Blog


Fehérborok, extra tartalommal


Az Irsai Olivértől és a roséboroktól azt szoktuk meg, hogy könnyed testtel, halvány színnel és élénk savtartalommal rendelkeznek. Ez teszi őket ideális fröccsborokká. A Pannonhalmi borvidék talajadottságai azonban meglepő irányba képesek módosítani ezeknek a könnyedként számon tartott boroknak a jellegét. A pannonhalmi lösz alapkőzeten és az azt borító, humuszban rendkívül gazdag fekete- és barna erdőtalajokon a szőlőnövény az átlagosnál több tápanyagot tud magához venni. A plusz erőforrások megnövekedett beltartalmi értéket adnak az itt termett boroknak.

 


A Babarczi Pincészet pannonhalmi Irsai Olivérje már ránézésre sem fröccsbor. Az irsaikra jellemző halvány szín helyett ez mélyebb, szalmasárga színárnyalattal rendelkezik. Illata és íze be is teljesíti az elvárásokat. Mézillattal nyit, ezt kandírozott gyümölcsök és baracklekvár illata követi, fahéjastól. Ízében is a lekváros, mézes, érett jegyek uralkodnak. A mérsékelt savtartalom és a gazdag test még barátságosabbá teszi az összhatást. Játékos, kedves, mégis tartalmas bor, amit még a hideg napokra is jó szívvel ajánlunk.

Kékfrankos roséjuk sem tagadhatná le pannonhalmi származását. Szép mályvaszíne két dologról árulkodik: gazdag beltartalomról és visszafogott kénhasználatról. Ezt a bort szoktuk ajánlani azoknak a vásárlóknak, akik komolyabb, testes rosét keresnek, ami szóda nélkül is megállja a helyét. A standard rosékkal ellentétben ez a bor szelíd savakkal rendelkezik. A roséktól elvárt gyümölcsösséget természetesen tőle is megkapjuk. Nem hivalkodó, nem is annyira divatos ez a bor, inkább egy természetes szépség.

A Pannonhalmi borvidék nem csak talaja, de időjárása folytán is ideális terep az olyan nemzetközileg kedvelt, de érzékenyebb szőlőfajták termesztésére, mint a
Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling és a Chardonnay. Ezek a fajták sajnos eléggé fogékonyak a gombabetegségekre. Pannonhalma környékén viszont állandó ÉNy-i irányú légmozgás és szerencsésen szélirányban húzódó dombhátak segítik a szőlészek munkáját. 

A borász, Babarczi Zsuzsanna saját elmondása szerint boraik közül a
Sauvignon Blanc a kedvence, mely szép, fajtajelleges bor, ami tisztán mutatja a Sauvignon Blanc-ra jellemző illatokat és ízeket: frissen vágott fű, bodzavirág, fehér húsú őszibarack. 
 


A Babarczi Rajnai Rizlinget 0,75 l-es és 1,5 l-es palackban is megtalálod polcainkon. Testes, szinte már nehéz fehérbor. A szolid gyümölcsösség mellett határozottan mutatja a fajtára jellemző nehéz, földes, olajos illatokat és fanyar ízeket. Különleges élmény, komoly bor. Vadszárnyasokhoz, gombás, zöldfűszeres ételekhez kiváló választás.

A
Chardonnay még az előbbinél is nagyobb műgonddal készült. A gyümölcsösség megőrzése érdekében a szőlőt a modern elvárásoknak megfelelő kíméletes feldolgozás és hűtött erjesztés után acéltartályban tárolják. Amikor az újbor elkészült és letisztult, jön az eljárás hagyományos része: a kisfahordós érlelés. Nem mindennapos gyakorlat fehérbort fahordóban érlelni. Ez csak a legtartalmasabb, legjobb minőségű boroknak tesz jót. A tápanyagban gazdag talaj és a szakértő, gondos munka elengedhetetlen a sikerhez. Babarcziéknál mindkettő megvan, ennek köszönhetően két kiemelkedő minőségű fahordós fehérbort is kóstolhatunk a pincészettől.

A
Chardonnay a barrique hordóktól izgalmasan pikáns fűszerességet kapott, miközben a bor megőrizte a fajtából eredő diszkrét virágillatot és elegáns grapefruit-os ízhatást. Télen-nyáron egyaránt élvezhető, intenzív ízű bor, mely a legújabb kozmopolita divat szerint készült.

Egy testes, fahordós érlelésű fehérbor képes megállni a helyét olyan ételek mellett is, amikhez inkább vörösbort társítanánk. Érdemes kipróbálni őket grillezett, füstölt, fűszeres fogásokhoz, vagy önmagukban egy jó könyv mellett ízlelgetni őket.

AUGUSZTUSI KÁRTYÁS BOROK A HÓNAP BORÁSZÁTÓL!Vissza

Események

2017-10-21 Borháló Békéscsaba
Mini Kolbászfesztiválhoz illő borok kóstlója!

2017-10-21 Borháló Körút
Várszegi kóstoló az év első fehérborával

Új borok a pincéből és Michelin-csillagos éttermek borremekjei is itt lesznek.
2017-10-26 Borháló Sashalom
Ludányi kóstoló

Szeretettel meghívunk Ludányi József által tartott kóstolónkra, ahol páratlan minőségű fehér és rosé borral...
2017-10-27 Borháló Mende
Ritka borok kóstolója

Még, aki nagyon szereti a bort is meglepődik azon, hogy milyen sok fajta szőlőből készül bor! Egy olyan...
2017-10-27 Borháló Rákosmente
Borrégiók vörösbor kóstolója

Mindenki tudja, hogy a pohár vörös bor kiváló kísérője lehet nagyszabású vacsoráknak, komoly beszélgetéseknek,...
2017-10-28 Borháló Szeged
Kétcentes kóstoló 'Csevapkirállyal' fűszerezve!

Kétcentes kóstoló 'Csevapkirállyal' fűszerezve! 2017. október 26-28.
2017-11-11 Borháló Szeged
Márton-napi gasztroséta

Idézzük föl a szegedi piacok hangulatát és sétáljunk be a múltból a mába vagyis a mai piacra. „A bornak Márton...
2017-11-17 Borháló Érd-Diósd
Fiatal feltörekvő művészek irodalmi estje

Szeretettel meghívjuk irodalmi estünkre!
További események

Újdonságok


Várszegi Pincészet Csabagyöngye 2017
Már kapható a 2017-es szüret első fehérbora! Augusztus elején szüretelt válogatott szőlőből készült halványsárga színű, szőlővirág illatú, enyhén muskotályos ízű primőrbor. Gyümölcsös jellegét tovább erősíti az erjedésből visszamaradt 2g/l maradék cukor és szénsav.


 

Kínálatunkból

Twickel Olaszrizling (5 L) 3390 Ft
Twickel Napkitörés (1.5 L) 1690 Ft
Twickel Kékfrankos 2016 (5 L) 3890 Ft
Twickel Kajmád Sauvignon Blanc (0.75 L) 1190 Ft
Twickel Kajmád Cuvée 2013 (0.75 L) 2190 Ft
Üzleteink

Ti mondtátok

“"Nagyon köszönöm a tegnapi kedves vendéglátást és a kiszolgálást! :-)
Holnap csapraverjük a "hordókat" , és hálásan gondolunk majd Rátok!" (Gazsi Nóra)

"Gratulálok és egyben köszönöm a tegnapi színvonalas Borvacsora megrendezését, és megszervezését." (Monori Mariann)

“Köszönjük a tegnapi borkostolast, remek helyen igazan kellemes orakat toltottunk regi ismerosokkel finom borok kostolasaval, a vendeglátás szuper volt-:)” (Bútor Gábor)

“Tegnap este nagyon kedves fogadtatásban volt részünk! A borok és a kiszolgálás tökéletes, szívesen megyek máskor is!” (Kovács Gyula)

“Egy kellemes délutánt töltöttem barátommal! A bor minősége kiváló, a kiszolgálás udvarias! Fontos árérték arányos hely! Ajánlom minden bor kedvelőnek  a helyet!” (Rektor Andrea)

“Rendkívül kedves, hozzáértő  személyzet, szuper borok nagy választékban. Csak ajánlani tudom bárkinek, aki kicsit is ad az elfogyasztott ital minőségére!”  (Olle Kriszti)