Blog


"A bornak elsősorban örömet kell okoznia" - Malatinszky Csabánál jártunk


Malatinszky Csaba, az egykori sommelierből lett borász a nemesi hagyományok folytatójaként 1997-ben alapította újra a birtokot a Villány-Siklósi borvidéken. A széleskörű nemzetközi előtanulmányokat maga mögött tudó alapító személyesen irányítja a 30 hektáros birtok teljes gazdálkodását és szakmai munkáját.


 
A hagyomány mindenek felett
 
A nemzetközi gasztronómiában szerzett jártasság sokat segített Malatinszkynek abban, hogy felismerje - a szerinte ma már legfontosabb érték - a hagyomány szerepét. 
 „A hagyomány értéke felbecsülhetetlen, mert a hagyomány sohasem hamis, mindig érvényes igazságát érdemes követni és meg kell őrizni. A hagyományok jelenbe történő átültetése a borkészítés szellemiségében mutatkozik meg, amely nem költségszemléletű, hanem mindig az elérhető legmagasabb értékre összpontosít.”


 
Az ereiben is cabernet franc folyik

Csabánál több gondot és figyelmet itthon senki sem fordít a cabernet franc-ra. Caroline Gilby MW egyszer azt találta mondani, hogy még az ereiben is cabernet franc folyik.
„A történet úgy indul, hogy pár éve már működött a borászatom, mikor egy barátom, akinek korábban kölcsönadtam egy kisebb összeget, azt mondta, mit szólnék hozzá, ha termésben törlesztene. Rábólintottam, s így hozott össze a sors a cabernet franc-nal, rögtön harminc mázsával. Az átlagos tőketerhelés és a löszös termőtalaj miatt elég középszerűnek tűnt az alapanyag, a végeredmény viszont megdöbbentően jól sikerült. Ekkor még nem volt saját cabernet franc telepítésem, mert akkor még úgy gondoltam, a cabernet sauvignon lesz az én utam. Ezek után viszont tudatosan kezdtem el foglalkozni a franc-al. Elkezdtem feltérképezni, melyek is igazán a fajta szükségletei. Komoly előtanulmányokat végeztem –  a cél érdekében a bordói egyetemmel együttműködve hoztam létre a magas sűrűségű ültetvényeket. 6200 tőke/hektár, két méteres sortávval. Az árnyalatokra is odafigyelő munkát mi sem jellemzi inkább, mint az esetenként parcellánként változó alanyfajta. Igen, ugyanabban a dűlőben… A sors kegye folytán így már 2002-ben saját franc-t szüreteltem a Kövesföldön.”


 
Hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát!

2009 óta a gazdálkodás egésze organikus (bio), a feldolgozott szőlőt teljes egészében maga termeli. Az egész a paradicsommal kezdődött, de hogy is?
„Egész Európában nem lehetett jó paradicsomot venni, úgyhogy elkezdtem magam termeszteni, kísérletezni a külföldről hozott palántákkal. Hatalmas volt a különbség a boltban kapható és a bio zöldségek között, úgy véltem, nem lehet ez másképp a bornál sem. A szőlőnek persze egy transzformáción kell átesnie, hogy pohárba tudjuk tölteni. Ezért a tervezés, tehát a mentális és imaginatív folyamatok sokkal nagyobb erőfeszítést követelnek meg az embertől. A bor ugyanis a fejben születik meg. Ha az ideon kész, már „csak” realizálni kell köré egy rendszert. Ez ott kezdődik, hogy újraélesztjük, energetizáljuk a talajt. Ennyi azonban még nem elég, hogy a talaj életteliségét visszaállítsuk a megfelelő működési szintre.  A szimpla védekezésnél több kell. Energiatöbbletre van szükség, hogy a növény állandó cselekvőkésztetésben legyen. Ezt úgy indítottuk el annak idején, hogy humuszkoncentrátummal kezeltük a talajt. Három év kell, ugye, ahhoz, hogy a korábban gyomirtókkal és különböző vegyszerekkel „mérgezett” termőföld feltámadjon és újra ereje teljében legyen.


A borászatban ez annyit jelent, mint: ne avatkozz be a bor fejlődésének természetes folyamatába. Védd meg azokat az értékeket, amelyek a szőlőben megszülettek! Ne deríts, ne korrigálj, esetleg ne szűrj!  A borászatban hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát, amelyet csak gondos odafigyeléssel és jelenléttel támogatunk. ”A bornak elsősorban örömet kell okoznia

„A kulcsszó az elegancia. Ennek szinonimája a harmónia és a boldogság. A bort legyen öröm meginni. Ne telepedjen rá az emberre.  Én biobort készítek, de a hangsúly azon van, hogy ez a terület itt mégiscsak egy grand terroir. A ’bio’-ság az egy nem vitatható, objektív körülmény, ami magasabb minőségű alapanyagot ad, de attól a bor esztétikája, élvezeti értéke még lehet nem kellően kielégítő. A létrehozó folyamat milyensége, az emberi tényező szerepe, felelőssége óriási. Az ember választja ki a helyet, a szőlőalanyt és klónt, a művelésmódot – minden elemet az emberei kreativitás tesz rendszerbe, amely aztán együttműködik a természettel. A borok, amiket készítek, az én ízlésemet tükrözik. Mert a borászat is az innovációról szól – amit tanulok évről évre, azt beépítem."

 
A  Malatinszky Kúria 2 tétele előrendelhető üzletünkben2017. november 15-ig!​Vissza

Események

2017-11-23 Borháló Újbuda
A Szentpéteri Borpince bemutatkozó estje

Különleges, ritka szőlőfajták izgalmas stílusokban elkészítve. Érdekes kunsági borokat kóstolunk a Szentpéteri...
2017-11-23 Borháló Ferencváros
Lisicza kóstoló a Borháló Ferencvárosban

Üzletünk nagy klasszikusát várjuk vendégül a legközelebbi borkóstolónkon. Jövő csütörtökön nálunk...
2017-11-23 Borháló Békéscsaba
Ludányi Pince borainak kostolója!

Szeretettel meghívunk Ludányi József által tartott kóstolónkra, ahol páratlan minőségű fehér és rosé borral...
2017-11-23 Borháló Sashalom
Várszegi Kóstoló

Mielőtt még beköszönt a tél, emlékezzünk a nyárra, egy este erejéig. Szeretettel meghívjuk a Várszegi...
2017-11-23 Borháló Körút
3. szülinapunkat Mészáros Pál vöröseivel ünnepeljük

Az Év Bortermelője az Év Borboltjához látogat Szekszárd legjobbjaival.
2017-11-24 Borháló Kecskemét
Balla Géza borok kóstolója a Borhálóban!

Mustos fehér, Fekete Leányka, Sziklabor… Szenzációs borkóstolóra készülünk ismét a Borhálóban. Az egyik...
2017-11-24 Borháló Szeged
Dupla borászos borvacsora

2 borász - 4 fogás - 8 bortétel, hiszen ezen az estén mindent duplázunk. ... Kunságtól Hajós-Baján át a...
2017-11-24 Borháló Kecskemét
BOHÉM KRÓNIKÁK - Exkluzív borkóstoló zenés Gasztroszínházzal

November 24-én nálunk debütál a Hírös Gasztroszínház Bohém Krónikák című zenés előadása, melyet szuper borok...
2017-11-24 Borháló Nyugati
Félévesek lettünk !!! Borkóstoló

Novemberben fél éves lesz az üzletünk. Ebből az alkalomból arra gondoltunk, szervezünk is egy kóstolót...
2017-11-24 Borháló Budakeszi
Pezsgő kóstoló

Készüljünk együtt az ünnepekre! Szeretettel meghívjuk Önt, családját és barátait a november 24-én, pénteken,...
2017-11-25 Borháló Gyömrő
Üzletünk megnyitója

Gyere el üzletünk megnyitójára, legyél a vendégünk!
2017-11-30 Borháló Vác
Polgár Pincészet borkóstoló

Kóstoljunk együtt villányi borokat! Az est házigazdája: Polgár Zoltán
2017-12-01 Borháló Szeged
Mészáros Pince és Borház borász kóstolója

Advent köszöntő borkóstoló az év borászával
2017-12-06 Borháló Szeged
Mikulás a boros pincében?!?!

Mikulás váró családi program a Classic Café boros pincéjében. A gyerekeknek Mikulás, forró tea és mézes...
További események

Újdonságok


Recas Cabernet Sauvignon 3L
Újdonság Erdélyből! Reduktív technológiával készült, fiatalosan játékos bor praktikus Bag-in-Box kiszerelésben. Fekete cseresznye, szeder és áfonya köszönt ránk mind illatában, mind ízében.

Vojtek Pannon Primőr Rosé 2017 1,5L
Igéző, kicsattanóan friss primőr rozé a villányi Vojtek pincétől. Mesteri összeállítása a korai Kékfrankosnak, az érett Portugiesernek és az elegáns Pinot Noirnak. Intenzív piros gyümölcsök, lendület a kortyban, feszes dinamika teszi igazi élménnyé ezt a rozét.

Lelovits Villányi Rosé 2017 1,5L
Kellemesen friss és üde, fiatalos rozé. Sok-sok piros bogyós gyümölcs frissességét és intenzitását őrzi mind illatában, mind ízében. Minden évben nagy  sikernek örvend borbarátaink körében. Érdemes kipróbálni. 

Kínálatunkból

Tóth Ferenc Pentaton Cuvée 2014 (1.5 L) 1990 Ft
Tóth Ferenc Merlot (2 L) 1690 Ft
Tóth Ferenc Kadarka Siller 2016 (1.5 L) 1690 Ft
Tóth Ferenc Egri Csillag 2016 (0.75 L) 1290 Ft
Tóth Ferenc Egri Bikavér 2015 (0.75 L) 1790 Ft
Malatinszky Primavera (1.5 L) 3990 Ft
Malatinszky Liliomfi (1.5 L) 4990 Ft
Üzleteink

Ti mondtátok

“"Nagyon köszönöm a tegnapi kedves vendéglátást és a kiszolgálást! :-)
Holnap csapraverjük a "hordókat" , és hálásan gondolunk majd Rátok!" (Gazsi Nóra)

"Gratulálok és egyben köszönöm a tegnapi színvonalas Borvacsora megrendezését, és megszervezését." (Monori Mariann)

“Köszönjük a tegnapi borkostolast, remek helyen igazan kellemes orakat toltottunk regi ismerosokkel finom borok kostolasaval, a vendeglátás szuper volt-:)” (Bútor Gábor)

“Tegnap este nagyon kedves fogadtatásban volt részünk! A borok és a kiszolgálás tökéletes, szívesen megyek máskor is!” (Kovács Gyula)

“Egy kellemes délutánt töltöttem barátommal! A bor minősége kiváló, a kiszolgálás udvarias! Fontos árérték arányos hely! Ajánlom minden bor kedvelőnek  a helyet!” (Rektor Andrea)

“Rendkívül kedves, hozzáértő  személyzet, szuper borok nagy választékban. Csak ajánlani tudom bárkinek, aki kicsit is ad az elfogyasztott ital minőségére!”  (Olle Kriszti)