Blog


Hagyományőrzés és újítás Pannonhalmán


Amilyen picike a Pannonhalmi borvidék, olyan elegánsan cseng a neve. Patinája nem pusztán régi, államunknál is öregebb. Amikor 996-ban Géza Fejedelem Pannonhalmán megalapította az apátságot, azt a hegyet választotta helyszínéül, amit már a pogányok is szentnek tartottak, és aminek lankáin már ők is szőlőt műveltek. Nem véletlen, hogy az apátsághoz a kezdetektől fogva szőlőbirtok és borospince is tartozott. 

 


A bencés birtok körül hamarosan egy egész borvidék jött létre. Sajnos a pannonhalmi bortermelés sokat szenvedett a történelem viharaitól. Napjainkban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy végignézhetjük, amint visszanyeri régi fényét. Sőt, talán még túl is szárnyalja eddigi önmagát, hiszen a "pannonhalmi" lassan a "csúcsminőségű" szinonimájává válik, ha borokról beszélünk.

A siker korántsem isteni csoda eredménye. A megfelelő talaj- és időjárási adottságok, a szerencsés domborzati viszonyok jó alapot adtak. Az évszázados hagyományok sem elhanyagolhatók, ám az utóbbi években tapasztalható fellendülés sokkal inkább köszönhető a jelentős technológiai fejlesztéseknek, beruházásoknak. Ezeken kívül pedig természetesen kellett hozzá jó adag szakértelem, szorgalom és sok-sok alázatos, lelkiismeretes munka.

A Babarczi család több, mint 30 éve kitartóan dolgozik azon, hogy a borvidék adottságaiból a korszerű technológiák segítségével a kihozzák a legjobbat. Családi gazdaságukat lépésről lépésre fejlesztették egyhektáros kisbirtokból a borvidék egyik meghatározó borászatává. Boraik többsége a modern ízlés szerint készül: a frissesség és a gyümölcsízek a meghatározók.


 


Belépő tételük, a Müller Thurgau kizárólag a Borhálónál kapható, 2l-es PET palackban. Akinek furán cseng a fajta neve, annak eláruljuk: ez az, amit Rizlingszilvániként ismerhettünk meg. Mivel a fajta most éppen nem divatos, ritkán fordul elő fajtaborként. Ennélfogva már művelődés céljából is érdemes megkóstolni, fröccsözési szándékkal pedig még inkább! Könnyed, egyszerű bor visszafogott illatokkal és enyhe ízekkel. Semmi komplikáció, csak egy tökéletes, habkönnyű nyári frissítő!

Az Olaszrizling a legelterjedtebb fehérszőlő fajta hazánkban. Többi borvidékünkhöz hasonlóan Pannonhalmán is hagyományosnak számít. Ennek a fajtának az a szépsége, hogy sokféleképpen lehet elkészíteni. Divatos példányai frissek, gyümölcsösek, könnyedek, és leginkább fröccsként fogyasztva népszerűek. A hagyományoknak megfelelően, érettebb állapotban szüretelve, fahordóban érlelve pedig tartalmas, komoly borok készülnek belőle. A
Babarczi Olaszrizling ötvözi a hagyományos és a modern stílus előnyeit. Előbbiből megtartották a teljes érettségben szüretelt szőlőt, a lágyabb savtartalmat, visszafogott kénezést és a magas beltartalmi értékeket. Az ezekhez társuló tiszta, zöldalmás gyümölcsíznek és finom ásványosságnak köszönhetően a bor napjaink ízlésének is tökéletesen megfelel. Jól eltalált, kellemes bor, mely fröccsként és magában is megállja a helyét.

Egy modern borászat palettájáról nem hiányozhat a gyöngyözőbor! A Babarczi Pincészet
"Buborczi" névre hallgató gyöngyözőborának a Müller Thurgau adja az alapját. A fajta friss ízeit a Szürkebarát fűszeressége és az Irsai Olivér mézes, csemegeszőlőt idéző jegyei teszik izgalmassá.

Egy régi borvidéken, hagyományos fajtákból, de a legújabb borkészítési eljárásokat használva a Babarczi Pincészet jól eltalálta az egyensúlyi pontot hagyományőrzés és újítás között. A modern elegancia még egy ezeréves borvidéknek is jól áll!
 

AUGUSZTUSI KÁRTYÁS BOROK A HÓNAP BORÁSZÁTÓL!
 


Vissza

Események

2017-10-21 Borháló Békéscsaba
Mini Kolbászfesztiválhoz illő borok kóstlója!

2017-10-21 Borháló Körút
Várszegi kóstoló az év első fehérborával

Új borok a pincéből és Michelin-csillagos éttermek borremekjei is itt lesznek.
2017-10-26 Borháló Sashalom
Ludányi kóstoló

Szeretettel meghívunk Ludányi József által tartott kóstolónkra, ahol páratlan minőségű fehér és rosé borral...
2017-10-27 Borháló Mende
Ritka borok kóstolója

Még, aki nagyon szereti a bort is meglepődik azon, hogy milyen sok fajta szőlőből készül bor! Egy olyan...
2017-10-27 Borháló Rákosmente
Borrégiók vörösbor kóstolója

Mindenki tudja, hogy a pohár vörös bor kiváló kísérője lehet nagyszabású vacsoráknak, komoly beszélgetéseknek,...
2017-10-28 Borháló Szeged
Kétcentes kóstoló 'Csevapkirállyal' fűszerezve!

Kétcentes kóstoló 'Csevapkirállyal' fűszerezve! 2017. október 26-28.
2017-11-11 Borháló Szeged
Márton-napi gasztroséta

Idézzük föl a szegedi piacok hangulatát és sétáljunk be a múltból a mába vagyis a mai piacra. „A bornak Márton...
2017-11-17 Borháló Érd-Diósd
Fiatal feltörekvő művészek irodalmi estje

Szeretettel meghívjuk irodalmi estünkre!
További események

Újdonságok


Várszegi Pincészet Csabagyöngye 2017
Már kapható a 2017-es szüret első fehérbora! Augusztus elején szüretelt válogatott szőlőből készült halványsárga színű, szőlővirág illatú, enyhén muskotályos ízű primőrbor. Gyümölcsös jellegét tovább erősíti az erjedésből visszamaradt 2g/l maradék cukor és szénsav.


 

Kínálatunkból

Twickel Olaszrizling (5 L) 3390 Ft
Twickel Napkitörés (1.5 L) 1690 Ft
Twickel Kékfrankos 2016 (5 L) 3890 Ft
Twickel Kajmád Sauvignon Blanc (0.75 L) 1190 Ft
Twickel Kajmád Cuvée 2013 (0.75 L) 2190 Ft
Üzleteink

Ti mondtátok

“"Nagyon köszönöm a tegnapi kedves vendéglátást és a kiszolgálást! :-)
Holnap csapraverjük a "hordókat" , és hálásan gondolunk majd Rátok!" (Gazsi Nóra)

"Gratulálok és egyben köszönöm a tegnapi színvonalas Borvacsora megrendezését, és megszervezését." (Monori Mariann)

“Köszönjük a tegnapi borkostolast, remek helyen igazan kellemes orakat toltottunk regi ismerosokkel finom borok kostolasaval, a vendeglátás szuper volt-:)” (Bútor Gábor)

“Tegnap este nagyon kedves fogadtatásban volt részünk! A borok és a kiszolgálás tökéletes, szívesen megyek máskor is!” (Kovács Gyula)

“Egy kellemes délutánt töltöttem barátommal! A bor minősége kiváló, a kiszolgálás udvarias! Fontos árérték arányos hely! Ajánlom minden bor kedvelőnek  a helyet!” (Rektor Andrea)

“Rendkívül kedves, hozzáértő  személyzet, szuper borok nagy választékban. Csak ajánlani tudom bárkinek, aki kicsit is ad az elfogyasztott ital minőségére!”  (Olle Kriszti)