egy gyümölcsös rosé


Gyermekkori késő őszi esték emlékét idézi a konyhát betöltő sütőtök illata. A cikkekre vágott, dércsípte termés a sütőben sül készre. Ismerős?

NEM ŐSZ AZ ŐSZ BIRSALMA ÉS EGY KELLEMES ROSÉ NÉLKÜL


Az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse a birsalma. A birsalma csodás illata sütve gyermekkori emlékeket idéz. Raguba vagy bablevesbe téve pedig gasztronómiai különlegességgé emeli azt. Egy egyszerű csirkés ételt is megbolondít, hát még ha egy kellemes roséval kísérjük!

Borhibák, amiket el is kerülhetnénk


Talán a legbosszantóbb eset, amikor egy eredetileg jó bor a szakszerűtlen tárolás miatt válik élvezhetetlenné. Milyen kár érte! Ha az alábbiak egyike esik meg veled, gondolkodj el: vajon ahol vásároltad, megfelelően tárolták a bort?

Sült zöldségsaláta fetával 


Csodás kincseket rejteget számunkra az ősz, melyekből fenséges és igazán különleges fogásokat készíthetünk. Most a saláta van terítéken: mélybordó, sötétzöld, narancssárga, barna - igazi, meleg színekben pompázó őszi saláta. Használd ki Te is az utolsó pillanatokat az indián nyárból, és kísérd ezt a remek fogást egy hozzá illő roséval, amit most kedvezményesen tudsz megvásrolni a Borhálóban!

Borhibák, amikor még van remény


Előfordul, hogy az ember hibás árut fog ki. Ez alól sajnos a bor sem kivétel. Lehet, hogy még a pincénél siklott ki egy borkészítési folyamat, a szakszerűtlen szállítás is tönkre teheti a bort, esetleg a tárolás során esik baja a raktárban, üzletben vagy akár otthon. Vannak olyan hibák, amik nem feltétlenül végzetesek. Mielőtt fájdalmas "Inkább a vérem folyna!" felkiáltással a lefolyóba öntöd, adj még egy esélyt ezeknek a boroknak! Ha az alábbi hibákat tapasztalod, van rá némi esély, hogy megmentheted őket.

Az év első fehérbora: Várszegi Csabagyöngye


A Csabagyöngye úgynevezett nulla érlelésű bor, az erjedést követően ugyanis néhány napon belül palackozásra kerül. Így próbálják megörökíteni a bor megszületését követő pillanatot, megőrizni az eredeti szőlőízeket, illatokat. A halványzöld színű, szőlővirág illatú, enyhén muskotályos ízű primőrbor gyümölcsös jellegét tovább erősíti az erjedésből visszamaradt szénsav. A Csabagyöngye Európa legkorábban érő szőlője, így nekünk magyaroknak adatott meg a lehetőség, hogy megalkossuk az „Év első borát”.

Milyen étel illik a bikavérhez?


Nagy általánosságban: a bikavért bátran választhatjuk zsíros ételekhez, frissítő savtartalma ugyanis könnyít a fogásokon. Emellett enyhíti a fűszerességet is, így pikánsabb fogások mellé is szépen passzolhat.

Ezek a legborzasztóbb borhibák


Előfordul, hogy az ember hibás árut fog ki. Ez alól sajnos a bor sem kivétel. Lehet, hogy még a pincénél siklott ki egy borkészítési folyamat, a szakszerűtlen szállítás is tönkre teheti a bort, esetleg a tárolás során esik baja a raktárban, üzletben vagy akár otthon.

Észak- és Dél-Balaton: mi a különbség?


A Balatont legtöbbször mint egységes borrégiót szoktuk emlegetni. A környék borai azonban sokkal változatosabbak annál, hogy csak úgy egy kalap alá vegyük őket. A Balatont négy borvidék határolja közvetlenül: a Balatonboglári, a Badacsonyi, a Balatonfelvidéki és a Balatonfüred-Csopaki. Hogyan igazodjunk ki ennyi, egymás közvetlen közelében fekvő borvidéken?

Ezek az idei nyár legjobb fröccsborai


Mit igyunk ebben a nagy melegben? Természetesen fröccsöt! Az a jó a fröccsben, hogy mindenki hozzáigazíthatja a saját ízléséhez. Fehér, rosé, siller- és vörösborból egyaránt készülhet, tetszés szerinti bor-szóda aránnyal. Adunk néhány tippet a tökéletes fröccs elkészítéséhez!

Hagyományőrzés és újítás Pannonhalmán


Amilyen picike a Pannonhalmi borvidék, olyan elegánsan cseng a neve. Patinája nem pusztán régi, államunknál is öregebb. Amikor 996-ban Géza Fejedelem Pannonhalmán megalapította az apátságot, azt a hegyet választotta helyszínéül, amit már a pogányok is szentnek tartottak, és aminek lankáin már ők is szőlőt műveltek. Nem véletlen, hogy az apátsághoz a kezdetektől fogva szőlőbirtok és borospince is tartozott.

Fehérborok, extra tartalommal


Az Irsai Olivértől és a roséboroktól azt szoktuk meg, hogy könnyed testtel, halvány színnel és élénk savtartalommal rendelkeznek. Ez teszi őket ideális fröccsborokká. A Pannonhalmi borvidék talajadottságai azonban meglepő irányba képesek módosítani ezeknek a könnyedként számon tartott boroknak a jellegét.

Mi fán terem a balatoni vörösbor?


A Balaton környékét általában fehérboros vidékként tartjuk számon. Pedig teremnek itt vörösborok is, ráadásul nem is akármilyenek! De milyenek a balatoni vörösborok?

Az érdekes rozék Balatonboglárról jönnek


Neked mi jut eszedbe Balatonboglárról? A strand és a lángos biztosan, meg hogy mennyit kell sétálni befelé, hogy legalább derékig érjen a víz... És ha borról beszélünk?Van néhány borstílus, amiből a Balatonboglári borvidék hosszú évtizedek óta folyamatosan kiemelkedő minőséget produkál. Ilyenek például a testesebb típusú rosék is. Lássuk, mit tud roséfronton a Dél-Balaton, amit más borvidék nem!

Kerti partik kedvence: Hamburger grillen


Kerti sütögetéshez ideális választás a húspogácsa, hiszen fűszerezése szabadon variálható, kis étkűeknek salátával, nagyétkűeknek pedig zsömlével tálalható és a különféle szószokkal végtelen számú ízkombináció készíthető alig pár mozdulattal. Gyorsan elkészül és nagy társaságok jól lakatásához is tökéletes.

Jásdi István a Borászok Borásza 2017-ben


Jásdi István kapta meg idén a Borászok Borásza díjat. A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát

Hipergyors és könnyű citromtorta


Egy napsütéses délutánon nincs jobb, mint egy kellemesen fanyar sütivel a tányérodon üldögélni. Ha jártas vagy egy kicsit a konyhában, akkor a piskótakészítés nem lesz nehéz feladat, alig melegedsz bele, máris kész lesz a citromos édesség. Önmagában is nagyszerű, de frissen készült pudingba kockázva, netán egy kis vaníliafagyival maga a mennyország.

HOGYAN KÓSTOLJUK A BORT?


Ha borkóstolón járunk, több tíz, vagy akár több száz különböző tétellel is találkozhatunk. Ilyenkor nemcsak azt érdemes megfigyelni, amit érzünk, hanem kellő kóstolási rutint magunkra szedve, tudatosan kell közelíteni a borkóstoláshoz. Ha ezt alaposan, figyelmesen tesszük, megvan bennünk az érdeklődés és a kitartás, egy érzékeink finomságát próbára tevő, összetett, változatos játékban lehet részünk.

„A cirfandli Pécs zászlós bora…” - Lisicza Sándor


A Cirfandli későn érő fajta, bora fűszeres illatú és zamatú, kemény karakterű, nagy évjáratokban kiemelkedő minőségű. Igazi pécs-baranyai specialitás ez a szőlő- és borfajta, unikum, a mi borvidékünkön kívül az országban máshol nem is terem. Ezért roppant fontos megbecsülnünk, mert a pécsi borvidéknek, régiónak olyan egyedi terméket tud adni, amely máshol az országban nem állítható elő.

3 mennyei tavaszi saláta és borpárosítás


Újraéled a természet, és persze mi is! és kívánjuk a zöldet, szemünkkel, szánkkal! Ilyenkor nincs is jobb, mint a saláta! Ebédre, vacsorára, 100 és 1000 formában! Ráadásul nem csak finom, de vitaminban gazdagok, így kiküszöbölheted, hogy a nagy tavaszi fáradtság megkörnyékezzen. Íme három 3 mennyei tavaszi saláta recept, amelyekhez remek borokat párosítottunk tavaszi kínálatunkból.

Chili és bor? – Izgalmas párosítás!


Ma, amikor a minden a kulinaritásról szól, minden hétre esik legalább egy gasztro program, izgalmasabbnál izgalmasabb ízkombinációk kipróbálására csábítanak, már nem is olyan meglepő a chili és a bor párosításáról beszélni. Néhány egyszerű szempontot betartva igazán kellemes élményekben lehet részünk a chilis ételek és a borok összekóstolása által.

Nagyon magyar, sokoldalú alapanyag, és itatja magát rendesen. Mi az?


Hát persze, hogy a furmint! Emblematikus borvidékünk, Tokaj-Hegyalja fő fajtájáról van szó, ami egyben a tokaji aszú alapja is. Kiemelt szerepet játszik Somlón is, és egyre több fantáziát látnak benne más borvidékeinken, mint a Balaton-felvidéken, Egerben és a Mátrában, sőt Pécs környékén és az Alföldön is.

Vince, tele lett a pince! Milyen lesz 2017?


Vince-nap a Borhálóban! Üzleteinkben várjuk vásárlóinkat, hogy ez a nap igazán gazdag legyen borban, felemelő és vidám percekben, ezzel is biztosítva a jó termést erre az évre. Jósoljuk meg együtt az idei év termését!

Kétféle ember létezik: aki szereti a pezsgőt, és aki a jó pezsgőt szereti.


Kétféle ember létezik: aki szereti a pezsgőt, és aki a jó pezsgőt szereti.

FORRALT BOR A TÉLI SZEZON SLÁGERE


Igazi téli napok következnek a héten. Ilyenkor jól esik a meleg szobában forralt bort kortyolgatni. Milyen is jó forralt bor?

Boros tévhitek 10: Jó bort csak üvegpalackban kapni?


A minőségi borok kereskedelmében szinte mindenhol a 0,75 literes üvegpalackokat látjuk. Aki viszont okosan szeret bort vásárolni, tudja, hogy korántsem ez a legcélravezetőbb módja annak, hogy jó vásárt csináljunk.

Boros tévhitek 9: Léteznek kimondottan édes bort adó fajták?


Néhány szőlőfajta úgy él a köztudatban, hogy boruk félédes vagy édes. A merlot, a zweigelt, a tramini és a muskotályok esnek áldozatul leggyakrabban ennek a sztereotípiának. Pedig a fajtának nem sok köze van ahhoz, hogy édes vagy száraz bor készül belőle. 

Boros tévhitek 8: A vörösbor akkor jó, ha sűrű és sötét?


Sok borfogyasztó van úgy vele, hogy a vörösbort annál többre értékeli, minél sötétebb, testesebb, nehezebb. Pedig nem csak attól lehet jó egy vörösbor, ha pohár nélkül is megáll az asztalon.

Boros tévhitek 7: Jó bor csak a hegyekben terem?


A szőlő a napsütötte lankákon érzi jól magát, az Alföldre csak jobb híján került, főleg azért, hogy a futóhomokot megkösse. Három borvidékünk mégis ezen a tájegységen található. Hogy is van ez? 

Boros tévhitek 6: A jó bort parafával zárják?


Csavarzáras = olcsó. Parafa dugós = elegáns. Biztos ez? Egyáltalán nem!   A minőségi bort hagyományosan parafa dugóval zárják le. Megszokott dolog. Ha viszont végignézel a polcokon, azt látod, hogy lassan több a csavarzáras bor, mint a parafa dugós. Jobb vagy rosszabb ez a parafánál? Miért van egyáltalán szükség arra, hogy eltérjünk a megszokottól?

Boros tévhitek 5: Az édes bor gagyi? 


Divat lett fitymálva beszélni az édes borokról. Aki pedig arra vetemedik, hogy ilyet vásárol vagy fogyaszt, „dilettáns”, „nyeretlen kétéves”, joggal sújtja a borértők megvetése. Mielőtt mindezt elhinnénk, érdemes megállni a szaküzlet polcai előtt, és elgondolkodni egy kicsit.

Boros tévhitek 3: Az alkoholfok mutatja a minőséget?


Miről lehet megállapítani egy bor minőségét vásárlás előtt? Sokan az alkoholfokot nézik, hiszen ez az egyetlen egzakt adat a címkén. Nincs igazuk.

Boros tévhitek 4: Minden rozé komolytalan?


A rozéborok hihetetlen népszerűségnek örvendenek. Sokan mégis csak legyintenek rájuk, mondván: a rozék mind egyformák, meg a bor vagy fehér, vagy vörös, és kész. 

Osztrák-Magyar EB-különkiadás: Magyar ember nem koccint sörrel?


Magyar ember nem koccint sörrel?Az aradi vértanúk emlékezete miatt igaz magyar ember állítólag 150 éven keresztül nem koccinthatott sörrel. Azóta meg, ha nem is túl jó lelkiismerettel, igen. No de ki akar itt sörrel koccintani? 

Boros tévhitek 2: Korral nemesebb lesz?


Régen, a fahordós borászat fénykorában jobbára igaz volt, hogy a palackozott bornak jót tesz az idő. Különbségek persze már akkor is voltak, a reduktív borászat elterjedésével azonban a helyzet gyökeresen megváltozott. Honnan tudhatjuk akkor, hogy mi az, aminek jó, ha palackban érik, és mit érdemes viszonylag hamar elfogyasztani?

Boros tévhitek 1: Minél drágább, annál jobb?


„A jó bor sosem olcsó, az olcsó bor sosem jó" – tartja az ősi borászmondás. Persze mindennek van határa, az olcsóságnak is, na meg a drágaságnak is... Lássuk, mibe fáj egy palack (0,75 l) „rendes bor”!

Ajándékozz bort ballagásra!


Ajándékozz bort ballagásra! Akár a frissen végzett diáknak szeretnél örömet szerezni, akár a tanároknak fejeznéd ki háládat egy palack borral: jó ötlet!  Fontold meg a következőket, hogy biztosan megtaláld a legjobb ajándékot!  Ha diákként a tanáraidnak választasz 

GABKO chili termékek. Játék a tűzzel!


Ha a Chili valódi ízét és erejét szeretnéd kipróbálni! Semmi sallang, csak a világ legerősebb chilipaprikái! Játék a tűzzel 2012 óta!

Húsvéti fejedelmi menükhöz remek borok


Végre itt a várva-várt tavasz! És persze közeleg a húsvét is a maga finomságaival: kalács, tojás és az elmaradhatatlan főtt sonka, tormával. Ez már önmagában is fejedelmi menü, főleg friss, zsenge zöldségekkel kiegészítve. Tedd fel rá a koronát egy merész borválasztással!

Nők a borászatban


Más e egy bor, ha azt egy nő készíti? A borászat klasszikusan férfias szakmának számít. Miért is? Mint sok más szakma esetében, ez a borászatnál is érthető volt régen, ma már viszont semmi sem indokolja. Egyre több is a női borász. Van, ahol a családi gazdaság életében válnak nélkülözhetetlen munkatárssá az anyák, lányok, menyek. Másutt a pincekulcs helye eleve a retikülben van, és a családfő a segédmunkás. Gyakran pedig családtól teljesen függetlenül választják a lányok ezt az izgalmas pályát.

A bor csökkenti a cukorbetegek szív- és érrendszeri kockázatát


Az a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő páciens, aki megiszik a vacsorához egy pohár bort, javíthatja a vércukor- és lipidprofilját – derül ki egy viszonylag kevés résztvevővel lezajlott, kétéves izraeli vizsgálatból.

Ajándék bornak ne nézd az árát...!


Illetve ne ez legyen az elsődleges szempont. Hanem a tökéletes választás! Senki nem kívánja az egy életre történő eladósodást, főként nem ajándékok kapcsán. De a garasoskodó bor vásárlónál kevés nyomasztóbb faj él a földön. Ráadásul jó és izgalmas dolgokat nem csak aranyárban szerezhetünk be. De amennyiben ajándéknak vesszük a bort, nem baj, ha ezúttal máshová tesszük az anyagiakhoz fűződő lélektani határt.

A Mikulás is bort iszik


Vörös az orra, borozik és speciel minden gyerek várva várja. Ki az?

Magnum és más szokatlan kiszerelések: ki mondja meg, mi az elegáns?


A különböző koroknak mindig megvolt a maga szépségideálja. Mai szemmel nézve a 20-as évek sztárjai túlsúlyos Michelin-babáknak tűnnek. Jó eséllyel fél évszázad múlva a mostani soványság-kultusz lesz ugyanilyen meglepő és akár visszataszító. A divat terén ennyit sem kell várni, elég a 90-es évek rémségeire egy pillantást vetni és máris tudjuk, az őrületek múlandók.

Alkohol: mennyi az annyi?


A bor egy alkoholos ital. Mégsem ezért fogyasztjuk, feltéve persze, hogy kulturált borfogyasztásról beszélünk. Az illatok, ízek, az apró különbségek, a fajták és a termőhelyek egyedi vonásai, ezek élvezete és tanulmányozása teszi a bort kulturális jelenséggé. Az alkoholtartalom azért még ott van, és figyelembe kell vennünk, hiszen hatással van ránk.

Az igazi bor az száraz! Vagy mégsem?


Hogy lehet az, hogy egy száraz bor mégis gyümölcsös, édes? Feltárjuk a dolgok mögötti összefüggéseket.

7 dolog, ami nélkül nincs szüret


Ha valaki rendszeres, akár gyerekkorától szüretre járó ember, tudja, bizonyos tárgyak és jelenségek nélkül nincs munka és mulatság az ősznek ezen a jeles napján. Összeszedtük a 7 legfontosabb szüreti kelléket – avagy szüreticumot - , amivel valószínűleg már mind találkozhattunk. Ha pedig még nem járt szüreten, jövőre ellenőrizheti a listát!

A FRITTMANN BORÁSZAT LETT AZ ÉV PINCÉSZETE!


Az egyik legrangosabb hazai szakmai díjat borászatunk nyerte el – Frittmann János és Frittmann István úgy véli, „könnyű, gyümölcsös borokban ez a régió az egyik legjobb”. Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, borai már számtalan hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottak.

Jót tesz a bor az egészségünknek? Tények és fikciók


Akkor most végül egészséges a bor, vagy sem? Számtalan tanulmány dicsőíti, vagy épp óva int a bor szervezetünkre gyakorolt hatásáról. De melyik álláspontnak hihetünk? Ha a bor és az egészség szóba kerül, hirtelen temérdek cikk kerül a felszínre, sokuk pedig sajnos eléggé félrevezető:

50 ok, hogy miért igyunk bort!


Szükségét érzed, hogy a világ és önmagad előtt is igazold borfogyasztási szokásaid? Segítünk! Íme 50 ok, amely megmagyarázza, miért is szereted annyira ezt az italt.

Nem létezik 70 forintos bor


Végre hivatalos papír is van arról, hogy léteznek olasz borhamisítók. A csongrádi borászok ennek azért örülnek nagyon, mert ők már évek óta mondták ezt, de ott, ahol erre figyelni kellene, nem hallgattak rájuk. – írja az Agroinform.hu.

Ballagás? Majális? Hosszú hétvége? Anyák napja?


Mi megtaláltuk a hosszú hétvége boldogságának kulcsát, így a rohanó hétköznapok után is örömödet lelheted az ajándékozásban és ünneplésben.

Kézműves bor: parasztvakítás vagy valós tartalom?


Másnak is feltűnt, hogy manapság minden hagyományos, kézműves, organikus, paleo és persze bio? Lépten-nyomon olyan vonzó hívószavakba ütközünk, amelyek valódi háttere a legtöbb esetben homályba vész.

A borkészítés jelene Tokajban


A Tokaji borok ezidőtájt reneszánszukat élik. Tokaj gyakorlatilag három részre szakadt, mint a 16. századi Magyarország, legalábbis a borkultúra, borkészítés és kereskedelem, a piacra jutás terén.

Tavaszköszöntő rózsaborral


Önök is érzik az ereikben a tavasz bizsergését? Számomra néhány napja lett nyilvánvaló, hogy egyszer és mindenkorra vége a zord, barátságtalan remeteéletnek, a télnek. Kiléptem a házam ajtaján, belecsuktam a szemem a napba /hiszen belenézni nem tudtam/, oldalra fordítottam szép lassan a fejem, hogy végre látva lássak, és... A jó meleg aszfalton két cicának kedve kélt egymáshoz. Nos, számomra ekkor adta hírül az anyatermészet, hogy igen, új idők járnak új szelükkel.

Lapszemle: Árrobbanás a magyar vörösborok piacán


A pancsolt borok visszaszorulása miatt kialakuló kereslet felverheti a minőségi vörösborok árát. A drágulás okairól a Borháló Körút üzletét kérdezték.

Hölgyeim! Íme egy ötlet hogyan lepjétek meg feledékeny párotok Valentin napon.


Biztos előfordult már veled is, hogy Kedvesed elfelejtette a Valentin napot. Ezzel a kifejezetten Valentin napra készült borral enyhén célozhatsz arra, hogy várod az ajándékod, úgy hogy mindeközben Te egy nagyszerű borral leped meg életed párját.

Én éppen ezt iszom...Font Pincészet, Irsai Olviér, 2014, Kunság


Annyira de annyira vártuk! Számláltuk vissza a napokat és most végre sokunk örömére megérkezett a Font Pincészet Irsaijának új évjárata!

Kedvenc pincészeteink II. - Lisicza Borház


Na, egy jó Lisiczát? Engem már csak így fogadnak zárás után a Borháló Körút feletti Suszterinasban. Baráti köröm nagy része pedig már több Lisicza Rosét ivott életében, mint tejet. Mi megválasztottuk Szilveszter napján 2014 borának, de aztán elmúlt éjfél és megválasztottuk 2015 borának is. Mi megszelídítettük a rókát, ő már velünk marad.

Kedvenc pincészeteink I. - Sabar Borház


Három-négy évvel ezelőtt egy Akácfa utcai, harmadik emeleti lakásban találkoztam először a Sabar névvel. Akkor még címkéje sem volt a palacknak, csupán a dugó hirdette a hegy nevét. Ma már az egyik legdinamikusabban fejlődő pincészet, csodálatosabbnál csodálatosabb borokkal.

Borválasztó tippek a karácsonyi menühöz


Hamarosan itt Karácsony. A rohanó mindennapok után jól esik kicsit lazítani, pótolni az elmulasztott beszélgetéseket. A társalgás legfőbb színhelye vitathatatlanul a családi asztal, ahol az ünnepi fogások egy-egy jól választott borért epekednek, hogy az étel és a bor nászra keljen a szánkban az ízlelőbimbóink nagy örömére.

Adventi lélekmelegítő


Az adventi várakozás időszaka a keresztény ősi mitológia szerint a próbatételek időszaka. Ilyenkor a sötétség terjeszkedik, a kísértő erők befolyása erősödik, így Szent Mihály napjától karácsonyig minden embert próbára tesz Lucifer és Ahrimán a hagyomány szerint.

Mit várhatunk az idei, 2014-es évjárattól?


Sokan sokfélét mondtak már a 2014-es évjáratról. Nagy a bizonytalanság, megy a riogatás. A szüreti időszak derekán készítettünk egy összfoglalót arról, hogy eddig mi volt, mi várható a jövő évi és azutáni borainkkal kapcsolatban ettől az évtől.

A MUST JÓTÉKONY HATÁSA


A szüret egyik elengedhetetlen velejárója a must, amely valószínűleg sokunk kedvenc itala októberben. Nem csak íze és a szüreti hangulat szeretete miatt érdemes azonban fogyasztanunk, mivel számtalan előnyös hatása van szervezetünk működésére is.

ELKEZDŐDÖTT!


Elstartolt Magyarország legnagyobb boros rendezvénye a 23. Budavári Borfesztivál!

Mészárosék háromszoros sikere


A Borháló Liget szívből gratulál Mészáros Pálnak és fiának Mészáros Péternek! De hogy miért is gratulálunk azt lent tudjátok elolvasni. Ezek után még inkább érdemes lesz benéznetek hozzánk egy (vagy több) Mészáros borra!

BBQ, GRILL – Hogyan válasszunk bort a BBQ-hoz?


BBQ, GRILL – Hogyan válasszunk bort a BBQ-hoz? BBQ, GRILL - Az ételhez illő, megfelelő bor megtalálása egyszerre egyszerű és ugyanakkor nagyon is összetett, bonyolult feladat. Igencsak sok bort és ételt kell ahhoz kóstolni, hogy javuljon az igazán élményt nyújtó étel-bor párok megtalálásának az esélye. Gyakorlással az ízlelésünk is sokat javulhat, s már néhány tréninggel, tudatos, elemző, magunkra figyelő kóstolással, jelentősen érzékenyebbé tehetjük az ízlelésünket, s vele együtt az ízlésünket is.

A napfény íze


Egész évben húztad az igát, nyomtad a robotot, belecsavarodtál a munkahelyi hálóba, vitted a gyereket meló előtt isibe, délután talán nem fogtok elkésni az edzésről, ha átcsusszansz a sárgán, megelőzöd azt az éti csiga felmenőkkel büszkélkedő taplót, aki szándékosan feltart, azért, hogy elkéss, hogy érezd, hogy zajlik az élet, hogy tudd, hogy ez az egész munkahelyesdi, családosdi, kötelező programosdi a pörgésről szól, arról, hogy helyt kell állnod, férfinak kell lenned, neked meg nőnek kell lenned, jó, hogy itt vagy, főzzél, mossál, készítsd össze, vasald ki, tedd szét...

10 gyümölcsös fröccs recept az idei nyárra


Emlékszel, milyen népszerű volt a fröccs a 80'-as 90'-es években? Nem meglepő hát, hogy újra széles körben kezd terjedni. Igazán megérdemli a reflektorfényt, mivel már nem ciki fröccsöt inni, sőt épp ellenkezőleg!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! De buborékosat! /A fröccsről/


Tudják, hogy Jedlik Ányos találta fel az elektromotort? Hogy a dinamó működési elvét is feltalálta? Hogy megvalósította a szódavízgyártást? Ez azonban melléktevékenység a köz szempontjából, hiszen ő találta fel a fröccsöt. Hogy hogyan?

A Borháló nem csak egy borkereskedés a sok közül


Sört, bort és egyéb alkohol jellegű terméket sok helyen vásárolhatsz ahhoz, hogy illuminált állapotba kerülj. Jó borokat is szerencsére egyre több helyen találhatsz szerte az országban. Természetesen előfordulnak az élelmiszerboltok polcain is. De ki garantálja az élményt?

20 év távlatából a Kékfrankos - Kékfrankos MOST


Emlékszünk még a megboldogult fiatalkorunk bulijainak szinte egyedül bevált receptjére a boros kólára? Ebben a mámort és bátorságot nyújtó koktélban egyedül csak a kóla eredetével lehettünk tisztában.

A borfogyasztás szabályai


A bölcs mérséklettel fogyasztott bor emeli az ünnepi asztal örömét, fényét, de esetenként vigaszt nyújthat, pihentet és ösztönző hatású lehet. "Az étkezés bor nélkül, nap napfény nélkül."

Az idei Húsvét profán tanulságai...


A nagy készülődés, ünneplés, locsolkodás után úgy gondoljuk érdemes lehet levonnunk az idei Húsvét, világi életünkre vonatkozó tanulságait is...

Bag-in-Box...mi a szösz?


A bag in box kiszerelés megítélésünk szerint egyre inkább előtérbe fog helyeződni, mi is szeretnénk népszerűsíteni, promótálni ezt a csomagolást is.

Hogyan tárold a bort


Nagyobb mennyiségű bor megvásárlása esetén mindig felmerül a szavatosság és a helyes tárolás kérdése. Röviden leírom ide azt, amit később hosszan ki is fejtek:

Húsvéti bor ajánló


A húsvét a legszélsőségesebb ünnep. Hosszú várakozás, éhezés, önmegtartóztatás vagy ha ez nem sikerül lelkiismeret-furdalás és önvizsgálat után jön az addigra már húsvéti-sonka-fixációnak nevezhető gasztro-patologikus időszak.

A Borháló húsvéti üzenete


...ezért locsoljuk meg a lányokat, ezért kínálják a fiúkat borral. A bor a legősibb közvetítő ember és ember között, kapcsolat a szellem és lélek között. Igyunk, hogy megcsókoljunk valakit, igyunk, hogy megbeszéljük, hogy nagyon nehéz az élet, de itt és most mégis olyan jó veletek. Igyunk könnyű fehéret, amely laza és pimasz, igyunk rozét, amely bódító és illatos, igyunk vöröset, ami bölcs és megfontolt.

Tavaszi borz(s)ongás


Néhány gondolat a tavasz parancsáról, könnyedségről, borról...

A 2013-as évjárat, Villány helyzete - Interjú Pécsi-Szabó Dénessel


Interjú Pécsi-Szabó Dénessel, a Janus Borház tulajdonosával az idei évjáratról, Villányról, borról és emberről. Novembertől palackos boraikkal találkozhatunk a Borháló üzletekben.

Szubjektív borkalauz /Az Alföld borai/


A legutóbbi számban a baráti beszélgetések egyszerű, de szép borairól beszéltem. Ekkor merült fel bennem a kérdés, hogy miért kapcsolódik a fejemben az egyszerű, könnyebben megfejthető, lazább textúrájú bor főként két borszubkultúrához, az Alföldhöz és a Mátrához. Nem kell Petőfiig visszamennünk, hogy megállapítsuk, az egyszerű magyar néplélek sallangmentes létezési formájának szubsztanciája az Alföld.

Karácsonyi borajánló


Karácsonyi ételekhez borajánlókat írtunk, reméljük hasznos lesz!

Hogyan párosítsuk az ételhez a bort? Néhány alapszabály, ami segít a tájékozódásban.


Az étel-bor párosításának az alapja az a tapasztalat, miszerint más minőségi tartományba, érzéki tapasztalatba sorolható az étkezés, ha megfelelően kiválasztott bort fogyasztunk az ételhez. Nemcsak emelhet az étkezés fényén a bor, de el is ronthatja az élményt.

Kis test, nagy lélek


Nem nagy túlzás, hogy a tavaszi-nyári időszak legfontosabb, legnagyobb előkészületeit érintő eseményei a péntek esti, szombati grillezések. Egyszerűbben fogalmazva kerti sütögetés, anglomániákusan barbeque vagy barbecue esetleg lazán BBQ, amely egyszerűen sütést jelent a francia eredeti alapján.

Őszi borkaland - Szekszárd


A nyár vége, ősz eleje időszak mindenképpen a legderűsebb pillanatok okozója az évben. A természeti jelenségek visszafogottan játszanak egymással, a szél a fákkal, a nap szelíd fénye a levelekkel. A kora őszi napsütés példázza számomra azt a belső méltóságot, amellyel nekünk is egymásra kellene néznünk.

A jó bor óbor? Bor”Szőkítés” mesterfokon- beszélgetés Szőke Mátyás borásszal


Az Borháló borkereskedésben járt és hozott folyóbort Szőke Mátyás, a Mátrai borvidék klasszikus hagyományokat folytató borásza. Öröm a borkereskedőnek, ha néha sikerül beszereznie néhány különleges tételt, amely máshol kereskedelmi forgalomban nem található, öröm a vásárlónak, hogy különféle borstílusokat, különleges fajtákat próbálhat ki elfogadható áron.

Kis test, nagy lélek /Bor és gasztronómia/


Nem nagy túlzás, hogy a nyári időszak legfontosabb, legnagyobb előkészületeit érintő eseményei a péntek esti, szombati grillezések. Egyszerűbben fogalmazva kerti sütögetés, bonyolultabban anglomán sznobok szerint barbeque vagy barbecue esetleg lazán BBQ, amely egészben sütést jelent a francia eredeti alapján.

Szentendrei bortörténelem Szentendrei Rácürmös


A XVII. századtól Szentendrének két olyan világhírű bora volt, amelyből megalapozta gazdagságát, felépítette templomait és oktatási intézményeit. Az egyik a szentendrei vörösaszú, melyet zsuppos borként is emlegettek, hiszen a padláson végigterített szalmán aszalták a jól megérett szőlőszemeket, majd óborral felöntve készítették el a szüret öt hónappal, február környékén.

Történet egy tanárról, akit megszólított az Élet, erre pedig Ő válaszolt, vagyis az Borháló rövid története


Emlékszem azokra az időkre, amikor tanárként, három gyermek édesapjaként álltam valamelyik szentendrei bolt boros polcai előtt és évődtem azon, hogy milyen jól esne este egy pohár Frittmann Ezerjó, melynek egyszerűsége, friss gyümölcsössége kitisztítaná a fejemet, majd a vacsorához szívesen elkortyolgatnék egy negyed palack szekszárdi vöröset, mondjuk Takler kékfrankost, talán az egyszerű pörkölt is felékesülhetne néhanapján.

Szentendrei öröm az ürömben


Hivatalosan is megkapta Vajda János a „szentendrei” jelzőt az általa készített Rác Ürmös elnevezésű borához. Egy igazi értékteremtő vállalkozás ez. Az ötletgazdát kérdeztem a múltról, a borról, a titokról, ami a palackban van.

Ünnepi borkultúra


A karácsonyi borivási hagyományok nemcsak gasztronómiai célzatúak, hanem szakrális, vallásos gyökerekre nyúlik vissza. Az okokat nem keresve fontos megjegyezni, hogy az ókori ember számára kapocsként, médiumként szolgált a bor princípiuma.

Események

2018-04-21 Borháló Nyugati
Születésnapi exkluzív Malatinszky Borkóstoló

Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy személyesen Malatinszky Csaba látogat el hozzánk, hogy bemutassa...
2018-04-21 Borháló Westend
Születésnapi exkluzív Malatinszky Borkóstoló

Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy személyesen Malatinszky Csaba látogat el hozzánk, hogy bemutassa...
2018-04-21 Borháló Józsa
Borháló népszerűsítő kóstoló Martinka

Borháló népszerűsítő kóstolót tartunk Martinkán
2018-04-26 Borháló Sashalom
Twickel kóstoló

A szekszárdi Twickel Szőlőbirtok borai a sashalmi Borhálóban!
2018-04-26 Borháló Kelenföld
Malatinszky Kúria borkóstolójára hívunk!

Malatinszky Csaba borai tavaly év végén kerültek be a Borháló kínálatába. Mikor a 2011-es Liliomfiba (Cabernet...
2018-04-27 Borháló Szeged
Kékfrankos vakkóstoló

Kis hazánk egyik legsokoldalúbb fajtájának vakkóstolójára hívunk szeretettel! Ne feledd! „Nem kell bortudósnak...
2018-04-27 Borháló Szépvölgy
Szentpéteri kóstoló

Szentpéteri Borpince díjnyertes borai a Szépvölgyi Borhálóban!
2018-04-28 Borháló Békéscsaba
Születésnapi kóstoló.

1 évesek lettünk és Balla Géza boraival ünneplünk!
2018-04-28 Borháló Józsa
Dubicz Pincészet kóstolója

Szombat este a Dubicz pincészet borai mutatkoznak be a boltunkban.
2018-05-10 Borháló Szeged
Borháló Borsuli

2018-05-11 Borháló Szeged
Lelovits Tamás Pincészete - borász kóstoló

Lelovits Tamás betegsége miatt a kóstoló MÁJUS 11-RE ELHALASZTVA!
2018-05-11 Borháló Békéscsaba
Borháló Borsuli

ALAPVETŐ BORISMERETI KURZUS!
2018-05-18 Borháló Békéscsaba
Istvándy Jenő Pincészet borainak kóstolója.

Kísérletező, évről évre növekvő családi pincészet a Káli-medence egyik legszebb településén, Szentbékkállán.
2018-05-19 Borháló Vecsés
Szülinapi borkóstoló a Várszegi Pincészettel...

Hihetetlen. Lassan 3 éve, hogy megnyitottunk! Önfeledt szülinapi borkóstolóra invitálunk!
2018-06-09 Borháló Szeged
Júniusi Borhétvége

Rögtön 3 programmal is készülünk. :)
További események

Újdonságok


Istvándy Jenő Pincészet Vulkán 2016

Egy különleges bor a Káli-medencéből, ami kizárólag a Borháló vásárlóinak szól. Légiessége mellett egyaránt mutat üde citrusos és kamillás jegyeket, szépen érlelt, fás, mély tónusokat és a Balaton-felvidék vulkanikus hegyeinek jellegzetes sós-minerális ízvilágát.


Günzer Tamás Rosé 2017

A villányi borvidék legjellemzőbb kék szőlő fajtáiból készült, intenzív epres, málnás jegyekkel rendelkező friss, üde, fiatalos rosé bor.
Magyarország legjobb újbora 2017 - ARANYÉREM - CHAMPION DÍJ
 

Kínálatunkból

Malatinszky Primavera (1.5 L) 3990 Ft
Malatinszky Liliomfi (1.5 L) 4990 Ft
Günzer Tamás Etűd (3 L) 3870 Ft
Günzer Tamás – Portugieser 2017 (0.75 L) 1590 Ft
Üzleteink

Ti mondtátok

“"Nagyon köszönöm a tegnapi kedves vendéglátást és a kiszolgálást! :-)
Holnap csapraverjük a "hordókat" , és hálásan gondolunk majd Rátok!" (Gazsi Nóra)

"Gratulálok és egyben köszönöm a tegnapi színvonalas Borvacsora megrendezését, és megszervezését." (Monori Mariann)

“Köszönjük a tegnapi borkostolast, remek helyen igazan kellemes orakat toltottunk regi ismerosokkel finom borok kostolasaval, a vendeglátás szuper volt-:)” (Bútor Gábor)

“Tegnap este nagyon kedves fogadtatásban volt részünk! A borok és a kiszolgálás tökéletes, szívesen megyek máskor is!” (Kovács Gyula)

“Egy kellemes délutánt töltöttem barátommal! A bor minősége kiváló, a kiszolgálás udvarias! Fontos árérték arányos hely! Ajánlom minden bor kedvelőnek  a helyet!” (Rektor Andrea)

“Rendkívül kedves, hozzáértő  személyzet, szuper borok nagy választékban. Csak ajánlani tudom bárkinek, aki kicsit is ad az elfogyasztott ital minőségére!”  (Olle Kriszti)