Események


Font Pincészettel folytatódik barangolásunk a hazánk borvidékein
(2017-06-16)
 

   A Font család több dinasztián keresztül szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott, melyet jelenleg is nagy sikerrel, magas színvonalon folytat. A munkából a család minden tagja kiveszi a részét. Magyarország legnagyobb borvidékén, a Kunsági borvidéken, azon belül is Soltvadkerten, a 38 hektáros családi birtokon kizárólag magyar nemesítésű illetve a vidékünkön több száz éve meghonosodott fajtákat termelünk, mint: Ezerjó, Kövidinka, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos, melyből készül rozé és vörösbor is. Boraink alapanyaga minden esetben a kiváló minőségű, válogatott, érett, ízében, összetevőiben kiteljesedett szőlő.

Boraik többsége reduktív módon, a technológiai folyamat oxigéntől elzárva készül. Törekszenek a szőlőből származó elsődleges illat- és zamatanyagok megtartására, melyet kíméletes préselés után szabályozott hőmérsékleten fajélesztős erjesztéssel érnek el.

A terület nagy része Soltvadkert határában húzódik, de vannak Bócsához tartozó részek is. A klasszikus boroknál az elsődleges íz- zamatanyag, a finom üde gyümölcsösség az elsődleges szempont, a prémium boroknál pedig a fajta önmagából adódó íz jegyeinek a kihangsúlyozása, továbbá az érlelés során a borba kerülő másod- harmadlagos aromaanyagok, ásványosság dominálnak. Vörösbort jelentős terméskorlátozással, jól beérett egészséges és szép szőlőből szabad és kell készíteni. A kézzel szüretelt termést gyorsan az üzembe szállítják, majd a zúzás-bogyózás után héjon erjesztik ki.
A fehér és rosé borokat is gyors feldolgozással, esetleg héjon áztatással (évjáratfüggő) kíméletesen megpréselik, majd az így nyert, ülepített mustot hűtött zárt, irányított reduktív módon erjesztik. A reduktív technológia lényege, hogy a mustot kóracél tartályokba fejtik, majd a szabályozott erjesztési körülményeknek köszönhetően (fajélesztő+oxigénhiány) a bor nagyon kellemes zamatos friss lesz. Gyakorlatilag a szőlőből származó íz- zamatanyagokat viszik át a borba, és meg is őrizik benne.

A választék bővítése céljából készítik Ezerjó Selection borukat. Csak kiemelkedő évjáratokban születik ez a ragyogó boruk, amikor a szeptemberi napsütés bearanyozza a fürtöket, és túlérett, töppedt szőlőszemekkel ajándékozzák meg ezerjó tőkéik. A kíméletes préselés után kis tölgyfahordókban erjesztik a magas cukorfokkal szüretelt mustot, majd tárolják is néhány hónapig a kierjedt bort. Válogatás boruk palackba töltve várja, hogy az Ön asztalára kerüljön.
A Kékfrankos vörösborukat hagyományos módon, fahordóban erjesztik, majd érlelik kellemesen bársonyossá, gyümölcsössé palackozásig. Egyes évjáratokban készül barrique változata is, mely még maradandóbbá teszi az élményt.
 
Céluk:  a kunsági borok évszázados jó hírének további öregbítéseVissza
MEGRENDELEM
Hozzáadva

Események

2017-06-16 Borháló Óvár
Font Pincészettel folytatódik barangolásunk a hazánk borvidékein

A Font család több dinasztián keresztül szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott, melyet jelenleg is...
További események

Cím:
9200 Mosonmagyaróvár
Szekeres Richárd utca 26.
(üzletünk a McDonald's-tól 20 méterre található )

Nyitva tartás:
hétfő-péntek: 10:00-19:00
szombat : 10:00-18:00


Elérhetőség:

ovar@borhalo.com


Újdonságok

Ludányi József Mátrai Hófehér

A bor 50% Olaszrizling, 20% Zenit, valamint 30% Szürkebarát házasítása. Mindhárom fajta a gyöngyöstarjáni Királyberek dűlőből származik.

Az Olaszrizling 50%-a 6 hónapos fahordós érlelést kapott, a maradék 50% és a másik 2 fajta reduktív technológiával készült, így egyszerre élvezhető egy pici ászkolt íz, illetve a friss,vropogós gyümülcsösség.

Tóth Ferenc Vörös Gyöngyöző 2016 - 0,75l

Egy igazi unikum, különleges ritkaság Egerből. A Kadarkából készült bor világos színű, kiemelkedően fűszeres zamatú.Vörös szőlőből az alapbort pár napos héjon tartás után préselték, hogy minél frissebb és gyümölcsösebb alapanyagot kapjanak, kevés tannin és színanyag mellett. Az alapbort 2g/l széndioxid hozzáadásával készítették, aminek köszönhetően egy finom gyöngyözésű, gyümölcsös bort eredményezett.