Rólunk mondták


Borháló Nyíregyháza a Kelet újságban


Borháló: más a mÉrték

A Kelet Hűségkártya felmutatóinak egy nyári akcióval kedveskednek Fotók: Sipeki Péter

nyíregyháza. A Borháló borkereskedés ez év március 28-án nyitott Nyíregyházán, a Kossuth utca 46. szám alatt.

Hangsúly a belbecsen

– A városban ez egy új üzlet – kezdi bemutatkozásként a bolt tulajdonosa, Girhiny Gyula okleveles szőlész-borász szakmérnök. – Maga a Borháló cég 3 évvel ezelőtt indult Szentendrén, ahol megnyílt az első üzlet 15 féle folyóborral. 2010-ben két borszerető, Kathona Krisztián és Elek Márton azon tanakodtak, hogyan lehetne olcsóbbá tenni a minőségi borokat. Ugyanis egy palack minőségi bor ára 1100–1200 forintnál kezdődik, míg a vöröseké 1300–1500-tól indul. Amikor jobban utána néztek, kiderült, hogy átlag 1600 forintos bornak az árából 800 forint csak a csomagolás, a palack, a dugó, a kapszula, a címke és a papír gyűjtőkarton, és csak a fele a bor ára. Ekkor jött az ötlet, le kellene spórolni a sok flancot, és nem a külcsínre, hanem a belbecsre tenni a hangsúlyt. A csomagolás legyen másodlagos, a bor minősége viszont legyen minőségi.

– Az ötlet nagyon jó, de a megvalósítás nem volt olyan egyszerű. Először is a borászok nem szívesen tették bele a minőségi boraikat műanyag kannákba és PET-palackokba. A vásárlók nagyrészt „amatőr” borkedvelők, akik egyszerű és kedvező árú megoldást keresnek mindennapi borélményeikre.

– Nem várt sikere lett a kezdeményezésnek. Egyre nagyobb volt a nyomás a vevők részéről, hogy növeljék a választékot. Ekkor jött a következő ötlet, több boltra van szükség ahhoz, hogy nagy mennyiséget tudjanak megmozgatni: 2011-ben nyitották az első „franchise” üzletek. Olyan gyorsan növekedett a hálózat, hogy 2013-ban a Franchise Szövetségtől a Leggyorsabban növekvő hálózat díját is megkapta a Borháló – emelte ki a szakember.

– A nyíregyházi üzlet a 35. volt az országban, és jelenleg már mintegy 40 bolt üzemel. A központi kínálatban jelenleg 150 tétel szerepel másféltől ötliteres kiszerelésekben. Az ország minden jelentős borvidékéről, több mint 30 borásznak a borait kínáljuk. A választék folyton változik. Mindig vannak új borok, új borászok, akik bekerülnek a rendszerbe, és vannak olyan borok, amelyből kifogy a készlet.

A borhoz sem a központban, sem az üzletekben nem nyúlnak, zárt hűtőláncban érkezik a pincéből a boltig. A kínálatot nagyon jelentős mértékben alakítják a boltokban 1–2 havonta rendezett ingyenes vásárlói kóstolók eredményei.

– Törzsvásárlói rendszert is működtetünk. Törzsvásárlónak lenni nagyon egyszerű, nem kell hozzá vásárlási limit, mindössze az elérhetőségét kell megadni a visszatérő vevőknek. Törzsvásárlónak lenni érdemes is, mert különleges tételekhez csak ők férnek hozzá, a kóstolókról csak ők értesülnek, ők kapnak meghívót. A Kelet Hűségkártya felmutatóknak egy nyári akcióval kedveskedünk. Ha valaki vásárol egy üveg vagy palack bort, akkor egy 1,5 literes szódát ajándékba adunk a bor mellé! A tervek közt van a bankkártyás fizetés bevezetése és az internetes rendelés és házhoz szállítás elindítása egyenlőre csak Nyíregyháza területére – említette Girhiny Gyula.

A mindennapok rutinja

– Egy-két emberöltővel is ezelőtt hazánkban a borfogyasztás mindennapos dolog volt, hozzá tartozott az étkezéshez, a kultúrához. (De nem mértéktelenül!) Nekünk az a küldetésünk, hogy a magyar ember asztalára minden nap visszakerüljön egy pohár finom magyar bor. Ne csak az ünnepnapok kiváltsága legyen az, ha megiszunk egy minőségi bort, legyen ez a mindennapok rutinja!
km–DM

Az eredeti cikk ITT olvasható
Vissza
MEGRENDELEM
Hozzáadva

Események

Jelenleg nincs közeljövőben eseményünk, kérünk kattints az elmúlt időkben zajlott eseményekre és iratkozz fel a hírlevelére, nehogy lemaradj a következőről.
Cím:
4400 Nyíregyháza
Kossuth u. 46.
(A Go-Max irodatechnika mellett a város felé.)

Nyitva tartás:
Hétfő-Péntek: 10.00-18.00
Szombat: 09.00-14.00

Elérhetőség:
(20) 222 54 54
nyiregyhaza@borhalo.com


Újdonságok


Várszegi Pincészet Sárga muskotály-Irsai Olivér 2016 2L
Egy igazi nyári üde illatos fehér bor, Irsai Olivér és Sárga Muskotály
házasításából. Érzékien gyümölcsös, kihívóan kellemes és csábítóan üde.
A legkiválóbb választás egy nyári forró napon.

Naár Tokaji Sárgamuskotály 2016 1,5L
Színe halvány szalmasárga. Illata hűvös, kicsit kapros, körtés. Íze üde hosszú lecsengésű, jó egyensúly jellemzi. Én szívesen iszom nyáron fröccsnek is… magában /ifj. Naár Ferenc/

Dóka Éva Merlot Rosé 2016 0,75L 
Egyediségét utánozhatatlan gyümölcsös-édes illatának, a kortyokban feltáruló játékos savak és finom testesség összhangjának köszönheti. Friss, élénk, ugyanakkor érezzük benne a tartalmat, a BOR-t is! A 2016. évi XVIII. Országos Rozé Borverseny aranyérmes bora, korlátozott mennyiségben érhető el.