Blog


Fehérborok, extra tartalommal


Az Irsai Olivértől és a roséboroktól azt szoktuk meg, hogy könnyed testtel, halvány színnel és élénk savtartalommal rendelkeznek. Ez teszi őket ideális fröccsborokká. A Pannonhalmi borvidék talajadottságai azonban meglepő irányba képesek módosítani ezeknek a könnyedként számon tartott boroknak a jellegét. A pannonhalmi lösz alapkőzeten és az azt borító, humuszban rendkívül gazdag fekete- és barna erdőtalajokon a szőlőnövény az átlagosnál több tápanyagot tud magához venni. A plusz erőforrások megnövekedett beltartalmi értéket adnak az itt termett boroknak.

 


A Babarczi Pincészet pannonhalmi Irsai Olivérje már ránézésre sem fröccsbor. Az irsaikra jellemző halvány szín helyett ez mélyebb, szalmasárga színárnyalattal rendelkezik. Illata és íze be is teljesíti az elvárásokat. Mézillattal nyit, ezt kandírozott gyümölcsök és baracklekvár illata követi, fahéjastól. Ízében is a lekváros, mézes, érett jegyek uralkodnak. A mérsékelt savtartalom és a gazdag test még barátságosabbá teszi az összhatást. Játékos, kedves, mégis tartalmas bor, amit még a hideg napokra is jó szívvel ajánlunk.

Kékfrankos roséjuk sem tagadhatná le pannonhalmi származását. Szép mályvaszíne két dologról árulkodik: gazdag beltartalomról és visszafogott kénhasználatról. Ezt a bort szoktuk ajánlani azoknak a vásárlóknak, akik komolyabb, testes rosét keresnek, ami szóda nélkül is megállja a helyét. A standard rosékkal ellentétben ez a bor szelíd savakkal rendelkezik. A roséktól elvárt gyümölcsösséget természetesen tőle is megkapjuk. Nem hivalkodó, nem is annyira divatos ez a bor, inkább egy természetes szépség.

A Pannonhalmi borvidék nem csak talaja, de időjárása folytán is ideális terep az olyan nemzetközileg kedvelt, de érzékenyebb szőlőfajták termesztésére, mint a
Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling és a Chardonnay. Ezek a fajták sajnos eléggé fogékonyak a gombabetegségekre. Pannonhalma környékén viszont állandó ÉNy-i irányú légmozgás és szerencsésen szélirányban húzódó dombhátak segítik a szőlészek munkáját. 

A borász, Babarczi Zsuzsanna saját elmondása szerint boraik közül a
Sauvignon Blanc a kedvence, mely szép, fajtajelleges bor, ami tisztán mutatja a Sauvignon Blanc-ra jellemző illatokat és ízeket: frissen vágott fű, bodzavirág, fehér húsú őszibarack. 
 


A Babarczi Rajnai Rizlinget 0,75 l-es és 1,5 l-es palackban is megtalálod polcainkon. Testes, szinte már nehéz fehérbor. A szolid gyümölcsösség mellett határozottan mutatja a fajtára jellemző nehéz, földes, olajos illatokat és fanyar ízeket. Különleges élmény, komoly bor. Vadszárnyasokhoz, gombás, zöldfűszeres ételekhez kiváló választás.

A
Chardonnay még az előbbinél is nagyobb műgonddal készült. A gyümölcsösség megőrzése érdekében a szőlőt a modern elvárásoknak megfelelő kíméletes feldolgozás és hűtött erjesztés után acéltartályban tárolják. Amikor az újbor elkészült és letisztult, jön az eljárás hagyományos része: a kisfahordós érlelés. Nem mindennapos gyakorlat fehérbort fahordóban érlelni. Ez csak a legtartalmasabb, legjobb minőségű boroknak tesz jót. A tápanyagban gazdag talaj és a szakértő, gondos munka elengedhetetlen a sikerhez. Babarcziéknál mindkettő megvan, ennek köszönhetően két kiemelkedő minőségű fahordós fehérbort is kóstolhatunk a pincészettől.

A
Chardonnay a barrique hordóktól izgalmasan pikáns fűszerességet kapott, miközben a bor megőrizte a fajtából eredő diszkrét virágillatot és elegáns grapefruit-os ízhatást. Télen-nyáron egyaránt élvezhető, intenzív ízű bor, mely a legújabb kozmopolita divat szerint készült.

Egy testes, fahordós érlelésű fehérbor képes megállni a helyét olyan ételek mellett is, amikhez inkább vörösbort társítanánk. Érdemes kipróbálni őket grillezett, füstölt, fűszeres fogásokhoz, vagy önmagukban egy jó könyv mellett ízlelgetni őket.

AUGUSZTUSI KÁRTYÁS BOROK A HÓNAP BORÁSZÁTÓL!Vissza

Események

2017-08-25 Borháló Fehérvár
Várszegi borkóstoló

Az augusztus végi hőségben kóstoljuk együtt a Várszegi Pincészet hűsítő borait!
2017-08-26 Borháló Újbuda
Szezonnyitó pezsgő- és gyöngyözőbor kóstoló

Kezdjük vidáman a szezont jégbe hűtött pezsgőkkel!
2017-08-26 Borháló Vecsés
Fergeteges születésnapi utcabál Gyálon pompás borokkal kísérve...

Gyál várossá avatásának 20. évfordulóján együtt ünnepel az egész város. Népszerű hazai előadók, izgalmas...
2017-08-31 Borháló Szeged
Ne kóBORolj, borozz nálunk! – Nyári nyitvatartás

Ha borozni szeretnél szombat délután, szervezett keretek között megteheted barátaid társaságában!
További események

Újdonságok


Várszegi Fahordós  Chardonnay 2016 1,5L
A borban a tökéletes eleganciát és a Balaton sokszínűségét fedezhetjük fel. Illatában a fajtajelleges  banán és ananász aromák, majd a fahordós érlelésnek köszönhetően intenzív vanília kápráztat el. Minimális édességérzet adja a bor gerincét, elegáns, kellemes savakkal párosulva.

Kristinus Sauvignon Blanc 2015 1,5L
A fajtára jellemző tiszta, kifejező illat mélyebb jegyeket is hordoz: kandírozott ananász, méz, barackbefőtt jellemzik. Ízében visszaköszönnek az illatjegyek, kiegészülve sárga almával. Izgalmas bor, amely Magyarországon szokatlan megvilágításba helyezi ezt a szőlőfajtát.  

Kristinus Cabernet  Sauvignon 2015 1,5L
Tiszta, közepes illatában bontás után fokozatosan bukkannak elő a fűszerek. Fekete  bors, füstölt hús csokoládéval és fekete cseresznyével kiegészülve. Kóstolva a bor száraz, intenzív ízében szépen jönnek az illatban ígért jegyek.

Dubicz Irsai Olivér 2016  3L
Illatában egy virágzó bodzabokrokkal teli mező  bujasága csábít. Íze bódító, mintha virágcsokorba harapnánk. A Magyarországi  Újborversenyen aranyérmet kapott.

Ti mondtátok

“"Nagyon köszönöm a tegnapi kedves vendéglátást és a kiszolgálást! :-)
Holnap csapraverjük a "hordókat" , és hálásan gondolunk majd Rátok!" (Gazsi Nóra)

"Gratulálok és egyben köszönöm a tegnapi színvonalas Borvacsora megrendezését, és megszervezését." (Monori Mariann)

“Köszönjük a tegnapi borkostolast, remek helyen igazan kellemes orakat toltottunk regi ismerosokkel finom borok kostolasaval, a vendeglátás szuper volt-:)” (Bútor Gábor)

“Tegnap este nagyon kedves fogadtatásban volt részünk! A borok és a kiszolgálás tökéletes, szívesen megyek máskor is!” (Kovács Gyula)

“Egy kellemes délutánt töltöttem barátommal! A bor minősége kiváló, a kiszolgálás udvarias! Fontos árérték arányos hely! Ajánlom minden bor kedvelőnek  a helyet!” (Rektor Andrea)

“Rendkívül kedves, hozzáértő  személyzet, szuper borok nagy választékban. Csak ajánlani tudom bárkinek, aki kicsit is ad az elfogyasztott ital minőségére!”  (Olle Kriszti)