Blog


Fehérborok, extra tartalommal


Az Irsai Olivértől és a roséboroktól azt szoktuk meg, hogy könnyed testtel, halvány színnel és élénk savtartalommal rendelkeznek. Ez teszi őket ideális fröccsborokká. A Pannonhalmi borvidék talajadottságai azonban meglepő irányba képesek módosítani ezeknek a könnyedként számon tartott boroknak a jellegét. A pannonhalmi lösz alapkőzeten és az azt borító, humuszban rendkívül gazdag fekete- és barna erdőtalajokon a szőlőnövény az átlagosnál több tápanyagot tud magához venni. A plusz erőforrások megnövekedett beltartalmi értéket adnak az itt termett boroknak.

 


A Babarczi Pincészet pannonhalmi Irsai Olivérje már ránézésre sem fröccsbor. Az irsaikra jellemző halvány szín helyett ez mélyebb, szalmasárga színárnyalattal rendelkezik. Illata és íze be is teljesíti az elvárásokat. Mézillattal nyit, ezt kandírozott gyümölcsök és baracklekvár illata követi, fahéjastól. Ízében is a lekváros, mézes, érett jegyek uralkodnak. A mérsékelt savtartalom és a gazdag test még barátságosabbá teszi az összhatást. Játékos, kedves, mégis tartalmas bor, amit még a hideg napokra is jó szívvel ajánlunk.

Kékfrankos roséjuk sem tagadhatná le pannonhalmi származását. Szép mályvaszíne két dologról árulkodik: gazdag beltartalomról és visszafogott kénhasználatról. Ezt a bort szoktuk ajánlani azoknak a vásárlóknak, akik komolyabb, testes rosét keresnek, ami szóda nélkül is megállja a helyét. A standard rosékkal ellentétben ez a bor szelíd savakkal rendelkezik. A roséktól elvárt gyümölcsösséget természetesen tőle is megkapjuk. Nem hivalkodó, nem is annyira divatos ez a bor, inkább egy természetes szépség.

A Pannonhalmi borvidék nem csak talaja, de időjárása folytán is ideális terep az olyan nemzetközileg kedvelt, de érzékenyebb szőlőfajták termesztésére, mint a
Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling és a Chardonnay. Ezek a fajták sajnos eléggé fogékonyak a gombabetegségekre. Pannonhalma környékén viszont állandó ÉNy-i irányú légmozgás és szerencsésen szélirányban húzódó dombhátak segítik a szőlészek munkáját. 

A borász, Babarczi Zsuzsanna saját elmondása szerint boraik közül a
Sauvignon Blanc a kedvence, mely szép, fajtajelleges bor, ami tisztán mutatja a Sauvignon Blanc-ra jellemző illatokat és ízeket: frissen vágott fű, bodzavirág, fehér húsú őszibarack. 
 


A Babarczi Rajnai Rizlinget 0,75 l-es és 1,5 l-es palackban is megtalálod polcainkon. Testes, szinte már nehéz fehérbor. A szolid gyümölcsösség mellett határozottan mutatja a fajtára jellemző nehéz, földes, olajos illatokat és fanyar ízeket. Különleges élmény, komoly bor. Vadszárnyasokhoz, gombás, zöldfűszeres ételekhez kiváló választás.

A
Chardonnay még az előbbinél is nagyobb műgonddal készült. A gyümölcsösség megőrzése érdekében a szőlőt a modern elvárásoknak megfelelő kíméletes feldolgozás és hűtött erjesztés után acéltartályban tárolják. Amikor az újbor elkészült és letisztult, jön az eljárás hagyományos része: a kisfahordós érlelés. Nem mindennapos gyakorlat fehérbort fahordóban érlelni. Ez csak a legtartalmasabb, legjobb minőségű boroknak tesz jót. A tápanyagban gazdag talaj és a szakértő, gondos munka elengedhetetlen a sikerhez. Babarcziéknál mindkettő megvan, ennek köszönhetően két kiemelkedő minőségű fahordós fehérbort is kóstolhatunk a pincészettől.

A
Chardonnay a barrique hordóktól izgalmasan pikáns fűszerességet kapott, miközben a bor megőrizte a fajtából eredő diszkrét virágillatot és elegáns grapefruit-os ízhatást. Télen-nyáron egyaránt élvezhető, intenzív ízű bor, mely a legújabb kozmopolita divat szerint készült.

Egy testes, fahordós érlelésű fehérbor képes megállni a helyét olyan ételek mellett is, amikhez inkább vörösbort társítanánk. Érdemes kipróbálni őket grillezett, füstölt, fűszeres fogásokhoz, vagy önmagukban egy jó könyv mellett ízlelgetni őket.

AUGUSZTUSI KÁRTYÁS BOROK A HÓNAP BORÁSZÁTÓL!Vissza

Események

2017-12-13 Borháló Szolnok
Tóth Ferenc Pincészet borai a szolnoki Borhálóban!

Tóth Ferencről sok minden eszünkbe juthat: megszállott borász, a kadarka nagykövete, a Várvédő megálmodója,...
2017-12-14 Borháló Békéscsaba
Font Pincészet borainak kóstolója.

Magyarország legnagyobb borvidéke a Kunsági borvidék, ahol a Font Pincészet, mint kiemelkedő borászat készíti...
2017-12-14 Borháló Hegyvidék
BorhálóHegyvidék

Villányi borok kóstolója, a kíváló borász, Polgár Zoltán kínálásával 19 órakor.
2017-12-29 Borháló Gyömrő
Óév Búcsúztató Jegesmedve Borkóstoló

Szeretettel meghívjuk szokásos "Jegesmedve" Borkóstolónkra, Az est különlegessége, hogy lesz lehetőség kint is...
További események

Újdonságok


Recas Cabernet Sauvignon 3L
Újdonság Erdélyből! Reduktív technológiával készült, fiatalosan játékos bor praktikus Bag-in-Box kiszerelésben. Fekete cseresznye, szeder és áfonya köszönt ránk mind illatában, mind ízében.

Vojtek Pannon Primőr Rosé 2017 1,5L
Igéző, kicsattanóan friss primőr rozé a villányi Vojtek pincétől. Mesteri összeállítása a korai Kékfrankosnak, az érett Portugiesernek és az elegáns Pinot Noirnak. Intenzív piros gyümölcsök, lendület a kortyban, feszes dinamika teszi igazi élménnyé ezt a rozét.

Lelovits Villányi Rosé 2017 1,5L
Kellemesen friss és üde, fiatalos rozé. Sok-sok piros bogyós gyümölcs frissességét és intenzitását őrzi mind illatában, mind ízében. Minden évben nagy  sikernek örvend borbarátaink körében. Érdemes kipróbálni. 

Kínálatunkból

Tóth Ferenc Pentaton Cuvée 2014 (1.5 L) 2300 Ft
Tóth Ferenc Merlot (2 L) 1980 Ft
Tóth Ferenc Kadarka Siller 2016 (1.5 L) 1990 Ft
Tóth Ferenc Egri Csillag 2016 (0.75 L) 1620 Ft
Tóth Ferenc Egri Bikavér 2015 (0.75 L) 2200 Ft
Malatinszky Primavera (1.5 L) 3990 Ft
Malatinszky Liliomfi (1.5 L) 4990 Ft
Üzleteink

Ti mondtátok

“"Nagyon köszönöm a tegnapi kedves vendéglátást és a kiszolgálást! :-)
Holnap csapraverjük a "hordókat" , és hálásan gondolunk majd Rátok!" (Gazsi Nóra)

"Gratulálok és egyben köszönöm a tegnapi színvonalas Borvacsora megrendezését, és megszervezését." (Monori Mariann)

“Köszönjük a tegnapi borkostolast, remek helyen igazan kellemes orakat toltottunk regi ismerosokkel finom borok kostolasaval, a vendeglátás szuper volt-:)” (Bútor Gábor)

“Tegnap este nagyon kedves fogadtatásban volt részünk! A borok és a kiszolgálás tökéletes, szívesen megyek máskor is!” (Kovács Gyula)

“Egy kellemes délutánt töltöttem barátommal! A bor minősége kiváló, a kiszolgálás udvarias! Fontos árérték arányos hely! Ajánlom minden bor kedvelőnek  a helyet!” (Rektor Andrea)

“Rendkívül kedves, hozzáértő  személyzet, szuper borok nagy választékban. Csak ajánlani tudom bárkinek, aki kicsit is ad az elfogyasztott ital minőségére!”  (Olle Kriszti)