Blog


Hipergyors és könnyű citromtorta


Egy napsütéses délutánon nincs jobb, mint egy kellemesen fanyar sütivel a tányérodon üldögélni. Ha jártas vagy egy kicsit a konyhában, akkor a piskótakészítés nem lesz nehéz feladat, alig melegedsz bele, máris kész lesz a citromos édesség. Önmagában is nagyszerű, de frissen készült pudingba kockázva, netán egy kis vaníliafagyival maga a mennyország.

HOGYAN KÓSTOLJUK A BORT?


Ha borkóstolón járunk, több tíz, vagy akár több száz különböző tétellel is találkozhatunk. Ilyenkor nemcsak azt érdemes megfigyelni, amit érzünk, hanem kellő kóstolási rutint magunkra szedve, tudatosan kell közelíteni a borkóstoláshoz. Ha ezt alaposan, figyelmesen tesszük, megvan bennünk az érdeklődés és a kitartás, egy érzékeink finomságát próbára tevő, összetett, változatos játékban lehet részünk.

„Jó bort szeretnénk készíteni, ezzel kelünk, ezzel fekszünk!” – Tóth Katalinnal beszélgettünk


Az Egri Borvárat, Tóth Ferenc pincészetét bátran nevezhetjük családi pincészetnek, hiszen a többgenerációs borászcsalád apraja-nagyja mindennap megszállottként dolgozik az egri bor és borászat jó hírének öregbítéséért. Tóth Ferenc egri borászról sok minden eszünkbe juthat: megszállott borász, a kadarka nagykövete, a Várvédő megálmodója, megannyi rangos díj birtokosa. Munkája elismeréseként 2013-ban megválasztották a 2012-es év egri borászának. Lányával, Katalinnal beszélgettünk Egerben, aki aktívan bekapcsolódik a gazdaság mindennapjaiba, a kereskedelem, a borturizmus, a marketing az ő területe.

„A cirfandli Pécs zászlós bora…” - Lisicza Sándor


A Cirfandli későn érő fajta, bora fűszeres illatú és zamatú, kemény karakterű, nagy évjáratokban kiemelkedő minőségű. Igazi pécs-baranyai specialitás ez a szőlő- és borfajta, unikum, a mi borvidékünkön kívül az országban máshol nem is terem. Ezért roppant fontos megbecsülnünk, mert a pécsi borvidéknek, régiónak olyan egyedi terméket tud adni, amely máshol az országban nem állítható elő.

3 mennyei tavaszi saláta és borpárosítás


Újraéled a természet, és persze mi is! és kívánjuk a zöldet, szemünkkel, szánkkal! Ilyenkor nincs is jobb, mint a saláta! Ebédre, vacsorára, 100 és 1000 formában! Ráadásul nem csak finom, de vitaminban gazdagok, így kiküszöbölheted, hogy a nagy tavaszi fáradtság megkörnyékezzen. Íme három 3 mennyei tavaszi saláta recept, amelyekhez remek borokat párosítottunk tavaszi kínálatunkból.

Chili és bor? – Izgalmas párosítás!


Ma, amikor a minden a kulinaritásról szól, minden hétre esik legalább egy gasztro program, izgalmasabbnál izgalmasabb ízkombinációk kipróbálására csábítanak, már nem is olyan meglepő a chili és a bor párosításáról beszélni. Néhány egyszerű szempontot betartva igazán kellemes élményekben lehet részünk a chilis ételek és a borok összekóstolása által.

Nagyon magyar, sokoldalú alapanyag, és itatja magát rendesen. Mi az?


Hát persze, hogy a furmint! Emblematikus borvidékünk, Tokaj-Hegyalja fő fajtájáról van szó, ami egyben a tokaji aszú alapja is. Kiemelt szerepet játszik Somlón is, és egyre több fantáziát látnak benne más borvidékeinken, mint a Balaton-felvidéken, Egerben és a Mátrában, sőt Pécs környékén és az Alföldön is.

Vince, tele lett a pince! Milyen lesz 2017?


Vince-nap a Borhálóban! Üzleteinkben várjuk vásárlóinkat, hogy ez a nap igazán gazdag legyen borban, felemelő és vidám percekben, ezzel is biztosítva a jó termést erre az évre. Jósoljuk meg együtt az idei év termését!

Kétféle ember létezik: aki szereti a pezsgőt, és aki a jó pezsgőt szereti.


Kétféle ember létezik: aki szereti a pezsgőt, és aki a jó pezsgőt szereti.

FORRALT BOR A TÉLI SZEZON SLÁGERE


Igazi téli napok következnek a héten. Ilyenkor jól esik a meleg szobában forralt bort kortyolgatni. Milyen is jó forralt bor?

Boros tévhitek 10: Jó bort csak üvegpalackban kapni?


A minőségi borok kereskedelmében szinte mindenhol a 0,75 literes üvegpalackokat látjuk. Aki viszont okosan szeret bort vásárolni, tudja, hogy korántsem ez a legcélravezetőbb módja annak, hogy jó vásárt csináljunk.

Boros tévhitek 9: Léteznek kimondottan édes bort adó fajták?


Néhány szőlőfajta úgy él a köztudatban, hogy boruk félédes vagy édes. A merlot, a zweigelt, a tramini és a muskotályok esnek áldozatul leggyakrabban ennek a sztereotípiának. Pedig a fajtának nem sok köze van ahhoz, hogy édes vagy száraz bor készül belőle. 

Boros tévhitek 8: A vörösbor akkor jó, ha sűrű és sötét?


Sok borfogyasztó van úgy vele, hogy a vörösbort annál többre értékeli, minél sötétebb, testesebb, nehezebb. Pedig nem csak attól lehet jó egy vörösbor, ha pohár nélkül is megáll az asztalon.

Boros tévhitek 7: Jó bor csak a hegyekben terem?


A szőlő a napsütötte lankákon érzi jól magát, az Alföldre csak jobb híján került, főleg azért, hogy a futóhomokot megkösse. Három borvidékünk mégis ezen a tájegységen található. Hogy is van ez? 

Boros tévhitek 6: A jó bort parafával zárják?


Csavarzáras = olcsó. Parafa dugós = elegáns. Biztos ez? Egyáltalán nem!   A minőségi bort hagyományosan parafa dugóval zárják le. Megszokott dolog. Ha viszont végignézel a polcokon, azt látod, hogy lassan több a csavarzáras bor, mint a parafa dugós. Jobb vagy rosszabb ez a parafánál? Miért van egyáltalán szükség arra, hogy eltérjünk a megszokottól?

Boros tévhitek 5: Az édes bor gagyi? 


Divat lett fitymálva beszélni az édes borokról. Aki pedig arra vetemedik, hogy ilyet vásárol vagy fogyaszt, „dilettáns”, „nyeretlen kétéves”, joggal sújtja a borértők megvetése. Mielőtt mindezt elhinnénk, érdemes megállni a szaküzlet polcai előtt, és elgondolkodni egy kicsit.

Boros tévhitek 3: Az alkoholfok mutatja a minőséget?


Miről lehet megállapítani egy bor minőségét vásárlás előtt? Sokan az alkoholfokot nézik, hiszen ez az egyetlen egzakt adat a címkén. Nincs igazuk.

Boros tévhitek 4: Minden rozé komolytalan?


A rozéborok hihetetlen népszerűségnek örvendenek. Sokan mégis csak legyintenek rájuk, mondván: a rozék mind egyformák, meg a bor vagy fehér, vagy vörös, és kész. 

Osztrák-Magyar EB-különkiadás: Magyar ember nem koccint sörrel?


Magyar ember nem koccint sörrel?Az aradi vértanúk emlékezete miatt igaz magyar ember állítólag 150 éven keresztül nem koccinthatott sörrel. Azóta meg, ha nem is túl jó lelkiismerettel, igen. No de ki akar itt sörrel koccintani? 

Boros tévhitek 2: Korral nemesebb lesz?


Régen, a fahordós borászat fénykorában jobbára igaz volt, hogy a palackozott bornak jót tesz az idő. Különbségek persze már akkor is voltak, a reduktív borászat elterjedésével azonban a helyzet gyökeresen megváltozott. Honnan tudhatjuk akkor, hogy mi az, aminek jó, ha palackban érik, és mit érdemes viszonylag hamar elfogyasztani?

Boros tévhitek 1: Minél drágább, annál jobb?


„A jó bor sosem olcsó, az olcsó bor sosem jó" – tartja az ősi borászmondás. Persze mindennek van határa, az olcsóságnak is, na meg a drágaságnak is... Lássuk, mibe fáj egy palack (0,75 l) „rendes bor”!

Ajándékozz bort ballagásra!


Ajándékozz bort ballagásra! Akár a frissen végzett diáknak szeretnél örömet szerezni, akár a tanároknak fejeznéd ki háládat egy palack borral: jó ötlet!  Fontold meg a következőket, hogy biztosan megtaláld a legjobb ajándékot!  Ha diákként a tanáraidnak választasz 

A nagy spíler - Kékfrankos


Lehet valami közismert és ismeretlen egyszerre? Lehet! Itt van például a jó öreg kékfrankos. Nagy spíler ám: nem is gondolnád, de ott van mindenhol.

GABKO chili termékek. Játék a tűzzel!


Ha a Chili valódi ízét és erejét szeretnéd kipróbálni! Semmi sallang, csak a világ legerősebb chilipaprikái! Játék a tűzzel 2012 óta!

Húsvéti fejedelmi menükhöz remek borok


Végre itt a várva-várt tavasz! És persze közeleg a húsvét is a maga finomságaival: kalács, tojás és az elmaradhatatlan főtt sonka, tormával. Ez már önmagában is fejedelmi menü, főleg friss, zsenge zöldségekkel kiegészítve. Tedd fel rá a koronát egy merész borválasztással!

Nők a borászatban


Más e egy bor, ha azt egy nő készíti? A borászat klasszikusan férfias szakmának számít. Miért is? Mint sok más szakma esetében, ez a borászatnál is érthető volt régen, ma már viszont semmi sem indokolja. Egyre több is a női borász. Van, ahol a családi gazdaság életében válnak nélkülözhetetlen munkatárssá az anyák, lányok, menyek. Másutt a pincekulcs helye eleve a retikülben van, és a családfő a segédmunkás. Gyakran pedig családtól teljesen függetlenül választják a lányok ezt az izgalmas pályát.

A bor csökkenti a cukorbetegek szív- és érrendszeri kockázatát


Az a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő páciens, aki megiszik a vacsorához egy pohár bort, javíthatja a vércukor- és lipidprofilját – derül ki egy viszonylag kevés résztvevővel lezajlott, kétéves izraeli vizsgálatból.

Ajándék bornak ne nézd az árát...!


Illetve ne ez legyen az elsődleges szempont. Hanem a tökéletes választás! Senki nem kívánja az egy életre történő eladósodást, főként nem ajándékok kapcsán. De a garasoskodó bor vásárlónál kevés nyomasztóbb faj él a földön. Ráadásul jó és izgalmas dolgokat nem csak aranyárban szerezhetünk be. De amennyiben ajándéknak vesszük a bort, nem baj, ha ezúttal máshová tesszük az anyagiakhoz fűződő lélektani határt.

A Mikulás is bort iszik


Vörös az orra, borozik és speciel minden gyerek várva várja. Ki az?

Magnum és más szokatlan kiszerelések: ki mondja meg, mi az elegáns?


A különböző koroknak mindig megvolt a maga szépségideálja. Mai szemmel nézve a 20-as évek sztárjai túlsúlyos Michelin-babáknak tűnnek. Jó eséllyel fél évszázad múlva a mostani soványság-kultusz lesz ugyanilyen meglepő és akár visszataszító. A divat terén ennyit sem kell várni, elég a 90-es évek rémségeire egy pillantást vetni és máris tudjuk, az őrületek múlandók.

Alkohol: mennyi az annyi?


A bor egy alkoholos ital. Mégsem ezért fogyasztjuk, feltéve persze, hogy kulturált borfogyasztásról beszélünk. Az illatok, ízek, az apró különbségek, a fajták és a termőhelyek egyedi vonásai, ezek élvezete és tanulmányozása teszi a bort kulturális jelenséggé. Az alkoholtartalom azért még ott van, és figyelembe kell vennünk, hiszen hatással van ránk.

Az igazi bor az száraz! Vagy mégsem?


Hogy lehet az, hogy egy száraz bor mégis gyümölcsös, édes? Feltárjuk a dolgok mögötti összefüggéseket.

7 dolog, ami nélkül nincs szüret


Ha valaki rendszeres, akár gyerekkorától szüretre járó ember, tudja, bizonyos tárgyak és jelenségek nélkül nincs munka és mulatság az ősznek ezen a jeles napján. Összeszedtük a 7 legfontosabb szüreti kelléket – avagy szüreticumot - , amivel valószínűleg már mind találkozhattunk. Ha pedig még nem járt szüreten, jövőre ellenőrizheti a listát!

A FRITTMANN BORÁSZAT LETT AZ ÉV PINCÉSZETE!


Az egyik legrangosabb hazai szakmai díjat borászatunk nyerte el – Frittmann János és Frittmann István úgy véli, „könnyű, gyümölcsös borokban ez a régió az egyik legjobb”. Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, borai már számtalan hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottak.

Jót tesz a bor az egészségünknek? Tények és fikciók


Akkor most végül egészséges a bor, vagy sem? Számtalan tanulmány dicsőíti, vagy épp óva int a bor szervezetünkre gyakorolt hatásáról. De melyik álláspontnak hihetünk? Ha a bor és az egészség szóba kerül, hirtelen temérdek cikk kerül a felszínre, sokuk pedig sajnos eléggé félrevezető:

50 ok, hogy miért igyunk bort!


Szükségét érzed, hogy a világ és önmagad előtt is igazold borfogyasztási szokásaid? Segítünk! Íme 50 ok, amely megmagyarázza, miért is szereted annyira ezt az italt.

Nem létezik 70 forintos bor


Végre hivatalos papír is van arról, hogy léteznek olasz borhamisítók. A csongrádi borászok ennek azért örülnek nagyon, mert ők már évek óta mondták ezt, de ott, ahol erre figyelni kellene, nem hallgattak rájuk. – írja az Agroinform.hu.

Ballagás? Majális? Hosszú hétvége? Anyák napja?


Mi megtaláltuk a hosszú hétvége boldogságának kulcsát, így a rohanó hétköznapok után is örömödet lelheted az ajándékozásban és ünneplésben.

Kézműves bor: parasztvakítás vagy valós tartalom?


Másnak is feltűnt, hogy manapság minden hagyományos, kézműves, organikus, paleo és persze bio? Lépten-nyomon olyan vonzó hívószavakba ütközünk, amelyek valódi háttere a legtöbb esetben homályba vész.

A borkészítés jelene Tokajban


A Tokaji borok ezidőtájt reneszánszukat élik. Tokaj gyakorlatilag három részre szakadt, mint a 16. századi Magyarország, legalábbis a borkultúra, borkészítés és kereskedelem, a piacra jutás terén.

Tavaszköszöntő rózsaborral


Önök is érzik az ereikben a tavasz bizsergését? Számomra néhány napja lett nyilvánvaló, hogy egyszer és mindenkorra vége a zord, barátságtalan remeteéletnek, a télnek. Kiléptem a házam ajtaján, belecsuktam a szemem a napba /hiszen belenézni nem tudtam/, oldalra fordítottam szép lassan a fejem, hogy végre látva lássak, és... A jó meleg aszfalton két cicának kedve kélt egymáshoz. Nos, számomra ekkor adta hírül az anyatermészet, hogy igen, új idők járnak új szelükkel.

Lapszemle: Árrobbanás a magyar vörösborok piacán


A pancsolt borok visszaszorulása miatt kialakuló kereslet felverheti a minőségi vörösborok árát. A drágulás okairól a Borháló Körút üzletét kérdezték.

Hölgyeim! Íme egy ötlet hogyan lepjétek meg feledékeny párotok Valentin napon.


Biztos előfordult már veled is, hogy Kedvesed elfelejtette a Valentin napot. Ezzel a kifejezetten Valentin napra készült borral enyhén célozhatsz arra, hogy várod az ajándékod, úgy hogy mindeközben Te egy nagyszerű borral leped meg életed párját.

Én éppen ezt iszom...Font Pincészet, Irsai Olviér, 2014, Kunság


Annyira de annyira vártuk! Számláltuk vissza a napokat és most végre sokunk örömére megérkezett a Font Pincészet Irsaijának új évjárata!

Kedvenc pincészeteink II. - Lisicza Borház


Na, egy jó Lisiczát? Engem már csak így fogadnak zárás után a Borháló Körút feletti Suszterinasban. Baráti köröm nagy része pedig már több Lisicza Rosét ivott életében, mint tejet. Mi megválasztottuk Szilveszter napján 2014 borának, de aztán elmúlt éjfél és megválasztottuk 2015 borának is. Mi megszelídítettük a rókát, ő már velünk marad.

Kedvenc pincészeteink I. - Sabar Borház


Három-négy évvel ezelőtt egy Akácfa utcai, harmadik emeleti lakásban találkoztam először a Sabar névvel. Akkor még címkéje sem volt a palacknak, csupán a dugó hirdette a hegy nevét. Ma már az egyik legdinamikusabban fejlődő pincészet, csodálatosabbnál csodálatosabb borokkal.

Borválasztó tippek a karácsonyi menühöz


Hamarosan itt Karácsony. A rohanó mindennapok után jól esik kicsit lazítani, pótolni az elmulasztott beszélgetéseket. A társalgás legfőbb színhelye vitathatatlanul a családi asztal, ahol az ünnepi fogások egy-egy jól választott borért epekednek, hogy az étel és a bor nászra keljen a szánkban az ízlelőbimbóink nagy örömére.

Adventi lélekmelegítő


Az adventi várakozás időszaka a keresztény ősi mitológia szerint a próbatételek időszaka. Ilyenkor a sötétség terjeszkedik, a kísértő erők befolyása erősödik, így Szent Mihály napjától karácsonyig minden embert próbára tesz Lucifer és Ahrimán a hagyomány szerint.

Mit várhatunk az idei, 2014-es évjárattól?


Sokan sokfélét mondtak már a 2014-es évjáratról. Nagy a bizonytalanság, megy a riogatás. A szüreti időszak derekán készítettünk egy összfoglalót arról, hogy eddig mi volt, mi várható a jövő évi és azutáni borainkkal kapcsolatban ettől az évtől.

A MUST JÓTÉKONY HATÁSA


A szüret egyik elengedhetetlen velejárója a must, amely valószínűleg sokunk kedvenc itala októberben. Nem csak íze és a szüreti hangulat szeretete miatt érdemes azonban fogyasztanunk, mivel számtalan előnyös hatása van szervezetünk működésére is.

ELKEZDŐDÖTT!


Elstartolt Magyarország legnagyobb boros rendezvénye a 23. Budavári Borfesztivál!

Mészárosék háromszoros sikere


A Borháló Liget szívből gratulál Mészáros Pálnak és fiának Mészáros Péternek! De hogy miért is gratulálunk azt lent tudjátok elolvasni. Ezek után még inkább érdemes lesz benéznetek hozzánk egy (vagy több) Mészáros borra!

BBQ, GRILL – Hogyan válasszunk bort a BBQ-hoz?


BBQ, GRILL – Hogyan válasszunk bort a BBQ-hoz? BBQ, GRILL - Az ételhez illő, megfelelő bor megtalálása egyszerre egyszerű és ugyanakkor nagyon is összetett, bonyolult feladat. Igencsak sok bort és ételt kell ahhoz kóstolni, hogy javuljon az igazán élményt nyújtó étel-bor párok megtalálásának az esélye. Gyakorlással az ízlelésünk is sokat javulhat, s már néhány tréninggel, tudatos, elemző, magunkra figyelő kóstolással, jelentősen érzékenyebbé tehetjük az ízlelésünket, s vele együtt az ízlésünket is.

A napfény íze


Egész évben húztad az igát, nyomtad a robotot, belecsavarodtál a munkahelyi hálóba, vitted a gyereket meló előtt isibe, délután talán nem fogtok elkésni az edzésről, ha átcsusszansz a sárgán, megelőzöd azt az éti csiga felmenőkkel büszkélkedő taplót, aki szándékosan feltart, azért, hogy elkéss, hogy érezd, hogy zajlik az élet, hogy tudd, hogy ez az egész munkahelyesdi, családosdi, kötelező programosdi a pörgésről szól, arról, hogy helyt kell állnod, férfinak kell lenned, neked meg nőnek kell lenned, jó, hogy itt vagy, főzzél, mossál, készítsd össze, vasald ki, tedd szét...

10 gyümölcsös fröccs recept az idei nyárra


Emlékszel, milyen népszerű volt a fröccs a 80'-as 90'-es években? Nem meglepő hát, hogy újra széles körben kezd terjedni. Igazán megérdemli a reflektorfényt, mivel már nem ciki fröccsöt inni, sőt épp ellenkezőleg!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! De buborékosat! /A fröccsről/


Tudják, hogy Jedlik Ányos találta fel az elektromotort? Hogy a dinamó működési elvét is feltalálta? Hogy megvalósította a szódavízgyártást? Ez azonban melléktevékenység a köz szempontjából, hiszen ő találta fel a fröccsöt. Hogy hogyan?

A Borháló nem csak egy borkereskedés a sok közül


Sört, bort és egyéb alkohol jellegű terméket sok helyen vásárolhatsz ahhoz, hogy illuminált állapotba kerülj. Jó borokat is szerencsére egyre több helyen találhatsz szerte az országban. Természetesen előfordulnak az élelmiszerboltok polcain is. De ki garantálja az élményt?

20 év távlatából a Kékfrankos - Kékfrankos MOST


Emlékszünk még a megboldogult fiatalkorunk bulijainak szinte egyedül bevált receptjére a boros kólára? Ebben a mámort és bátorságot nyújtó koktélban egyedül csak a kóla eredetével lehettünk tisztában.

A borfogyasztás szabályai


A bölcs mérséklettel fogyasztott bor emeli az ünnepi asztal örömét, fényét, de esetenként vigaszt nyújthat, pihentet és ösztönző hatású lehet. "Az étkezés bor nélkül, nap napfény nélkül."

Az idei Húsvét profán tanulságai...


A nagy készülődés, ünneplés, locsolkodás után úgy gondoljuk érdemes lehet levonnunk az idei Húsvét, világi életünkre vonatkozó tanulságait is...

Bag-in-Box...mi a szösz?


A bag in box kiszerelés megítélésünk szerint egyre inkább előtérbe fog helyeződni, mi is szeretnénk népszerűsíteni, promótálni ezt a csomagolást is.

Hogyan tárold a bort


Nagyobb mennyiségű bor megvásárlása esetén mindig felmerül a szavatosság és a helyes tárolás kérdése. Röviden leírom ide azt, amit később hosszan ki is fejtek:

Húsvéti bor ajánló


A húsvét a legszélsőségesebb ünnep. Hosszú várakozás, éhezés, önmegtartóztatás vagy ha ez nem sikerül lelkiismeret-furdalás és önvizsgálat után jön az addigra már húsvéti-sonka-fixációnak nevezhető gasztro-patologikus időszak.

A Borháló húsvéti üzenete


...ezért locsoljuk meg a lányokat, ezért kínálják a fiúkat borral. A bor a legősibb közvetítő ember és ember között, kapcsolat a szellem és lélek között. Igyunk, hogy megcsókoljunk valakit, igyunk, hogy megbeszéljük, hogy nagyon nehéz az élet, de itt és most mégis olyan jó veletek. Igyunk könnyű fehéret, amely laza és pimasz, igyunk rozét, amely bódító és illatos, igyunk vöröset, ami bölcs és megfontolt.

Tavaszi borz(s)ongás


Néhány gondolat a tavasz parancsáról, könnyedségről, borról...

A 2013-as évjárat, Villány helyzete - Interjú Pécsi-Szabó Dénessel


Interjú Pécsi-Szabó Dénessel, a Janus Borház tulajdonosával az idei évjáratról, Villányról, borról és emberről. Novembertől palackos boraikkal találkozhatunk a Borháló üzletekben.

Szubjektív borkalauz /Az Alföld borai/


A legutóbbi számban a baráti beszélgetések egyszerű, de szép borairól beszéltem. Ekkor merült fel bennem a kérdés, hogy miért kapcsolódik a fejemben az egyszerű, könnyebben megfejthető, lazább textúrájú bor főként két borszubkultúrához, az Alföldhöz és a Mátrához. Nem kell Petőfiig visszamennünk, hogy megállapítsuk, az egyszerű magyar néplélek sallangmentes létezési formájának szubsztanciája az Alföld.

Karácsonyi borajánló


Karácsonyi ételekhez borajánlókat írtunk, reméljük hasznos lesz!

Hogyan párosítsuk az ételhez a bort? Néhány alapszabály, ami segít a tájékozódásban.


Az étel-bor párosításának az alapja az a tapasztalat, miszerint más minőségi tartományba, érzéki tapasztalatba sorolható az étkezés, ha megfelelően kiválasztott bort fogyasztunk az ételhez. Nemcsak emelhet az étkezés fényén a bor, de el is ronthatja az élményt.

Kis test, nagy lélek


Nem nagy túlzás, hogy a tavaszi-nyári időszak legfontosabb, legnagyobb előkészületeit érintő eseményei a péntek esti, szombati grillezések. Egyszerűbben fogalmazva kerti sütögetés, anglomániákusan barbeque vagy barbecue esetleg lazán BBQ, amely egyszerűen sütést jelent a francia eredeti alapján.

Őszi borkaland - Szekszárd


A nyár vége, ősz eleje időszak mindenképpen a legderűsebb pillanatok okozója az évben. A természeti jelenségek visszafogottan játszanak egymással, a szél a fákkal, a nap szelíd fénye a levelekkel. A kora őszi napsütés példázza számomra azt a belső méltóságot, amellyel nekünk is egymásra kellene néznünk.

A jó bor óbor? Bor”Szőkítés” mesterfokon- beszélgetés Szőke Mátyás borásszal


Az Borháló borkereskedésben járt és hozott folyóbort Szőke Mátyás, a Mátrai borvidék klasszikus hagyományokat folytató borásza. Öröm a borkereskedőnek, ha néha sikerül beszereznie néhány különleges tételt, amely máshol kereskedelmi forgalomban nem található, öröm a vásárlónak, hogy különféle borstílusokat, különleges fajtákat próbálhat ki elfogadható áron.

Kis test, nagy lélek /Bor és gasztronómia/


Nem nagy túlzás, hogy a nyári időszak legfontosabb, legnagyobb előkészületeit érintő eseményei a péntek esti, szombati grillezések. Egyszerűbben fogalmazva kerti sütögetés, bonyolultabban anglomán sznobok szerint barbeque vagy barbecue esetleg lazán BBQ, amely egészben sütést jelent a francia eredeti alapján.

Szentendrei bortörténelem Szentendrei Rácürmös


A XVII. századtól Szentendrének két olyan világhírű bora volt, amelyből megalapozta gazdagságát, felépítette templomait és oktatási intézményeit. Az egyik a szentendrei vörösaszú, melyet zsuppos borként is emlegettek, hiszen a padláson végigterített szalmán aszalták a jól megérett szőlőszemeket, majd óborral felöntve készítették el a szüret öt hónappal, február környékén.

Történet egy tanárról, akit megszólított az Élet, erre pedig Ő válaszolt, vagyis az Borháló rövid története


Emlékszem azokra az időkre, amikor tanárként, három gyermek édesapjaként álltam valamelyik szentendrei bolt boros polcai előtt és évődtem azon, hogy milyen jól esne este egy pohár Frittmann Ezerjó, melynek egyszerűsége, friss gyümölcsössége kitisztítaná a fejemet, majd a vacsorához szívesen elkortyolgatnék egy negyed palack szekszárdi vöröset, mondjuk Takler kékfrankost, talán az egyszerű pörkölt is felékesülhetne néhanapján.

Szentendrei öröm az ürömben


Hivatalosan is megkapta Vajda János a „szentendrei” jelzőt az általa készített Rác Ürmös elnevezésű borához. Egy igazi értékteremtő vállalkozás ez. Az ötletgazdát kérdeztem a múltról, a borról, a titokról, ami a palackban van.

Ünnepi borkultúra


A karácsonyi borivási hagyományok nemcsak gasztronómiai célzatúak, hanem szakrális, vallásos gyökerekre nyúlik vissza. Az okokat nem keresve fontos megjegyezni, hogy az ókori ember számára kapocsként, médiumként szolgált a bor princípiuma.

Események

2017-04-27 Borháló Nyugati
Eger VS Szekszárd

Mit szólnátok egy párbajhoz? Viszont ebben az esetben nem a bikák csapnak össze, hanem a két ősi borvidék...
2017-04-27 Borháló Hegyvidék
Borháló Hegyvidék

Válassza ki nálunk borait a kerti partikra. Ingyenes Sétáló Borkóstoló az ajánlatunkból.
2017-04-27 Borháló Nyugati
Sétáló kóstoló

Meghívó újdonságok tesztelésére
2017-04-27 Borháló Vecsés
Legyél a vendégünk 3 napon keresztül!

Ingyenes borkóstolási lehetőség 3 napon keresztül a Vecsési Borhálóban. Legyél a vendégünk,kóstolj velünk most...
2017-04-28 Borháló Fehérvár
Lelovits borkóstoló a Borháló Fehérvárban

"Nálunk a borról szól minden - ez az életünk."
2017-04-28 Borháló Óvár
Borháló Óvár hónap borászata a : BABARCZI PINCÉSZET

Áprilisban a Pannonhalmi Borvidék legnagyobb és legkiemelkedőbb szőlőtermelője Babarczi Zsuzsa által...
2017-04-28 Borháló Mende
Vakkóstoló játék a Borháló Mende üzletében

Ha jól ért a borokhoz, vagy csak most ismerkedik velük? Nem számít, a lényeg a játék szeretete! Egy hangulatos...
2017-04-28 Borháló Zalaegerszeg
Tavasz, vidámság, új borok kóstolója a Borhálóban!

Sok szeretettel meghívunk Farkas Péter, a Borháló borásza által tartandó kóstolónkra. Új borok és régi nagy...
2017-04-29 Borháló Újbuda
Kiss Attila borbemutató estje

Fiatalos lendület, gyümölcsös borok, tavaszi hangulat!
2017-04-29 Borháló Körút
Bikavér és Kékfrankos

Összecsapnak a kékfrankosok, és bekóstolunk a frissen hungarikummá lett Bikavérnek.
2017-05-01 Borháló Fehérvár
Nyitvatartás változás

Május elsején, hétfőn zárva leszünk.
2017-05-04 Borháló Vác
Balla Géza pincészetének kóstolója

Mustos fehér, Fekete Leányka, Sziklabor… Ezeket a neveket még a szakavatott borguruk is ízlelgetik...
2017-05-05 Borháló Nyugati
Vojtek Pincészet Villány

Vojtek borkóstoló(2017-05-05) A kóstolni kívánt borokat a villányi VOJTEK pincészet hozza nekünk, melyet...
2017-05-05 Borháló Körút
Sauvignon Blanc Világnap

AKCIÓ egész nap, KÓSTOLÓ 8 borral este!
2017-05-05 Borháló Sashalom
Kiss Attila Kóstoló

2013-ban Roséjával elnyerte Magyarország legjobb újbora címét. 2014-es Csakazértis olaszrizlingjével bekerült...
2017-05-08 Borháló Mende
Sétáló Borkóstoló

Sétáljon be hozzánk egy kóstolóra, ízlelje meg új és különleges borainkat.
2017-05-11 Borháló Hegyvidék
Borháló Hegyvidék

2 évesek lettünk!Ebből az alkalomból, Polgár Zoltán tart kóstolót, 19 órakor, az üzletünkben. Amire...
2017-05-12 Borháló Érd-Diósd
Meghívó sétáló borkóstolóra! Te is jössz?

A tavasz legszínesebb boros rendezvényére hívunk, ahol "hús-vér" borászokkal találkozhatsz, beszélgethetsz...
2017-05-20 Borháló Fehérvár
Borkóstoló és falusi turizmus TERVEZET!

A Borháló Fehérvár a szabadidő tartalmas eltöltésére, az aktív pihenésre, kikapcsolódásra új lehetőséget kínál...
2017-05-26 Borháló Újbuda
Babarczi Zsuzsanna borbemutató estje

Babarczi Zsuzsanna személyesen mutatja be nekünk csodálatos pannonhalmi borait.
2017-05-26 Borháló Körút
Chardonnay Világnap + akció és kóstoló

Két napig 990 Ft-ért a borok királynője. Nyolcas kóstoló pénteken.
További események

Újdonságok


A hónap bora:
Barcza Bálint Balatoni Olaszrizling 2015

Somló déli és nyugati oldaláról szedték a szőlőt ehhez a borhoz. A kiváló évjáratnak köszönhetően gyönyörű, érett termést tudott Bálint szüretelni. Nagy testű, magas alkoholú, visszafogott savú bor született a termőhely adta vulkáni mineralitással. A szőlő gyümölcs aromái helyett az érlelt ízek, és az ásványosság érződik a boron. 
 

Ti mondtátok

“"Nagyon köszönöm a tegnapi kedves vendéglátást és a kiszolgálást! :-)
Holnap csapraverjük a "hordókat" , és hálásan gondolunk majd Rátok!" (Gazsi Nóra)

"Gratulálok és egyben köszönöm a tegnapi színvonalas Borvacsora megrendezését, és megszervezését." (Monori Mariann)

“Köszönjük a tegnapi borkostolast, remek helyen igazan kellemes orakat toltottunk regi ismerosokkel finom borok kostolasaval, a vendeglátás szuper volt-:)” (Bútor Gábor)

“Tegnap este nagyon kedves fogadtatásban volt részünk! A borok és a kiszolgálás tökéletes, szívesen megyek máskor is!” (Kovács Gyula)

“Egy kellemes délutánt töltöttem barátommal! A bor minősége kiváló, a kiszolgálás udvarias! Fontos árérték arányos hely! Ajánlom minden bor kedvelőnek  a helyet!” (Rektor Andrea)

“Rendkívül kedves, hozzáértő  személyzet, szuper borok nagy választékban. Csak ajánlani tudom bárkinek, aki kicsit is ad az elfogyasztott ital minőségére!”  (Olle Kriszti)