Borháló Szolnok - Borbély Tamás kóstoló

Borháló Szolnok2024-05-24Badacsonyi borvidék :
Badacsony, Gulács, Csobánc, Bács és Tóti hegyek....
Ismét várunk egy újabb közös élményre, melyre ezúttal a badacsonyi Borbély Pincészet szebbnél szebb tételeit hozzuk el Nektek. A kóstolót Borbély Tamás a 2020 év borásza tartja.
A család több mint 20 ha szőlőültetvényen gazdálkodik, melyek a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony hegy, a Gulács hegy, a Csobánc hegy, a Bács hegy és a Tóti hegy napsütötte lankáin terülnek el. Ültetvényeik részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, egészen az 50es években telepítettig. A fiatal ültetvényeiken magas, 5-5500 tő/ha tőkeszámmal és modern fém támrendszerekkel dolgoznak, de megtalálhatóak korábbi fa támrendszerek és a kihalóban lévő bakhátas „Karós” szőlő is.
A napsütötte lankás hegyoldalak és a Balaton klímakiegyenlítő hatása rendkívül kedvező feltételeket teremt a szőlőműveléshez. A borvidék talaja nagyon változatos. A vulkanikus eredetű hegyek lejtőit pannonagyag, pannonhomok helyenként lösz takarja, melyek a hegy csúcsa felé haladva mindinkább bazalt és bazalttufa törmelékkel keverednek. Ezen vulkanikus tufából képződött talajok nehéz, testes, magas extrakt tartalmú, tüzes, savas, különleges ízvilágú, hosszú fejlődésű, lassan öregedő, kiváló minőségű borokat adnak. A vulkanikus alapkőzet biztosítja a talajok jó kálium- és mikroelem ellátottságát.
Badacsony úgymond „fehérboros” borvidék, legelterjedtebb szőlőfajtája: az Olasz rizling. A borvidék másik kiemelkedő borfajtája a badacsonyi Szürkebarát, mely francia szerzetesek révén került a vidékre. A borvidék híressége a markáns karakterű Kéknyelű, mely az országban egyedül itt termesztett ősi magyar fajta. Egyediségének köszönhetően 2013-ban nemzeti értékként beválasztották a Magyar Értéktárba, innen csak egy lépés a Hungarikum cím. A Badacsonyi Kéknyelű különösen fűszeres, minerális jellegéről, bazaltkőre emlékeztető ásványos karakteréről ismerhető fel. További meghatározó fajták: a Rajnai rizling, Muscat Ottonel, Zeusz, Rózsakő, stb. Azonban a 2000. évtől engedélyezik kékszőlő fajták telepítését is pl.: Pinot Noir, Cabernet sauvignon.

A kóstolón szereplő tételek:

 Borbély Tündérfi 2022 1,5L
Borbély Kéknyelű Sel. 2021 0,75L
Borbély Olaszrizling "fröccsnekisjó" 2022 0,75L
Borbély Bács hegy Olaszrizling 2021 0,75L
Borbély Gyula Papa Rajnai Rizling 2020 0,75L
Borbély Rózsakő 2022 0,75L
    + két meglepetés tétel

 Időpont: 2024. május 24. péntek 18 óra
Helyszín: Szolnok Borháló szaküzlet
Belépő: 10.000 Ft/fő, melyből a megszokott módon 500 Ft levásárolható.
A kóstolót tartja: Borbély Tamás

  Helyünk korlátozott, ezért a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.
Részvételi szándékod kérlek jelezd személyesen az üzletben vagy az alábbi elérhetőségek egyikén:
 
  Előzetesen jelentkezni:
személyesen : Szolnok, Damjanich út 1.
Telefonon:0630 9236110
e-mailben: szolnok@borhalo.com
  Szeretettel várunk!

  Üdvözlettel :
  
  Csabai Anikó
    Csabai Ildikó
    Szabó Fanni
    Üzletvezető

    email: szolnok@borhalo.com
    
  Borháló Szolnok - Együtt borozunk
    Üzlet: 5000 Szolnok, Damjanich út 1. A épület
  Tel.: 30/923 6110 

    Nyitva tartás:
    H-P: 10:00 - 18:00
SZombat : 9-14
Vasárnap : ZÁRVA


 

 

   

Hírlevél leiratkozás ITT!


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre