Narancsbor: mediterrán gyümölcsnap száraz fehérborokkal

Borháló Körút2024-06-06

Miért a narancs, ha csak fehérszőlő van benne?! Legyen inkább borostyánbor? Az tényleg nem hangzik olyan jól. Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a műfaj a borrajongók körében. Jellegzetes narancssárgás színéről elnevezése végül is találó, még ha csak egy jó tollú marketinges is álmodta bele a kosár narancsot.

Ez lényegében fehér szőlőből készült bor, amelyet a vörösborokhoz hasonlóan készítenek. A héjjal együtt erjesztett must felveszi a szőlő héjában található pigmentanyagokat és tanninokat, ami mélyebb színt és teltebb ízvilágot kölcsönöz neki. Ez gyakran komplex, egyszerre gyümölcsös és fűszeres, enyhén tanninos, ami szokatlan egy fehérbornál. Jegyeiben megjelenik a méz, a dió, sőt néha a kávé vagy a gyógynövények is. Tökéletes fehérbor azoknak, akik szívük mélyén még a nyári hőségben is Villányi Francot poharaznának.

Ahogy a legtöbb trendi boros hóbort esetében, úgy itt is több ezer évre nyúlik vissza az eljárás eredete. Egy-egy ilyen ősi technika újra divatba kerülését segíti, hogy minimális beavatkozással készül, kiemeli az autentikus ízeket, és passzol a currys ételekhez, az indo-pakisztáni konyhához. A narancsborok készítése során általában nem használnak vegyi anyagokat vagy hozzáadott élesztőt, és a kénszint is gyakran alacsonyabb, sőt, van, hogy kéntelen a tétel. Gyakran biodinamikus vagy organikus címkével kerülnek a polcokra, kevésbé fejfájós, de nagyon változatos borokat rejtenek az üvegek.

Amit biztos kóstolunk:

???? Bakonyi (Villány): Olaszrizling Pet-Nat 2022
???? Gróf Degenfeld (Tokaj): Narancsbor 2022
???? Váli (Badacsony): Szürkebarát 2022
???? Kristinus (Balaton): Liquid Sunshine 2021
???? Varsányi (Eger): Narancsbor 2020
???? Pfneiszl (Sopron): „Hidden Treasure“ 2018
???? Duque de Carmona (Los Palacios, Spanyolország): Naranja Amarga de Sevilla 2017

Rendelésre készülünk (előre kedvezőbb, a helyszínen korlátozott):
• sajtválogatás 2990 Ft
• grill kolbász 2490 Ft
• grillezett camembert 1490 Ft

???? Időpont: 2024. június 6. (csütörtök) 20:00
????️ Helyszín: Krak'n Town (József körút 31.)
???? Jegyek: június 1-ig 7990 Ft, utána 9990 Ft
???? Belépő: üzletünkben készpénz/SZÉP Kártyára, vagy online: https://vinopest.hu/narancs


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre