Blog


Ezek a legborzasztóbb borhibák


Előfordul, hogy az ember hibás árut fog ki. Ez alól sajnos a bor sem kivétel. Lehet, hogy még a pincénél siklott ki egy borkészítési folyamat, a szakszerűtlen szállítás is tönkre teheti a bort, esetleg a tárolás során esik baja a raktárban, üzletben vagy akár otthon.
 

Nem csak pálinkában létezik guggolós. Bor is lehet olyan rossz, hogy inkább laposkúszásban közlekedik az ember, csak meg ne kínálja vele a szomszéd. Szakértő vizsgálat során pontosan meghatározhatjuk, hogy mi a baj ezekkel a rémmesébe illő, bornak csak elméletileg nevezhető folyadékokkal. Íme, a legkellemetlenebb borhibák.
 
Kénhidrogénes
Egy termálfürdőben kellemes és hasznos a kénhidrogénes kipárolgás, borban viszont korántsem. Súlyosabb esetekben nem csak a gyógyvíz juthat eszünkbe a borról, hanem fokhagyma, rohadt káposzta vagy záptojás is. Újboroknál gyakori és bizonyos fokig természetes is a jelenség, enyhe változata még kikezelhető. Ha csak gyengén érezhető, van esély rá, hogy kiszellőzik a borból. Ellenkező esetben a bort élvezhetetlenné teszi.

Dohos
Közérthetően fogalmazva penészíze van. Egyszerű az oka: vagy a bor alapanyagául szolgáló szőlő volt penészes, vagy a hordó, esetleg más eszköz a pincében. Rendkívül visszataszító dolog, sajnos mégis elég gyakori. Súlyos hibának számít, hiszen jó bort csak egészséges szőlőből lehet készíteni, a higiénia hiányára pedig semmilyen mentség nincs.
Fontos, hogy ne tévesszük össze az ódon pincék, régi hordók adta ízhatással. Ez inkább csak olyan földszag, ami kellemesen nosztalgikus lehet. A dohosság erős, egyértelmű penész szagot és ízt jelent, és biztosan senki nem élvezi.

Egeres
A jelenségnek semmi köze nincs a kis szürke rágcsálók esetleges jelenlétéhez. Savszegény és nem megfelelően kénezett borokban alakul ki a leggyakrabban, de egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy milyen folyamatok eredményeként. A bornak jellegzetes egérvizelet szaga lesz. A legbosszantóbb benne, hogy csak azután érezhető, hogy már lenyeltük a bort. Sajnos ilyenkor már nincs mit tenni, az íz sokáig megmarad a szánkban, és akármit iszunk utána, tönkre teszi az élményt. Szörnyű csapás!

Ilyen durván hibás borokat üzletek polcán biztosan nem fogsz találni, de borkimérésekben, vendéglőkben, kocsmákban sajnos belefuthatsz. Ha ilyeneket akarnak rád sózni, minden alapod megvan arra, hogy reklamálj, és cserét vagy visszatérítést kérj! Megkímélheted az utánad jövő vásárlókat a kellemetlenségektől, ha bejelented az esetet a NÉBIH zöld számán: +36 80 263 244.
Hogy ne eshessen meg veled ilyen rútság, menj biztosra! A Borháló üzletekben garantáltan hibátlan borok közül válogathatsz.

Borhibák sorozatunkat jővőhéten folytatjuk.Vissza

Események

2017-12-13 Borháló Szolnok
Tóth Ferenc Pincészet borai a szolnoki Borhálóban!

Tóth Ferencről sok minden eszünkbe juthat: megszállott borász, a kadarka nagykövete, a Várvédő megálmodója,...
2017-12-14 Borháló Békéscsaba
Font Pincészet borainak kóstolója.

Magyarország legnagyobb borvidéke a Kunsági borvidék, ahol a Font Pincészet, mint kiemelkedő borászat készíti...
2017-12-14 Borháló Hegyvidék
BorhálóHegyvidék

Villányi borok kóstolója, a kíváló borász, Polgár Zoltán kínálásával 19 órakor.
2017-12-29 Borháló Gyömrő
Óév Búcsúztató Jegesmedve Borkóstoló

Szeretettel meghívjuk szokásos "Jegesmedve" Borkóstolónkra, Az est különlegessége, hogy lesz lehetőség kint is...
További események

Újdonságok


Recas Cabernet Sauvignon 3L
Újdonság Erdélyből! Reduktív technológiával készült, fiatalosan játékos bor praktikus Bag-in-Box kiszerelésben. Fekete cseresznye, szeder és áfonya köszönt ránk mind illatában, mind ízében.

Vojtek Pannon Primőr Rosé 2017 1,5L
Igéző, kicsattanóan friss primőr rozé a villányi Vojtek pincétől. Mesteri összeállítása a korai Kékfrankosnak, az érett Portugiesernek és az elegáns Pinot Noirnak. Intenzív piros gyümölcsök, lendület a kortyban, feszes dinamika teszi igazi élménnyé ezt a rozét.

Lelovits Villányi Rosé 2017 1,5L
Kellemesen friss és üde, fiatalos rozé. Sok-sok piros bogyós gyümölcs frissességét és intenzitását őrzi mind illatában, mind ízében. Minden évben nagy  sikernek örvend borbarátaink körében. Érdemes kipróbálni. 

Kínálatunkból

Tóth Ferenc Pentaton Cuvée 2014 (1.5 L) 2300 Ft
Tóth Ferenc Merlot (2 L) 1980 Ft
Tóth Ferenc Kadarka Siller 2016 (1.5 L) 1990 Ft
Tóth Ferenc Egri Csillag 2016 (0.75 L) 1620 Ft
Tóth Ferenc Egri Bikavér 2015 (0.75 L) 2200 Ft
Malatinszky Primavera (1.5 L) 3990 Ft
Malatinszky Liliomfi (1.5 L) 4990 Ft
Üzleteink

Ti mondtátok

“"Nagyon köszönöm a tegnapi kedves vendéglátást és a kiszolgálást! :-)
Holnap csapraverjük a "hordókat" , és hálásan gondolunk majd Rátok!" (Gazsi Nóra)

"Gratulálok és egyben köszönöm a tegnapi színvonalas Borvacsora megrendezését, és megszervezését." (Monori Mariann)

“Köszönjük a tegnapi borkostolast, remek helyen igazan kellemes orakat toltottunk regi ismerosokkel finom borok kostolasaval, a vendeglátás szuper volt-:)” (Bútor Gábor)

“Tegnap este nagyon kedves fogadtatásban volt részünk! A borok és a kiszolgálás tökéletes, szívesen megyek máskor is!” (Kovács Gyula)

“Egy kellemes délutánt töltöttem barátommal! A bor minősége kiváló, a kiszolgálás udvarias! Fontos árérték arányos hely! Ajánlom minden bor kedvelőnek  a helyet!” (Rektor Andrea)

“Rendkívül kedves, hozzáértő  személyzet, szuper borok nagy választékban. Csak ajánlani tudom bárkinek, aki kicsit is ad az elfogyasztott ital minőségére!”  (Olle Kriszti)