Blog


Fehérborok, extra tartalommal


Az Irsai Olivértől és a roséboroktól azt szoktuk meg, hogy könnyed testtel, halvány színnel és élénk savtartalommal rendelkeznek. Ez teszi őket ideális fröccsborokká. A Pannonhalmi borvidék talajadottságai azonban meglepő irányba képesek módosítani ezeknek a könnyedként számon tartott boroknak a jellegét. A pannonhalmi lösz alapkőzeten és az azt borító, humuszban rendkívül gazdag fekete- és barna erdőtalajokon a szőlőnövény az átlagosnál több tápanyagot tud magához venni. A plusz erőforrások megnövekedett beltartalmi értéket adnak az itt termett boroknak.

 


A Babarczi Pincészet pannonhalmi Irsai Olivérje már ránézésre sem fröccsbor. Az irsaikra jellemző halvány szín helyett ez mélyebb, szalmasárga színárnyalattal rendelkezik. Illata és íze be is teljesíti az elvárásokat. Mézillattal nyit, ezt kandírozott gyümölcsök és baracklekvár illata követi, fahéjastól. Ízében is a lekváros, mézes, érett jegyek uralkodnak. A mérsékelt savtartalom és a gazdag test még barátságosabbá teszi az összhatást. Játékos, kedves, mégis tartalmas bor, amit még a hideg napokra is jó szívvel ajánlunk.

Kékfrankos roséjuk sem tagadhatná le pannonhalmi származását. Szép mályvaszíne két dologról árulkodik: gazdag beltartalomról és visszafogott kénhasználatról. Ezt a bort szoktuk ajánlani azoknak a vásárlóknak, akik komolyabb, testes rosét keresnek, ami szóda nélkül is megállja a helyét. A standard rosékkal ellentétben ez a bor szelíd savakkal rendelkezik. A roséktól elvárt gyümölcsösséget természetesen tőle is megkapjuk. Nem hivalkodó, nem is annyira divatos ez a bor, inkább egy természetes szépség.

A Pannonhalmi borvidék nem csak talaja, de időjárása folytán is ideális terep az olyan nemzetközileg kedvelt, de érzékenyebb szőlőfajták termesztésére, mint a
Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling és a Chardonnay. Ezek a fajták sajnos eléggé fogékonyak a gombabetegségekre. Pannonhalma környékén viszont állandó ÉNy-i irányú légmozgás és szerencsésen szélirányban húzódó dombhátak segítik a szőlészek munkáját. 

A borász, Babarczi Zsuzsanna saját elmondása szerint boraik közül a
Sauvignon Blanc a kedvence, mely szép, fajtajelleges bor, ami tisztán mutatja a Sauvignon Blanc-ra jellemző illatokat és ízeket: frissen vágott fű, bodzavirág, fehér húsú őszibarack. 
 


A Babarczi Rajnai Rizlinget 0,75 l-es és 1,5 l-es palackban is megtalálod polcainkon. Testes, szinte már nehéz fehérbor. A szolid gyümölcsösség mellett határozottan mutatja a fajtára jellemző nehéz, földes, olajos illatokat és fanyar ízeket. Különleges élmény, komoly bor. Vadszárnyasokhoz, gombás, zöldfűszeres ételekhez kiváló választás.

A
Chardonnay még az előbbinél is nagyobb műgonddal készült. A gyümölcsösség megőrzése érdekében a szőlőt a modern elvárásoknak megfelelő kíméletes feldolgozás és hűtött erjesztés után acéltartályban tárolják. Amikor az újbor elkészült és letisztult, jön az eljárás hagyományos része: a kisfahordós érlelés. Nem mindennapos gyakorlat fehérbort fahordóban érlelni. Ez csak a legtartalmasabb, legjobb minőségű boroknak tesz jót. A tápanyagban gazdag talaj és a szakértő, gondos munka elengedhetetlen a sikerhez. Babarcziéknál mindkettő megvan, ennek köszönhetően két kiemelkedő minőségű fahordós fehérbort is kóstolhatunk a pincészettől.

A
Chardonnay a barrique hordóktól izgalmasan pikáns fűszerességet kapott, miközben a bor megőrizte a fajtából eredő diszkrét virágillatot és elegáns grapefruit-os ízhatást. Télen-nyáron egyaránt élvezhető, intenzív ízű bor, mely a legújabb kozmopolita divat szerint készült.

Egy testes, fahordós érlelésű fehérbor képes megállni a helyét olyan ételek mellett is, amikhez inkább vörösbort társítanánk. Érdemes kipróbálni őket grillezett, füstölt, fűszeres fogásokhoz, vagy önmagukban egy jó könyv mellett ízlelgetni őket.

AUGUSZTUSI KÁRTYÁS BOROK A HÓNAP BORÁSZÁTÓL!Vissza

Események

2018-02-22 Borháló Hegyvidék
Borháló Hegyvidék

A villányi Vojtek Pincészet jön újra hozzánk, hogy a travalyi, jól sikerült kóstolóját megismételjük...
2018-02-22 Borháló Ferencváros
Pastor pincészet borkóstolója a Borhálóban

Soron következő borestünk vendége egy személyes kedvenc, Juhász Tibor, a PASTOR Pincészet képviseletében.
2018-02-23 Borháló Békéscsaba
Bemutatkozik a Rékás Pincészet Erdélyből!

Az Erdélyben található Rékás (Recas) a történelmi Magyarország egyik jelentős borvidéke volt.
2018-02-23 Borháló Körút
Synthesis sörkóstoló a sörfőzőkkel

APA, IPA, stout, maracuja, meggy? Most megtudjuk, amit a kézműves sörökről tudni érdemes!
2018-02-23 Borháló Zalaegerszeg
Újabb Remek Borokat Kóstolhattok Nálunk ! :)

2018-02-23 Borháló Vecsés
Mészáros Pincészet borbemutatója a Borháló Vecsésben....

Szeretettel meghívunk februári kóstoló eseményünkre, melyet már mindannyian izgatottan várunk! Megéri a...
2018-02-23 Borháló Szolnok
2kézműves pálinkák kóstolója!

Egy lelkes pálinkakészítő eszenciái a szolnoki Borhálóban!
2018-02-23 Borháló Római
1031. Budapest, Keve utca 45/b.

Dubicz kóstoló a Római Borhálóban
2018-03-02 Borháló Érd Parkváros
Meghívó a Szentpéteri pincészet borkóstolójára!

Március 02.-i rendezvényünkre a létszám betelt, így további jelentkezéseket nem tudunk elfogadni. Kövesd...
2018-03-02 Borháló Érd-Diósd
Meghívó a Szentpéteri pincészet borkóstolójára!

Március 02.-i rendezvényünkre a létszám betelt, így további jelentkezéseket nem tudunk elfogadni. Kövesd...
2018-03-02 Borháló Szépvölgy
Recas pincészet kóstolója

2018-03-08 Borháló Westend
Polgár Zoltán Borkóstóló

Polgár Zoltán tartja nőnapi borkóstolónkat
2018-03-08 Borháló Nyugati
Polgár Zoltán Borkóstóló

Villány egyik elismert, sokak által szeretett borásza, nagy mesélőe tart borkóstolót
2018-03-10 Borháló Körút
15 újdonságunk sétáló borkóstolója

Kóstolj szabadon: Dubicz, Frittmann, Gere, Pastor, Recas, Szeleshát, Szőke, Vesztergombi
2018-03-17 Borháló Szeged
Márciusi borhétvége

4 programmal készülünk!
2018-06-09 Borháló Szeged
Júniusi Borhétvége

Rögtön 3 programmal is készülünk. :)
További események

Újdonságok


Istvándy Jenő Pincészet Vulkán 2016

Egy különleges bor a Káli-medencéből, ami kizárólag a Borháló vásárlóinak szól. Légiessége mellett egyaránt mutat üde citrusos és kamillás jegyeket, szépen érlelt, fás, mély tónusokat és a Balaton-felvidék vulkanikus hegyeinek jellegzetes sós-minerális ízvilágát.


Günzer Tamás Rosé 2017

A villányi borvidék legjellemzőbb kék szőlő fajtáiból készült, intenzív epres, málnás jegyekkel rendelkező friss, üde, fiatalos rosé bor.
Magyarország legjobb újbora 2017 - ARANYÉREM - CHAMPION DÍJ
 

Kínálatunkból

Malatinszky Primavera (1.5 L) 3990 Ft
Malatinszky Liliomfi (1.5 L) 4990 Ft
Günzer Tamás Sauvignon Blanc 2016 (0.75 L) 1690 Ft
Günzer Tamás Opus Cuvée 2014 (1.5 L) 2990 Ft
Günzer Tamás Etűd (3 L) 3390 Ft
Günzer Tamás – Portugieser 2017 (0.75 L) 1350 Ft
Üzleteink

Ti mondtátok

“"Nagyon köszönöm a tegnapi kedves vendéglátást és a kiszolgálást! :-)
Holnap csapraverjük a "hordókat" , és hálásan gondolunk majd Rátok!" (Gazsi Nóra)

"Gratulálok és egyben köszönöm a tegnapi színvonalas Borvacsora megrendezését, és megszervezését." (Monori Mariann)

“Köszönjük a tegnapi borkostolast, remek helyen igazan kellemes orakat toltottunk regi ismerosokkel finom borok kostolasaval, a vendeglátás szuper volt-:)” (Bútor Gábor)

“Tegnap este nagyon kedves fogadtatásban volt részünk! A borok és a kiszolgálás tökéletes, szívesen megyek máskor is!” (Kovács Gyula)

“Egy kellemes délutánt töltöttem barátommal! A bor minősége kiváló, a kiszolgálás udvarias! Fontos árérték arányos hely! Ajánlom minden bor kedvelőnek  a helyet!” (Rektor Andrea)

“Rendkívül kedves, hozzáértő  személyzet, szuper borok nagy választékban. Csak ajánlani tudom bárkinek, aki kicsit is ad az elfogyasztott ital minőségére!”  (Olle Kriszti)